EMZİRİRKEN BESLENME NASIL OLMALI,EMZİREN ANNELERE YÖNELİK BESLENME ÖNERİLERİ

EMZİRİRKEN BESLENME NASIL OLMALI,EMZİREN ANNELERE YÖNELİK BESLENME ÖNERİLERİ

Defa Life Hastanesi Diyetisyeni Esra Akkuş Emziren Annelere Yönelik Beslenme Önerilerinde Bulundu.

 

Emzirme, bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en uygun beslenme yöntemidir. Anne sütü bebeğin ilk koruyucusu ve annesinden ilk armağanıdır.
Annenin dengesiz ve düzensiz beslenmesi makro ve mikro besin ögelerinde eksikliklere neden olabilir. Anne sütünün içerdiği enerji, makro ve mikro besin ögeleri, diyetin yanı sıra anne vücut depolarından sağlanır. Dengesiz ve yetersiz beslenen kadınlarda önemli işlevler yapan bazı mineral ve vitaminlerde eksiklik görülebilir. Yeterli enerjiye sahip ve dengeli bir beslenme planı annelerin vitamin-mineral eksikliklerine rastlanmadan emzirme döneminden geçmelerine yardımcı olmaktadır.
Anne yeterli ve dengeli beslendiğinde; bebeğin bağışıklık sistemi, sağlıklı büyüme ve gelişmesi ve psikolojik gelişimi tamamlanmış olur. Sağlıklı bir lohusalık ve emziklilik dönemi geçiren annenin de; bedensel ve ruhsal açıdan sağlığı korunurken, duygusal açıdan tatmin olan annenin süt üretimi ve emzirmeye olan güveni de artar.
Mucizevî bir besin olan anne sütünün, annenin süt vermeye engel bir sağlık sorunu yoksa bebeğin gelişimi takip edilerek en az 6 ay tek başına; 2 yaşına kadar da ek besinlerle birlikte mutlaka verilmesi önerilmektedir.

ANNE SÜTÜNÜ ARTIRMAK İÇİN EMZİREN ANNE NASIL BESLENMELİ ?

1. Anne sütünün% 87’si sudan oluşmaktadır. Her gün en az 10-12 bardak su tüketimi anne sütünün artmasını sağlayacaktır.
2. Lohusa şerbeti ile şekerli içeceklerin ve bazı bitki çaylarının süt miktarını artırmadığı belirlenmiştir. Bunun yerine rezene, ısırgan otu, fesleğen, ıhlamur, nane, papatya, kuşburnu ve biberiye çayı tercih edilebilir.
3. Soğan, sarımsak, brokoli, bezelye, lahana, turp, karnabahar, acı baharatlar veya kuru baklagiller anne sütünün tadını değiştirebilir. Bebeğinizde ciddi bir takım huzursuzluklar gelişirse bu tür besinler ya daha az sıklıkla tüketilmeli ya da hiç tüketilmemelidir.
4. Şeker yerine pekmez tüketilerek boş enerji alımı ve kansızlık oluşma riski azaltılmış olur.
5. Hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih ediniz.
6. Salam, sucuk, sosis gibi katkı maddesi içeren diğer hazır besinler mümkün olduğu kadar yenilmemelidir.
7. Vücudun ihtiyacı olan hem  bitkisel hem hayvansal protein kaynakları süt üretiminde etkilidir. Yeşil mercimek, fasulye ve nohut gibi bakliyatlar ile ıspanak ve brokoli gibi mevsim sebzeleri tercih edilebilir. Semizotu, roka, maydanoz ve ıspanak gibi yeşil yapraklı bitkileri de tüketmek dengeli beslenmek açısından yararlı olacaktır,
8. İçeriğinde bol miktarda vitamin bulunan mevsim meyvelerini tüketmek sütün kalitesini artıracaktır.
9. Sigara ve alkol tüketmek süt miktarını azaltmaktadır. Ayrıca emzirme döneminde günlük 3 kupaya kadar kahve tüketilebilir. Anne sütünden bebeğe geçecek az miktardaki kafeinin bebeğe zararı olmamaktadır. Ancak kafeine karşı daha duyarlı olan bazı bebeklerde uykusuzluk ortaya çıkabilir. Bunun için kafeine duyarlı bebekleri olan annelerin kahve tüketimini sınırlamaları gerekir.
10. Omega 3 den zengin beslenme bebeğin zihinsel gelişimine katkıda bulunacaktır. Omega 3 balıklarda yüksek oranda bulunduğu için haftada 2 defa balık tüketimi gerekir. Balık tüketirken dikkat edilmesi gereken cıva içeriği yüksek olan derin su balıklarından kaçınmak gerekir. Somon, levrek, hamsi, karides gibi su ürünlerinde cıva oranları düşük olduğu için güvenli bir şekilde tüketilebilir. Omega 3 bazı bitkisel ürünlerde de bulunur. Ceviz ve semizotu omega3 içeriği bakımından zengin bitkisel ürünlerdir
11. Yulaf, arpa, tahin, dereotu, havuç, rezene, fındık, ceviz anne sütü yapımını artırdığı için özellikle tüketmenizi öneriyoruz 
12. Günlük yumurta tüketimi bebeğinizin beyin gelişimi için önemlidir. Et, tavuk, yumurta protein yönünden zengin olup haftada 3-4 kez tüketilmeli.  
13. Emzirme döneminde demir ihtiyacı artar, bunun için kırmızı et, yumurta, kurutulmuş meyveler tüketilebilir. 
14. Kalsiyum ihtiyacı için süt, peynir, kaşar, yoğurt günlük tüketilmelidir.
15. Mutlaka iyotlu tuz kullanmalı. İyot doğal besinlerle alınamaz. Ve iyot bebeğin zeka gelişiminde etkilidir. 


Doğum sonrası kilo vermek için acele etmeyin!


• Doğum kilolarından kurtulmak için acele edilmemelidir. Özellikle ilk 6 ay zayıflama amacıyla diyet uygulanmamalıdır.
• Hamilelik döneminde alınan kilolardan kurtulmanın en kolay yolu bebeği sık sık emzirmektir. Bunun yanında, unlu, şekerli ve yağlı gıdaların tüketimi sınırlandırılmalı ve bir diyetisyen takibinde beslenme düzeni oluşturulmalıdır. 

 



Esra Çetin
1.08.2023 17:38:56
Faydalı oldu kendim için bebeğim için teşekkürler