FRAKSİYONEL KARBONDİOKSİT LAZER İLE İDRAR KAÇIRMA(ÜRİNER İNKONTİNANS)TEDAVİSİ

FRAKSİYONEL KARBONDİOKSİT LAZER İLE İDRAR KAÇIRMA(ÜRİNER İNKONTİNANS)TEDAVİSİ

Defa Life Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Yasemin ALBAK; İdrar kaçırma problemi, kişinin günlük yaşamını ve hayat kalitesini de olumsuz yönde etkiler.

 

İdrar kaçırma – İnkontinans Nedir?

 Böbreklerde oluşan idrar üreter olarak isimlendirilen kanallar yoluyla mesaneye (idrar torbası)taşınır.İdrar miktarı böbreklerin sağlıklı çalışması ve kişinin aldığı sıvıya bağlı olarak değişkenlik gösterir.Mesane belirli bir hacimde idrar ile dolduğunda kişide idrar yapma hissi oluşur.İdrar yapma sırasında mesane kasılırken üretra kapakçığı ve pelvis tabanındaki kaslar gevşer ve idrar boşaltılır.

  İdrar kaçırma (üriner inkontinans),kişinin idrarını istemsiz olarak tutamaması ,mesane kontrolünün kaybı ve buna bağlı olarak olarak zamansız idrarırını boşaltması olarak tanımlanır.

Lazer ile İdrar Kaçırma Tedavisi için Uygun Hasta Grubu Nedir?

  Hafif ve orta derecede idrar kaçırma şikayeti olan her yaştaki hastaya lazer ile idrar kaçırma tedavisi uygulanabilir.Uygulama öncesi mutlaka hasta muayene edilmeli,ciddi bir idrar torbası sarkıklığı olmadığından emin olunmalıdır.Ayrıca diabet ,Parkinson,v.s gibi sistemik bir hastalıktan dolayı idrar kaçırmanın olmadığı da saptanmalıdır.Lazer ile idrar kaçırma tedavisi öncesi tespit edilen bir idrar yolu enfeksiyonu var ise tedavi edilmelidir.Ayrıca doğum yapan hastalarda ileride oluşabilecek idrar kaçırma problemlerine karşı,hiçbir yan etkisi olmadığı için koruyucu tedavi olarak Lazer ile idrar kaçırma tedavisi planlamak kadın için ileriye dönük çok büyük bir yatırım olacaktır.Yaşla(35 yaş üstü) ve doğumlardan sonra yılda bir kez yapılacak olan Lazer ile idrar Kaçırma Tedavisi , ileride oluşabilecek olan idrar kaçırma şikayetlerinin oluşmasına engel olacaktır.

  Lazer ile İdrar Kaçırma tedavisi Nasıl Yapılır?

  -Hasta jinekolojik muayene masısına alınır.

 -Vajinaya Lazer için özel olarak geliştirilmiş bir steril spekulum yerleştirilir.

  -Lazer probu vajina içerisine gönderilir.

 -Mesane boynu ve üretra(idrar yolu)çevresine lazer atışları yapılır.

  -Lazerle idrar kaçırma tedavisi ortalama olarak 15-20 dakika kadar sürer.

  -Hasta Lazer ile idrar kaçırma tedavisi sonrası işine hemen geri dönebilir.

 -Genellikle 3-4 hafta ara ile 2-4 seans uygulanır.

  -İşlem sonrasında 7 gün cinsel ilişki kısıtlanır.

  İdrar kaçırmayı önleyici etkisi işlemden 3 hafta sonra hissedilir hale gelir.Etkisi ilk 2 seans uygulamadan sonra hastadan hastaya değişmekle beraber 18 aya kadar uzayabilmektedir.

Lazer ile İdrar Kaçırma Tedavisi Nedir?

  Lazer ile idrar kaçırma tedavileri tüm dünyada ‘’Koruyucu Tedaviler’’olarak hayatımıza girmiştir.Yaş ve doğumlarla ilerleyen idrar kaçırma şikayeti,hayatımızı iyice zorlaştırmadan yapılacak Lazer ile idrar kaçırma tedavileri,kadınları koruyacak ve ileride ortaya çıkabilecek cerrahi bir uygulamanın olmasını engelleyebilecektir.

  Lazer ile idrar kaçırma tedavisi ,orta ve hafif idrar kaçırma sorunu olan kadınlarda tercih edilen herhangi bir yan etkisi olmayan,ameliyatsız,dikişsiz ve ağrısız bir yöntemdir.Lazer ile idrar kaçırma tedavisi özellikle stres tipi idrar kaçırma sorunu olan kadınlarda çok etkilidir.Lazer olarak Fraksiyonel Karbondioksit Lazer kullanılmaktadır.

  Son derece ağrısız,acısızdır,anestezi uygulaması gerekmemektedir.

 Herhangi bir cerrahi kesi veya dikiş işlemi uygulanmamaktadır.

  İşlem kısa sürer,aynı gün günlük yaşama dönülebilinir.

Kadınlarda idrar kaçırma sorunu erkeklere oranla daha yaygın görülmektedir

  Bunun nedeni:

  Doğum sonrası meydana gelen pelvik kas güçsüzlüğü

 Menopozdan sonra üretra(idrar yolu) desteğinin zayıflaması

  Kadın üretra(idrar yolu)desteğinin zayıflaması

  30 yaşın üzerindeki her beş kadından biri az yada çok idrar kaçırma problemi ile karşı karşıyadır.65 yaşından sonra ise neredeyse her 3 kadından birinde idrar kaçırma görülür.

  İdrar kaçırma problemi ,kişinin günlük yaşamını ve hayat kalitesini de olumsuz yönde etkiler.İdrar kaçırma problemi çok yıpratıcıdır.Sürekli ıslaklık ve koku endişesiyle rahatsızlık hissi olur ve kişiyi toplumdan soyutlayarak depresyona yol açabilir.