Göz Sağlığı Okul Başarısını Etkiliyor

Göz Sağlığı Okul Başarısını Etkiliyor

Defa Life Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı  Op.Dr.Cem; ''Özellikle ilkokul döneminde okuma yazma konusunda zorluk çeken öğrencilere sağlık problemi olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.''


Defa Life Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.Cem Sundu fark edilmeyen görme bozukluklarının eğitim hayatını olumsuz yönde etkilediğini ve özellikle ilkokul çağındaki çocuklarda düzenli göz muayenelerinin  yapılması gerektiğini söyledi.

 

Göz ile ilgili sağlık problemi olan çocuklar okul sıralarındayken dersi ve öğretmeni takip edebilme konusunda zorlanıyor. Bu durum da derslerdeki başarısını olumsuz etkiliye biliyor. Dikkatli bir öğretmen öğrencinin tahtaya ya da kendisine gözünü kısarak bakıyor oluşundan bir problem olduğunu fark edebiliyor. Ancak bu fark edilmediğinde ve çocuk da bunu dile getirmediğinde var olan göz problemi çocuğun hem derslerine olan motivasyonunu düşürüyor hem de hastalığın daha da ilerlemesi söz konusu oluyor dedi.


Özellikle ilkokul döneminde okuma yazma konusunda zorluk çeken öğrencilere sağlık problemi olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.


Göz Tembelliği Riskine Dikkat Edin
Çocuk 3-4 yaşlarına geldiğinde mutlaka göz muayenesi yapılmalıdır. Göz tembelliği dışarıdan fark edilemeyebilir. Göz muayenesi sonrasında erken tanı konulduğunda büyük ölçüde tedavi edilebilen göz tembelliği, tedaviye geç kalındığı zaman kalıcı görme azlığına sebep olabiliyor. 6 - 7 yaşlarına kadar büyük ölçüde başarı ile sonuçlanan göz tembelliğinin tedavisi, bu yaşlardan sonra etkili olmayabiliyor ve görme bozukluğu kalıcı hale gelebiliyor.


Çocuklarda Görme Bozukluğu Olduğu Aileler Tarafından Anlaşılabilir mi?
Çocuklarda görme bozuklukları dikkatli bir inceleme ile çoğu zaman fark edilebilir. Ancak bazen çocuktaki şikayetler belirgin olmayabilir ve çocuk da şikayetlerinin farkında olmadığı için dile getirmeyebilir. Eğer çocuğunuzda aşağıdakilerden birini ya da birkaçını gözlemliyorsanız muayene için geç kalmamalısınız:

- Gözlerini sık sık ovalıyorsa,
- Bir gözünü kapayarak ya da gözlerini kısarak bakıyorsa
- Çok yakından okuma yapıyorsa
- Televizyonu çok yakından izlemek için ısrarcıysa
- Başını bir yana eğerek bakıyorsa
- Baş ağrısı, dalgınlık gibi belirtiler varsa çocuğunuzu göz doktoruna muayene ettirmelisiniz.

 

 



Anahtar Kelimeler: Sağlığı Başarısını Etkiliyor