Detoks diyeti hakkında bilinmesi gerekenler

Detoks diyeti hakkında bilinmesi gerekenler

Son zamanlarda popülerleşen detoks diyeti, yanlış uygulandığı zaman vücutta kalıcı hasarlara neden olabiliyor. Özel Kemal Bayındır Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Diyetisyen Merve Harputluoğlu, detoks diyetiyle ilgili bilinmesi gereken

Son zamanlarda popülerleşen detoks diyeti, yanlış uygulandığı zaman vücutta kalıcı hasarlara neden olabiliyor. Özel Kemal Bayındır Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Diyetisyen Merve Harputluoğlu, detoks diyetiyle ilgili bilinmesi gerekenleri açıkladı.

 

Uzmanlar detoks diyet uygulamak isteyenlerin doktorlarına danışmalarını; diyetisyen kontrolünde bu diyetlere başlamalarını ve kesinlikle egzersiz veya spor yapmamalarını öneriyor.

 

Özel Kemal Bayındır  Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Diyetisyeni Merve Harputluoğlu, detoks diyetlerle ilgili şu bilgileri veriyor;Vücudu toksinlerden arındırmayı hedefleyen detoks diyetleri uzun zamandır popülerliğini koruyor. 

 

Bu diyetlerin kısa süre içerisinde hızlı kilo kaybı sağladığı ve sağlığı desteklediği iddia ediliyor. Detox diyetleri bir günlük, üç günlük, bir haftalık uygulanabildiği gibi iki hafta hatta daha uzun süreyle de devam edebiliyor. Diyet süresince şeker ve kafein tüketimi büyük oranda sınırlandırılırken; meyve ve sebze tüketimi arttırılıyor. Genellikle detox çayları, sebze çorbaları, diüretikler ve bitki çayları da diyete ekleniyor.Ancak bu diyetlerin hangi toksinleri vücuttan uzaklaştırdığı konusu belirsizliğini koruyor.

 

Detox diyetlerinin kilo kaybı sağladığı veya toksinleri vücuttan uzaklaştırdığına dair yeterli kanıt da bulunmuyor.Üstelik bu diyetler çok fazla sebze-meyve tüketimini teşvik etse de sağlıklı bir vücut için gerekli olan tüm besin ögelerini karşılamıyor. Sağlıklı bir diyet programında mutlaka yeterli miktarda karbonhidrat, protein ve yağ olmalı. Bu diyetlerdeki katı kalori kısıtlaması ve tek tip besin alımı, yeterli miktarda enerji ve besin ögesi alımını engelleyerek fiziksel ve ruhsal sağlığı bozabilir. Bilinçsiz bir şekilde daha uzun süreli uygulamalarda ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Yaşamsal organların faaliyetleri aksayabilir ve beslenme yetersizliği doğabilir. Vitamin ve mineral dengesizliğine yol açabilir. Vücudun metabolizmasını bozabilir. 


Bilinenin aksine detoks bir zayıflama yöntemi değildir. Detoks diyetleri kısa süreli kilo kaybı sağlasa da, kaybedilen vücut ağırlığı önceki beslenme alışkanlıklarınıza döndüğünüzde tekrar alınacaktır. Yeterli ve dengeli beslenmeyi hedefleyerek yaşam tarzınızı iyileştirmek, detoksu böbrek ve karaciğere bırakmak daha akıllıca bir yaklaşım olacaktır.