“YENİLİKÇİ VE HASTA ODAKLI BİR KURUMUN PARÇASIYIZ”

“YENİLİKÇİ VE HASTA ODAKLI BİR KURUMUN PARÇASIYIZ”

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) bu ay Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Aşam konuk oldu.

 

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) bünyesinde görev yapmanın son derece anlamlı olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Aşam, “GAÜN Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı olarak; deneyimli kalp damar cerrahları, asistanlar, anesteziyologlar, perfüzyonistler, alanında uzman hemşireler ve destek personeli ile yaklaşık elli kişiden oluşan dinamik bir ekibiz. Ekip olarak, akademik bir hastane olmanın avantajıyla çocuk kalp cerrahisi, aort cerrahisi ve minimal invaziv teknikler gibi alt dallarda uzmanlaşmış beş akademisyen hekim arkadaşımızla birlikte geniş bir yelpazede hizmet sunmaktayız” ifadelerine yer verdi.

 

Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Aşam ile gerçekleştirdiğimiz röportajın geri kalanı sizlerle…

 

Öncelikle kısaca kendinizden bahseder misiniz?

 

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 2006 yılında mezun oldum. Ardından üç yıl İstanbul İl Ambulans Hizmetlerinde ilk mecburi hizmet görevimi yaptım. 2009-2016 yılları arasında Gaziantep Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniğinde ihtisası tamamladım. Ardından 2. mecburi hizmetimi Kilis Devlet Hastanesi’nde yaptım. 2019 yılında Gaziantep Üniversitesi Çocuk Kalp Damar Cerrahisi’nden yan dal ihtisasını tamamladım.  2025 yılına kadar SBÜ Van Eğitim Araştırma Hastanesi’nde 3. mecburi hizmetimi yaptım. 2025 Şubat ayından bu yana Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kalp Damar Cerrahisi Bilim Dalı’nda Dr. Öğretim Üyesi kadrosunda çalışmaktayım. Evli, 2 çocuk ve bir kedi babasıyım.

 

GAÜN Hastanesi’nin Kalp Damar Cerrahisi bölümünde ne gibi çalışmalar yapılıyor? Sizin kalp- damar cerrahisinde ilgi alanlarınız nelerdir?

 

GAÜN Kalp Damar Cerrahisi olarak bizleri ilgilendiren tüm alanlarda son teknolojik imkânlarla geniş bir yelpazede; aort cerrahisi, koroner baypas cerrahisi, kalp kapak cerrahisi, kalp tümörleri cerrahisi, periferik arter cerrahisi, venöz hastalıklar cerrahisi yine varisle ilgili kozmetik girişimler başarı ile uygulanmaktadır.

Özellikle çocuk kalp cerrahisi alanında derinleşerek, yenidoğan ve pediatrik hastaların hayatını dönüştüren çalışmalara odaklanıyorum. Bu kapsamda: Konjenital Kalp Defektleri, Minimal İnvaziv Pediatrik Cerrahi, Kritik doğumsal defektlerin erken dönemde düzeltilmesi, Cerrahi ve girişimsel kardiyoloji iş birliğiyle gerçekleştirilen tedaviler, ameliyat sonrası büyüme-gelişme ile fizyolojik adaptasyonun izlenmesi dikkatimi çeken konular arasındadır.

Çocuk kalp damar cerrahisi ve çocuk kardiyolojisiyle haftalık düzenli konsey toplantıları yaparak işleme alacağımız bütün hastalarımızın tekrar tekrar değerlendiriyoruz. Çocuk kardiyolojisinin aktif desteği ile pediatrik ve erişkin konjenital hemen hemen her türlü kardiyak cerrahi müdahaleleri başarıyla yapıyoruz.

Ayrıca çocuk kalp cerrahisinde, özellikle 3D modelleme ile ameliyat öncesi planlama, biyomalzeme geliştirme ve doku dostu protezler gibi yenilikleri takip ediyor, bu alanda klinik araştırmalara aktif katılım sağlıyorum.

 

GAÜN Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı kaç kişilik bir ekipten oluşuyor? Bu ekibi farklı kılan nedir? Yenilikleriniz, özellikli hizmetleriniz var mı?

 

GAÜN Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı olarak; deneyimli kalp damar cerrahları, asistanlar, anesteziyologlar, perfüzyonistler, alanında uzman hemşireler ve destek personeli ile yaklaşık elli kişiden oluşan dinamik bir ekibiz. Ekip olarak, akademik bir hastane olmanın avantajıyla çocuk kalp cerrahisi, aort cerrahisi ve minimal invaziv teknikler gibi alt dallarda uzmanlaşmış beş akademisyen hekim arkadaşımızla birlikte geniş bir yelpazede hizmet sunmaktayız.

 

Çocuklarda görülen kalp ve damar hastalıkları nelerdir?

 

Çocuklarda kalp ve damar hastalıkları genellikle konjenital veya sonradan edinilmiş olarak iki gruba ayrılmaktadır. Ventriküler septal defekt, atriyal septal defekt, fallot tetralojisi, patent duktus arteriozus, hipoplastik sol kalp sendromu, transpozisyon büyük arterler, aort koarktasyonu gibi konjenital hastalıklar görülmektedir. Bunlara ek olarak edinilmiş kalp damar hastalıkları, aritmiler, damar hastalıkları ve genetik sendromlara eşlik eden kalp hastalıklarına da sık rastlamaktayız.

GAÜN Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı, çocuklarda görülen bu hastalıkları açık kalp cerrahisi, kapalı (minimal invaziv) teknikler ve hibrid yöntemlerle tedavi etmektedir. Özellikle erken tanı ile birlikte kompleks onarımlar, büyüme dostu protezler ya da elektrofizyolojik ablasyon ve pacemaker uygulamalarıyla tedavi edebilmektedir. Erken teşhis ve zamanında cerrahi müdahale, çocukların normal bir yaşam sürmesi için kritik öneme sahiptir.

 

Çocuklarda görülen doğumsal kalp hastalıklarının sebebi nedir? En sık görülen doğumsal kalp hastalığı nedir?

 

Çocuklarda doğumsal kalp hastalıklarının sebepleri genellikle genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimiyle ortaya çıkmaktadır. Çoğu vakada kesin sebebi bilinmemekle birlikte, başlıca risk faktörleri genetik nedenler (kromozomal anomaliler, aile öyküsü ya da gen mutasyonları), çevresel faktörler, anne kaynaklı nedenler (gestasyonel diyabet, alkol, sigara veya teratojen ilaç kullanımı, obezite vs.) veya multifaktöriyel nedenler olarak sıralanabilir.

 

Pediatrik Kalp Damar Cerrahisi alanındaki tanı ve tedavi yöntemleri nelerdir?

 

Çocuklarda doğuştan veya edinilmiş kalp damar hastalarının tanı ve tedavisinde multidisipliner yaklaşım ve teknolojik yenilikler ön plana çıkmaktadır. Fetal ekokardiyografi, transtorasik ekokardiyografi, kardiyak MRI, kardiyak BT, kalp kateterizasyonu ve genetik testler kullanılmaktadır. Tedavi yöntemleri arasında ise ASD/VSD/PDA kapatma, balon valvüloplasti, transkatater kapak implantasyonu, açık kalp ameliyatları, gleen operasyonları, minimal invaziv cerrahi teknikleri sıklıkla uygulanmaktadır. Ayrıca mekanik destek ve ileri derecede kalp yetmezliği olan çocuklarda son çare transplantasyon seçenekleri de kullanılmaktadır.

 

 

GAÜN Hastanesi bünyesinde görev yapmak sizde neler hissettiriyor?

 

Yetiştiğim ve hayatımın büyük bir bölümünün geçtiği bu kurumda görev yapmak, aynı zamanda GAÜN gibi yenilikçi ve hasta odaklı bir kurumun parçası olmak, bilgiye erişimi kolaylaştırmak ve sağlık alanındaki gelişmeleri aktarmak benim için son derece anlamlı. Ayrıca pediatrik kalp cerrahisindeki ileri tedaviler, multidisipliner yaklaşımlar ve ailelerle kurulan güvenli iletişimi aktarabilmek hastalarıma katkı sunma fırsatını sağlıyor.

 

Çocuk Kalp Damar Cerrahisinde de teknoloji önemli bir yerde. Bu konuda ne tür teknolojiler kullanılıyor? Teknolojinin gelişimini yeterli buluyor musunuz?

 

Çocuk kalp cerrahisi, teknolojiye en bağımlı tıp alanlarından biri. Özellikle doğumsal anomalilerin tedavisinde teknoloji; cerrahlara hassasiyet, öngörülebilirlik ve hasta güvenliği sağlıyor. Teknoloji hızla ilerlemekte ve çocuklara özel çözümler ve maliyet optimizasyonu için daha fazla Ar-Ge gerekmekte. GAÜN gibi merkezler, bu alanda öncü rol üstlenerek hem yerel hem küresel sağlığa katkı sunuyor.

 

Unutamadığınız bir anınız, ilginç vakalarınız oldu mu?

 

Hayatımın büyük bir bölümünün geçtiği bu hastanede sayısız ilginç ve güzel anım olmuştur. Beni etkileyen ve unutamadığım anılardan bir tanesinin başkahramanı uzun süre bizde yatan kalp nakli yapılmış bir hastamızdı.  Hastamıza acil kan ihtiyacı olmuştu. Hasta yakınları yetişemedi. Bu hastamıza kan vermek için servis personeli ve hemşireler adeta sıraya girmişti. Bu beni çok duygulandırmıştı.

 

İleriye yönelik projeleriniz var mı?

 

Ameliyat öncesi hasta özelinde risk analizi ve cerrahi adımların simülasyonu, GAÜN ve uluslararası araştırma ağlarla ortak olarak kök hücre temelli biyobaskı ile hastanın kendi hücrelerinden üretilen greftler üretmek, robotik cerrahiye özel pediatrik enstrümanlar geliştirerek daha küçük hastalarda uygulanabilirliği sağlamak gibi pek çok proje hedefim bulunuyor. Bu projeler, teknoloji, insani bakım ve bilimsel iş birliği ile hayata geçirilebilir. GAÜN gibi kurumların öncülüğünde, çocuk kalp cerrahisinde "imkânsız" denilenleri "rutin"e dönüştürmek mümkün.

 

Röportaj/Fotoğraf: Elif Emiroğlu Sönmez