Kış Aylarında Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarına Dikkat!

Kış Aylarında Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarına Dikkat!

Defa Life Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr.Cengiz AYARECİ, Havaların soğumasıyla kış aylarında sıkça görülen üst solunum yolu enfeksiyonu şikâyetiyle gelen hastalarda son günlerde artış yaşandığını söyledi.

 

Defa Life Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr.Cengiz AYARECİ, Üst solunum yolunun viral enfeksiyonları ya da diğer adlarıyla soğuk algınlığı insanlarda en fazla görülen solunum yolu hastalıkları olduğunu, Havaların soğumasıyla kış aylarında sıkça görülen üst solunum yolu enfeksiyonu şikâyetiyle gelen hastalarda son günlerde artış yaşandığını söyledi.
Üst solunum yolu enfeksiyonuna sebep olan bakterilerin veya alerjenlerin bronşları çevreleyerek, mukozayı arttırması ve kalınlaştırması sonucu görüldüğünü, Hastalarda çoğunlukla öksürük, balgam, ateş, akciğerin sık sık iltihaplanması ve sürekli olan halsizliğe neden olduğunu söyledi.
Bunlar arasındaki nezle ve grip bir biri ile karıştırılmaması gerektiğini, Grip influenza adı verilen virüs kaynaklı oluşan bir enfeksiyondur. Nezle soğuk havalarda artış gösteren rinovirüs, RSV gibi virüslerin yol açtığı bir hastalıktır. Bu virüsler soğuk havalarda daha aktif ve etkindir. Gribe göre nezle daha hafif seyredebilir.  Erişkinlerde yılda ortalama 2-4 kez kadar görülebilen üst solunum yolu enfeksiyonları genellikle kendi kendini sınırlar ve nadiren de komplikasyonlara yol açarlar dedi.
 

Üst Solunum Yolu Hastalıkları
▪ Alerjik rinit
▪ Anjin
▪ Farenjit
▪ Grip
▪ Larenjit
▪ Nazal polipler
▪ Orta kulak iltihabı
▪ Rinit (nezle)
▪ Sinüzit
▪ Tonsilit (bademcik iltihabı)


Bu hastalıklar doktorun reçete edilen ilaçlar ve evde uygulanacak destekleyici tedavilerle kısa sürede iyileşir. Ancak çeşitli tedavi uygulamalarına rağmen geçmeyen solunum yolu hastalıkları, akciğer hasarına veya kanda ilerlemiş bir mikrobik duruma yol açabilir. Bu nedenle üst solunum yollarındaki hastalıkların uzun sürmesi halinde vakit kaybetmeden bir Göğüs Hastalıkları Uzmanına başvurulmalıdır.