Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Beyin Sapı İmplantı ameliyatı başarıyla uygulandı

Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Beyin Sapı İmplantı ameliyatı başarıyla uygulandı

Beyin sapı implantı ameliyatı bölgemizde ve ilimizde ilk kez Prof. Dr. Yıldırım Bayazıt gözetiminde Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde KBB hastalıkları uzmanı Op.Dr. Secaattin Gülşen tarafından başarıyla uygulanmıştır

İşitsel beyin sapı implantı sistemleri işitmesi doğuştan yada sonradan tamamen kaybolan ve işitme cihazlarından fayda görmeyen hastalara takılan son derece ileri teknoloji sistemlerdir. Beyin sapı implantı, işitme sinirininin ve / veya iç kulagın olmadığı, gelişmediği veya travma veya enfeksiyon nedeni ile iç kulak yada işitme sinirinin hasarlandığı hastalarda beyin sapındaki işitme merkezini doğrudan uyararak hiç duymayan hastaların duymasını sağlar.

 

İşitsel Beyin sapı implant sistemleri iç ve dış olmak üzere iki parçadan oluşur, iç parça ameliyatla beyin sapındaki işitme merkezine takılır ve tamamen kafa derisi altında kulak arkasına yerleştirilir buradan çıkan bir elektrod beyin sapına yerleştirilir. Beyin sapı implantı ameliyatını kulak arkasından yaklaşık 10 cm lik C şeklinde bir kesiyle, saçları traş ederek gerçekleştiriyoruz. Beyin sapı bölgesi gibi hayati fonksiyonların kontrol edildiği çok önemli bir alanda  çalışıldığı için Ameliyattan sonra hastalar tedbir amaçlı 1 yada 2 gün yoğun bakımda gözetim altında tutulur. Dış parça ameliyattan sonra iç parçadaki mıknatısa tutunmak suretiyle ameliyattan sonra yaklaşık 2-3 hafta sonra yara yeri iyileştikten sonra normal işitme cihazı gibi kulak arkasına takılır.

 

Dışarıdan gelen sesler dış parça ile manyetik dalgalara dönüştürülür ve iç parçadaki ses işlemcisine aktarılır, ses işlemcisi dışarıdan gelen sesleri frekanslarına göre kodlayarak elektirik sinyallerine dönüştürür ve beyin sapındaki elektroda gönderir. Beyin sapında yerleştirilen elektrod doğrudan işitme çekirdeğindeki sinirleri uyararak beyindeki işitme korteksine dışarıdan gelen ses dalgalarını iletmiş olur.

 

İl dışından gelen 3 buçuk yaşındaki erkek hastamız iç kulağı gelişmediği için ailesiyle bize başvurdu, yapılan tetkiklerinde iç kulakta ileri derecede anomali olduğu tespit edildi ve işitme sinirinin gelişmediği görüldü. Hastanın duyabilmesi için tek seçenek beyin sapı implantı ameliyatı idi ve Dr. Ersin Arslan Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bu ameliyatı gerçekleştirmek için hazırlıklara başladık.

 

 

Bu ileri düzey ameliyat bölgemizde ve ilimizde ilk kez Prof. Dr. Yıldırım Bayazıt gözetiminde Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde KBB hastalıkları uzmanı Op.Dr. Secaattin Gülşen tarafından başarıyla uygulanmıştır. Başarılı geçen ameliyatın ardından hastamız takip edilmektedir, hastanın sağlık durumu son derece iyi olup ameliyatta veya sonrasında herhangibir komplikasyon yaşanmamıştır. Hastanemiz bölgede sağlık alanında en ileri ve güncel tedavileri uygulamayı bir vizyon haline getirmiştir. Covid-19 pandemi koşullarında dahi bu vizyonundan asla ödün vermemiştir. Bu ameliyatta, bizlerden tecrübelerini,bilgi ve desteğini esirgemeyen kıymetli hocam Prof. Dr. Yıldırım Bayazıt’a teşekkür ederiz.

 

Bölgemiz ve ilimiz için ilk olan ileri düzey bu önemli ameliyatın mali yüklerini gözetmeden sonuna kadar destekleyen Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi başhekimi sayın Prof. Dr. Mesut Özkaya ya ayrıca teşekkür ederim. Ameliyat öncesindeki ve sonrasındaki süreçte büyük özveriyle çalışan servis hemşirelerimize, odyoloji birimi çalışanlarımıza ve ameliyathane ekibimize en içten teşekkürlerimizi sunarız.