Geçmeyen Halsizlik Hastalık Habercisi Olabilir!

Geçmeyen Halsizlik Hastalık Habercisi Olabilir!

Defa Life Hastanesi Dahiliye Kliniği Hekimleri Uz.Dr.İmam Göksu, Uz.Dr.Şenel Bolat, ‘’Geçici yorgunluklar çok önemli sayılmamaktadır ancak kronik düzeye gelen yorgunluk ve halsizlik olduğunda bu durum mutlaka önemsenmelidir'' dedi

 

Sabahları yorgun uyanmak, gün içinde yaşanan halsizlik, günlük işleri yaparken yaşanan isteksizlik ve genel bir bitkinlik hali çoğu zaman yüksek iş temposu ve şehir yaşamının hızından kaynaklandığı düşünülen bu belirtiler aslında ciddi hastalıkların belirtisi olabilir.


Tiroiditten kansere birçok hastalığın işareti olabilen yorgunluğunuz geçmiyorsa altında yatan nedenin mutlaka araştırılması gerekir. Defa Life  Hastanesi Dahiliye Bölümü Uzmanları, yorgunluğun en sık görülen nedenleri ve dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.


Yorgunluk, normalde bir insanın günlük işlerini yaparken kendini yorgun hissetmesi, yetersiz hissetmesi olarak tanımlanabilir. Kimi insanlar yaşından hiç beklenmedik bir şekilde atak olabilir ya da genç yaşta kişi yemek yemeye, yatmaya hatta dinlenmeye bile üşenir halde olabilir. Bu durum bir üşengeçlik mi, enerji düşüklüğü mü ya da hastalıktan mı kaynaklanıyor bunun belirlenmesi çok önemlidir.  


Mevsim geçişleri, vitamin eksikliği, uykusuzluk, yanlış beslenme, düzenli egzersiz yapmama ve bazı kronik hastalıklar halsizliğe yol açabilir. Halsizlik sabah yataktan kalkmayı ve gündelik işlerin bile yapılmasını zorlaştırabilir. Eğer vücutta herhangi bir eksiklik yoksa halsizliğin nedeni psikolojik de olabilir. Çoğunlukla halsizliğin nedeninin B12, demir eksikliği ve kansızlık olduğu düşünülmektedir. Eğer kendinizi halsiz hissediyorsanız vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurun ve bütün tahlillerinizi ayrıntılı olarak yaptırın. Tahlil sonuçlarına göre vücudunuzda herhangi bir eksiklik yoksa durum psikolojik olabilir. 


Kişi, daha önce yorulmadan rahatlıkla yapabildiği işleri artık yorularak yapıyorsa bir doktora başvurmalı, yorgunluğun sebebi araştırılmalıdır. Hatta kişinin özgüveninin azalması, kendine eskisi kadar iyi bakmaması da bir soruna işaret olabilir. Geçici yorgunluklar çok önemli sayılmamaktadır ancak kronik yorgunluk olduğunda bu durum mutlaka önemsenmelidir.