Sağlık Bakanlığı: Sağlık hizmetini aksatan iş bırakma eylemlerine disiplin cezası!

Sağlık Bakanlığı: Sağlık hizmetini aksatan iş bırakma eylemlerine disiplin cezası!

Sağlık Bakanlığı, iş bırakma eylemi nedeniyle sağlık hizmetlerinin aksamasına neden olacak eylemlere disiplin cezası uygulanabileceğini açıkladı.

Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından "Göreve gelmeme ve iş bırakma eylemleri" konulu genelge yayımlandı.

Sağlık Bakanlığı,  yazısında iş bırakma eylemi nedeniyle sağlık hizmetlerinin aksaması durumunun anayasaya aykırı olduğunu ifade ederek  sağlık kamu hizmetini, görevini terk ederek veya başka suretle hukuka aykırı şekilde aksatan kişilerin bu davranışları hakkında disiplin mevzuatı hükümleri çerçevesinde değerlendirileceğini şu sözlerle duyurdu:

"Son zamanlarda bütün toplum üzerinde etkili olan ekonomik sıkıntılardan sağlık çalışanlarımız da etkilenmiş durumdadır. Başta doktorlarımız olmak üzere sağlık çalışanlarımızın üzerinde gittikçe artan bir iş yükü olduğu malumdur. Salgın döneminde bu yükün aşikâr olarak arttığı izahtan varestedir.

Başta Bakanlığımız olmak üzere ilgili devlet kuruluşlarımız bu hususta yoğun bir çalışma yürütmektedir. Artan şiddet olayları ve yoğun mesaiye rağmen sağlık çalışanlarımızın fedakârca hizmet yürüttüğüne bütün milletimiz şahit olmuştur.”

Henüz salgının, halk sağlığını önemli oranda tehdit etmeye devam ettiğinin belirtildiği yazıda "Bu gayretleri heba edecek, boşa çıkaracak, sağlık hizmetinin aksamasına yol açacak tavır ve davranışların doktor olmanın bizzat varlık gerekçesi ile bağdaşmayacağı belirtilerek, “Olayın disiplin ve cezai yönü bir yana, deontoloji ve hekim yemini ile bağdaşır bir durum olması mümkün değildir.” İfadeleri kullandı.

Yazıda sağlık hizmetlerini aksatacak eylemlerin disiplin mevzuatı çerçevesinde değerlendirileceği şu sözlerle belirtildi:

Sağlık çalışanlarımızın hak talep etmesi, yüklendikleri sorumluluk ve riskler karşısındaki beklentilerini duyurması, bu konuda farkındalık oluşturacak iş ve işlemler yapması kabul edilebilir bir durumdur, Yapılan eylemlerin tamamı kamuyu harekete geçirecek görünürlüğü elde etmeyi amaçlamaktadır. Gelinen noktada kamunun yetkili mercileri sağlık çalışanlarının haklı talep ve beklentilerinin en üst seviyede farkındadır. Bu bakımdan görünürlük İhtiyacı ortadan kalkmış ve kamu konu ile ilgili çalışmalarını ilgili tüm bakanlıklar nezdinde başlatmıştır. En kısa sürede sorunların ortadan kalkacağı, haklı taleplerin en makul ölçüde karşılanacağı bilinmelidir. Ancak yukarıda açıkladığımız hususlar çerçevesinde, bu iş ve işlemlerin vatandaşlarımızın temel hakkı olan sağlık hizmetini aksatmaya sebep olması hiçbir gerekçeyle mazur görülemez.

Bu nedenlerle, sağlık çalışanlarının, üstelik küresel salgın döneminde sağlık kamu hizmetini, görevini terk ederek veya başka suretle hukuka aykırı şekilde aksatması sonucunu doğuran her türlü davranışının disiplin mevzuatı hükümleri çerçevesinde değerlendirilmesi gerekmektedir.(Medimagazin)