Kolonoskopi

Kolonoskopi

Defa Life Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği Uzmanı Uz.Dr. Metin Karadağ 50 Yaş ve üzeri kişilere olası bağırsak kanserinin erken teşhisi için yapılması gereken Kolonoskopi işlemi halkında bilgi paylaşımında bulundu.

Defa Life Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği Uzmanı Uz.Dr. Metin Karadağ, 50 Yaş ve üzeri kişilere olası bağırsak kanserinin erken teşhisi için yapılması gereken Kolonoskopi işlemi halkında bilgi paylaşımında bulundu.

 

Kolonoskopi 


Kalın bağırsak ve rektumun incelendiği endoskopik bir işlemdir. Kolonoskopi uygulaması sırasında gerekirse kalınbağırsaktaki polipler çıkartılabilir veya laboratuvarda incelenmek üzere doku örneği alınabilir. Makattan girilerek gerçekleştirilen kolonoskopi işlemi hem teşhis hem de tedavi amaçlı yapılabilmektedir. 

 

Kolonoskopi  Hangi Durumlarda İstenir ?

Bağırsakta yaşanan sorunların teşhisi için kolonoskopi yapılabilir.


-Geçmeyen karın ağrısı
-Rektal kanama
-Kronik kabızlık
-Açıklanamayan kansızlık
-Kronik ishal
-Bağırsak kanseri taraması
-Nedeni açıklanamayan kilo kaybı gibi belirtilerde kolonoskopi yapılmalıdır.

 

Kolonoskopi işlemi sırasında karşılaştığı normal olmayan oluşumları (polip gibi) kolonoskop yardımıyla çıkarabiliyor. Uygun ve gerekli görüldüğü durumlarda, hastanın şikayetleri de gözönünde bulundurularak bağırsağın çeşitli yerlerinden biyopsiler de alınabiliyor.


İşlem bittikten sonra verilen ilaçların etkisinin geçmesi ve hastanın bilincinin işlem öncesi hale dönmesi amacıyla hasta, dinlenme  odasına alınıyor.

 



Anahtar Kelimeler: Kolonoskopi