HPV Aşısı Önemli

HPV Aşısı Önemli

Defa Life Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Uzmanı Defa Life Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Uzmanı Op.Dr. Ş, HPV virüsünün yol açtığı hastalıklara karşı koruma sağlayan HPV aşısı hakkında bilgiler verdi.

 

Dr. Şeyma Fadıloğlu, ''HPV virüsünün yol açtığı hastalıklara karşı koruma sağlayan HPV aşısı hakkında bilgiler verdi.Hpv Aşısı, insanların HPV adı verilen virüsle enfekte olmasını önlemeye yardımcı olduğunu ve ciddi veya ölümcül enfeksiyonları önleyebildiğini söyledi. HPV virüsünün yol açtığı hastalıklara karşı koruma sağlayan HPV aşısı 11-12 yaşlarından itibaren tüm kız ve erkek çocuklarına yapılabilir'' dedi.

‘’Hpv virüsü rahim ağzı, vajina, penis, anüs, ağız/boğaz kanserlerine neden olabiliyor.’’

 

HPV virüsü nasıl bulaşır?
Cinsel organları hpv virüsü ile enfekte olan insanlarla cinsel birliktelik yoluyla bulaşabilir. Ancak cinsel ilişkiye girmeden yakın genital temasla da bulaşabilir dedi.

 

Ne zaman aşı olmalıyım?
11-12 yaşlarından itibaren tüm kız ve erkek çocuklarına yapılabilir. Kadınlar için üst yaş sınırı yoktur. 
Hamileyseniz hpv aşısı olmamalısınız ancak emzirirken olabilirsiniz.

 

Hpv Aşısı her zaman koruyucu mudur?
Hpv aşısının etki etmediği hpv virüsü tipleri mevcuttur ancak aşı sık görülen tipler için geliştirilmiştir ve rahim ağzı,vajina kanserlerine ve genital siğillere karşı oldukça koruyucudur. 

 

Kaç doz aşı olmam gerekli?
15 yaşın altında 2 doz, üzerinde ise 3 doz aşı olmalısınız. Daha sonra hatırlatıcı doz gerekmez.

 

Aşı sonrasi rahim ağzı kanser taramalarına devam etmem gerekiyor mu?
Aşı olsanız  da yıllık vajinal muayenelerinize ve rahim ağzı kanser taraması için 5 yılda bir hpv testi/3 yılda bir smear testine devam etmelisiniz dedi.

 

 



Anahtar Kelimeler: Aşısı Önemli