TAŞUCU ‘‘AHIR’’ GİBİ KOKUYOR!

TAŞUCU ‘‘AHIR’’ GİBİ KOKUYOR!

Taşucu’na 22 bin büyükbaş canlı hayvan getiren dev geminin, yaydığı ağır kokular çevreyi rahatsız etmeye devam ediyor!

 

Mersin Ceyport Taşucu Limanı’ndan Türkiye’ye giriş yapan dev geminin taşıdığı büyükbaş hayvanlardan yayılan ağır koku, geniş bölgede rahatsızlık vermeyi sürdürüyor. Geminin hala yerinde kalması ve sürekli kamyonlarla canlı hayvan taşınması çevrede oturan insanların yaşamını büyük ölçüde olumsuz etkiliyor.

Taşucu’nda yaşayan vatandaş, “Önceki gün evimizin üst katındaki camlar açıktı. Eve geldiğimizde içerisi ahır gibi kokuyordu. Sadece ev değil neredeyse Taşucu’nun tamamı aynı kokuyor. Sahilde bir restoranta yemek yemeye gittik orada bile oturmadık.” dediler.

CANLI YAŞAMI YÖNÜNDEN ENDİŞE VERİCİ!

22 Bin büyükbaş canlı hayvan bir gemiyle tek seferde yurt dışından ülkeye getirilmişti. Bu gelişme sonrası yapılan açıklamalarda taşınan endişeler ile ilgili görüşler belirtilmişti. Hayvanların ülkeye giriş yaptığı Ceyport Taşucu Limanı, uluslararası sözleşmeler ile tescilli Göksu Deltası Özel Çevre Koruma Bölgesi etki alanı içerisinde yer alıyor. Yerleşim alanları, tarım alanları, Özel Çevre Koruma Alanları ortasında faaliyet sürdüren liman alanından yayılacak kirliliğin oluşturacağı etkiler düşündürüyor. 22 Bin canlı hayvanın yaydığı kirletici ağır koku ile birlikte, her bir hayvandan bölge ekosistemine uygun olamayan sinek, böcek hatta gözle görülmeyen canlı türlerinin de sayıca fazla yayılımının oluşturacağı etkiler söz konusu. Bunların var edeceği olumsuz sonuçlar, yerleşim alanları ve tarım alanları ile birlikte sözleşmelerle korunan Göksu Deltası ve delta içerisindeki Akgöl Kuş Cenneti üzerinde oluşturacağı olumsuz baskı sürdürülebilir canlı yaşamı yönünden insanları endişelendiriyor.

“HASTALIKLARA DAVETİYE ÇIKARABİLİR!”DENMİŞTİ

Yaşanmakta olan sorunla ilgili olarak Taşucu Eğitim ve Doğal Hayatı koruma Vakfı Başkanı Mustafa Eyce geçtiğimiz Nisan ayında konu ile ilgili açıklamalarda bulunmuştu.

Açıklamasında Eyce, “Taşucu Limanına yanaşmak için açıkta bekleyen gemilerden ve Taşucu Limanına yanaşarak ithal edilen Angusların tırlara yüklenmesi ile ortaya çıkan ağır koku, geniş bir alana yayılmıştır. Bu durum halkı ciddi şekilde rahatsız etmektedir. Halkımız bu pis kokudan çok rahatsızdır. Angusların tutulduğu koşullar ile havanın sıcak oluşuyla birlikte yayılan koku hastalıklara davetiye çıkarabilir. Bu konuda gerekli önlemlerin alınmasını ve bu kokunun giderilmesi konusunda gerekli tedbirlerin alınması gereklidir.” demişti.(mersingazetesi.com)



Anahtar Kelimeler: TAŞUCU ‘‘’’ KOKUYOR!