Türkiye’de birçok ilacın temininde sıkıntı yaşanıyor. Bunların arasında hayati öneme sahip kanser ilaçları, kanserde ağrıyı kesen ilaçlar, hormon ilaçları, östrojen bandı, antibiyotikler, tüp bebek tedavisinde kullanılan yumurta çatlatan iğne, çocuk psikiyatri, venöz yetmezliği, Parkinson ilaçları da bulunuyor.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, bu ilaçların bulunamamasının en önemli ve yegâne sebebinin ilaç euro fiyatı olduğunu söyledi. Saydan, “Euro kurunun 47,05 TL’ye ulaşmış olduğu ekonomik gerçeğine karşın Bakanlık tarafından ilaç fiyatları belirlenirken baz alınan Euro kuru halen 21,67 TL’dir. Yani ilaç eurosu gerçek euronu %54 ü yani güncel Euro, ilaç eurosunu 2’ye katladı” dedi.
Saydan konuyla ilgili şunları söyledi:
“İlaç yoklarının başında çocuk psikiyatri ilaçları (Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu =DEHB), venöz yetmezlik, hormon düzenleyici, Parkinson ilaçları geliyor.
ECZANELER MALİ KRİZİN EŞİĞİNDE, İLAÇ BULUNAMIYOR, GİDERLERİMİZ ARTIYOR
Türkiye genelinde eczacılar, artan maliyetler ve bulunamayan ilaçlar nedeniyle zor günler geçiriyor. İlaç temininde yaşanan sıkıntılar ve giderlerin hızla yükselmesi, sektördeki pek çok eczaneyi malî bir bataklığa sürüklüyor. Elektrik, kira ve personel giderleri gibi sabit masrafların yanı sıra, ilaç fiyatlarının döviz kurundaki dalgalanmalar karşısında sabit kalmaması eczacıları zorluyor. Eczacılar, mesleklerini icra etmeye çalışırken üst üste gelen ekonomik sorunlar nedeniyle işletmelerini ayakta tutmak için kredi üstüne kredi çekerek çarkı döndürmeye çalışıyorlar. İlaç Fiyat Kararnamesinin (İFK) günümüz ekonomik şartlarına uygun olarak güncellenmesi gerekiyor.”
Saydan, İlaç Fiyat Kararnamesinin günümüz ekonomik koşullarına göre güncellenmesi gerektiğinin altını çizerek “İlaç zammı dönemlerinde aradaki farkın eczacının cebine girdiği algısı tamamen yanlıştır. Tam tersine, düşen kârlılıklar ve bazı firmaların mevzuata aykırı uygulamaları sebebiyle eczacının neredeyse hiç kâr etmediği ilaçların sayısı hızla artıyor. İFK’daki baremler enflasyona uygun şekilde güncellenmediği sürece, kârlılığı düşük olan ilaçlarla eczanelerin uzun süre ayakta kalması mümkün görünmüyor. Bugün olduğu gibi eczanelerin yarın da var olabilmesi için acilen İlaç Fiyat Kararnamesinin güncellenmesi ve ilaç Euro değerinden vazgeçilmesi gerekiyor. Enflasyona uygun fiyatlandırma ilaçtaki sorunları çözecektir.
İLAÇ SORUNU İKİ KURUM TARAFINDAN ÇÖZÜLEBİLİR: TİTCK VE SGK
İlaç sorununda iki kuruma iş düşüyor. TİTCK ve SGK. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun da acilen Kamu Kurum İndirimleri (ilaç firmalarının SGK’na yaptığı özel iskontolar) için tedbir alması veya vazgeçmesi, vazgeçmek istemiyorsa kurum olarak bu indirimleri firmaların yapmasını sağlanmalıdır.
Özetleyecek olursak eczane eczacılarının sendikası TEİS olarak ilaç sorunu çözümü için; Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ciddi adımlar atması gerekiyor.”