Okul Ara Tatili Bademcik, Geniz Eti Tedavisi İçin En Uygun Zaman

Okul Ara Tatili Bademcik, Geniz Eti Tedavisi İçin En Uygun Zaman

Bademcik ameliyatı teknik olarak basit gözüken fakat aslında ciddi ön hazırlık ve çalışma yapılması gereken bir cerrahi müdahaledir.

 

Defa Life Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz (KBB) Kliniği Uzmanları Op.Dr. Ali Kılıç ve Op.Dr. İsmail Çevik, geniz eti ve bademcik sorunlarının çocuklarda büyüme ve gelişmede geri kalmaya, şekil bozukluklarına neden olabildiğini, sık bademcik enfeksiyonu geçiren, bademcikleri büyüyen, burun tıkanıklığı ve orta kulak iltihabı yaşayan çocuklarda bademcik ve geniz etinin ameliyatla alınmasının gerekebileceğini söylediler.

Bademcik ve geniz eti, solunum ve sindirim sisteminin başlangıcında yerleşerek solunan hava ve alınan yiyecek, içecekle ilk temasa geçen bağışıklık sistemi dokularıdır. Geniz eti ve bademcik problemleri genellikle okul öncesi ve okul çağı çocuklarında daha sık görülmektedir. Günümüzde, havaların soğuması, artan üst solunum yolu enfeksiyonları gibi durumlar da geniz eti ve bademcik problemlerini tetiklemektedir diyerek, Sık geçirilen bademcik ve geniz eti rahatsızlıklarının özellikle çocuklarda okul başarısı ile büyüme ve gelişmeyi olumsuz etkileyebildiğini "Üst üste son iki yıl içerisinde çocuğun 5-6 defadan daha fazla bademcik iltihabı geçirmesi, ateşli eklem ve kalp romatizması rahatsızlığı geçirmesi, sık bademcik iltihaplanmalarının yanı sıra geniz eti ve orta kulak sorunlarının da bulunması durumunda bademcik ve geniz eti alınmalıdır. Bademcik ameliyatı teknik olarak basit gözüken fakat aslında ciddi ön hazırlık ve çalışma yapılması gereken bir cerrahi müdahaledir" ifadelerini kullandılar.
 

Geniz Eti Ameliyatı
Geniz eti büyümesi durumunun kesin tedavisi için cerrahi yöntem kullanılabilir. Geniz eti cerrahisi, ilaçlı tedaviler yetersiz kaldığı durumlarda veya kesin çözüm olması adına tercih edilebilir. Bezede büyüme belirtileri görülmesi durumunda KBB uzmanı ile görüşülerek ameliyat için uygunluk kontrol edilmelidir.
Ameliyata uygun olunması durumunda hastaya genel anestezi verilerek uygulama yapabilir. Ağız açık duruma getirilen dilin arka kısmında bulunan geniz etleri çıkartılır. Küçük dilin arka kısmındaki kanama durdurularak kesi bölgesine müdahale edilir. Kanama engellendikten sonra işlem tamamlanır ve hastanın uyanması beklenir. Anestezi işlemi dahil tüm operasyon süresi 20 ila 30 dakika arasında tamamlanacaktır.
Kısa süren bu operasyon aynı gün eve gitmenize olanak sağlamaktadır. Özellikle çocuklarda geniz eti büyümesi sıklıkla karşılaşılan bir durum olmakla beraber, ameliyat olması endişe verecek bir durum değildir. Ameliyat sonrası kontroller yapılarak, geniz eti probleminin oluşturduğu diğer komplikasyonlar kontrol edilir ve ara ara muayene istenebilir.

 



Anahtar Kelimeler: Tatili Bademcik Geniz Tedavisi Uygun Zaman