UMKE EKİPLERİNDEN NEFES KESEN TATBİKAT

UMKE EKİPLERİNDEN NEFES KESEN TATBİKAT

Gaziantep UMKE ekipleri başarılı bir tatbikat gerçekleştirdi. Gerçeğini aratmayan tatbikatta ekipler temsili zincirleme trafik kazalarını ve göçük altından kazazede kurtarma çalışmalarını gerçekleştirdi.

 

Gaziantep’te İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı UMKE’nin (Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri) temel eğitim programının ardından zincirleme trafik kazalarını ve göçük altından kazazede kurtarma çalışmalarını konu aldıkları tatbikat nefesleri kesti.

 

UMKE TATBİKATINA 50 KİŞİ KATLDI


Toplamda 2 gün teorik, 3 gün de saha tatbikatı şeklinde gerçekleştirilen eğitime 50 kişilik bir ekip katıldı. Bu ekiplerin meslek dağılımı ise 16 hemşire, 14 Acil Tıp Teknisyeni, 10 Ambulans ve Acil Bakım Teknikeri, 4 Anestezi Teknikeri, 2 Acil Tıp Uzmanı, 2 Radyoloji Teknikeri, 1 Pratisyen Hekim, 1 Laboratuvar Teknikeri şeklinde oldu. Eğitim süresince çoklu trafik kazası ve göçük altında kalan ağır yaralı kazazedeyi kurtarma gibi afet ve acil durumlara yönelik eğitimler verildi. Tamamlanan eğitimlerin ardından ise, gerçeği aratmayan tatbikat bölümüne geçildi.


Eğitimin tatbikat bölümünde senaryo gereği 36 yaşındaki bir erkek kaçak define ararken göçük altında kalmış crush (ezilme) yaralanması mevcut, bilinç kapalı ve ekipler yaralının havayolu solunum ve dolaşım desteğini sağlayıp enkaz altından en güvenli şekilde yaralıyı tahliye edecekler. Diğer yandan çoklu trafik kazası etabında ise birden fazla kişinin yaralandığı bir kaza mevcut triaj, olay yeri sağlık hizmetleri yönetimi ve yaralı tahliyesi gibi konulardaki gerekli müdahaleler ele alınıyor.


Yaralıların feryatlarını tiyatrocular gibi canlandıran ekipler yaraları göstermek için makyaj yaparken acil müdahale alanında medikal tedavileri yapılan yaralılar 112 ekipleri ile uygun hastanelere nakledildi. Yapılan tatbikat gerçeği aratmazken, eğitim sonunda UMKE gönüllüsü 50 sağlık personeline başarı belgeleri verilecek ve ekibe dahil olacaklar.
Tatbikat sürecinde olayları yakından takip eden İl Sağlık Müdürü Ümit Mutlu Tiryaki kurs sürecinden, senaryolardan ve parkurlardan bahsederken şunları dile getirdi: ‘’ Bugün UMKE pratik eğitimleri için Macera Parkı’ndayız… Eğitimlerimiz 10-14 Ekim tarihleri arasında devam ediyor. Eğitim süresi 5 gün olmakla beraber ilk 2 günü teorik diğer 3 günü ise pratik şeklinde yapılıyor. Kursiyerlerimiz burada kurdukları çadırlarda kalarak doğal koşullarda yaşıyor ve gerçeği aratmayacak şekilde afet ve acil durumlara müdahale şeklini öğreniyorlar. Bu eğitimler birçok parkur ve farklı senaryolarla yaşatılarak öğretiliyor.’’
 

TİRYAKİ:‘’EKİBİMİZ 247 KİŞİYE YÜKSELECEK’’
Macera Parkı’nda eğitimler için 50 kişilik kursiyer ekibin bulunduğunu söyleyen İl Sağlık Müdürü Ümit Mutlu Tiryaki ekibin donanımlı kişilerden oluştuğunu ifade ederken sözlerine şu şekilde devam etti: ‘’Şu an burada 50 kişilik bir ekip var içlerinde 16 hemşire, 14 Acil Tıp Teknisyeni, 10 Ambulans ve Acil Bakım Teknikerler, 4 Anestezi Teknikeri, 2 Acil Tıp Uzmanı, 2 Radyoloji Teknikeri, 1 Pratisyen Hekim, 1 Laboratuvar Teknikeri bulunuyor.  Eğer bu kişiler eğitimleri başarı ile tamamlarsa ekibimize dahil olacaklar ve 197 kişi olan ekibimiz 247’ye yükselmiş olacak.’’


‘’ BİRÇOK OLAYDA GÖREV ALDIK, OPERASYONLARA DESTEK VERDİK’’
UMKE ekiplerimiz birçok alanda görev alıyorlar diyen Tiryaki, görev alanlarından da bahsetti: ‘’ UMKE ekiplerimiz birçok alanda görev alıyorlar. Şimdiye kadar Elazığ depreminde görev aldık, Sahra çadırlarının kurulumunda görev aldık, askeriyenin yaptığı bir çok operasyona destek verdik ve bunların yanı sıra kutlamalarda, bayramlarda gördüğünüz çadır kurulumlarını ve içindeki acil sağlık hizmetleri verimini yine UMKE gönüllü arkadaşlarımız yapıyor’’ dedi.

 
‘’TÜRKİYE’DEKİ İLK UMKE İSTASYONU’’

İl Sağlık Müdürü Tiryaki: ‘’Türkiye’de ilimiz bu konu da öncü diyebiliriz çünkü UMKE gönüllülük esaslı olmasına rağmen burada bir istasyon kurduk ve olası bir afet durumunda görevlendirilmeyi beklemeden orada bulunan ekiplerimiz olay yerine hızlıca intikal ediyor, gerekli müdahaleyi en verimli şekilde yapıyor’’ diyerek Türkiye genelinde bu istasyonların yaygınlaşacağını düşündüğünü belirtti.


Yapılan tatbikatlar sonunda gönüllü 50 kursiyere sertifikaları takdim edilecek.



Anahtar Kelimeler: EKİPLERİNDEN NEFES KESEN TATBİKAT