Reflü Tedavisinde Laparoskopik Nissen Tekniği

Reflü Tedavisinde Laparoskopik Nissen Tekniği

Defa Life Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği Hekimi Op.Dr. Ali Bora Üstünsoy Laparoskopik Reflü  Ameliyatı Hakkında Bilgi Verdi.

 

Reflü nedir?

Gastroözofageal Reflü Hastalığı (GÖRH) mide içeriğinin, özofagusa geri kaçması sonucunda oluşur. 
Bu durumda reflü olan mide sıvısı asit, pepsin ve safra tuzları nedeni ile yemek borusu iç yüzeyinde tahriş ve yangıya sebep olarak bir takım şikayetlere yol açtığını,bu durum reflü hastalığı olarak isimlendirildiğini söyledi . 

 

Reflü belirtileri nelerdir?

Göğüs arkasında yanma hissi, sırta ve boğaza yayılabilir. Bu yanma yemeklerden 30 dakika sonra başlar, egzersiz ve öne eğilmekle artar. Ayrıca aşırı geğirme, hazımsızlık, uzun süreli öksürük, kusma, geceleri boğulma hissi, sırt ağrısı, ağza acı ve ekşi suların gelmesi, ağza kötü kokular gelmesi, kronik farenjit, boğazda yanma hissi ve ses kısıklığı gibi belirtiler de reflü ile ilişkili olabilir.

Laparoskopik reflü ameliyatı ile reflü hastalığı kalıcı olarak tedavi edilebildiğini , Ameliyattan sonra beslenme ve yaşam tarzı programına önem veren kişiler, ilaç bile almaya ihtiyaç duymadığını, Kapalı ameliyattan sonra hastalar 1 gün hastanede misafir ettiklerini, 3 veya 4 gün sonra günlük yaşama dönülebilmektedir dedi. Günümüzde laparoskopik cerrahi ile başarı oranı % 90'ın üzerindedir.

Klasik yöntemle yapılan reflü cerrahisinde 20 veya 30 santimetreyi bulan cerrahi kesiler uygulanmakta, dolayısı ile bakteriyel enfeksiyon olasılığı da artmaktadır.

Laparoskopik yöntemde, küçük delikler açıldığı için sağlık ve estetik açısından bir problem bulunmamaktadır. Enfeksiyon ve anormal kanama riskleri oldukça düşük olan laparoskopik yöntem ile tedavi sonrasında hasta kısa süre içerisinde günlük yaşama dönebilmektedir.