Covıd-19 Pandemisi Nasıl Yönetilmeli?

Covıd-19 Pandemisi Nasıl Yönetilmeli?

Türkiye’deki 10 farklı üniversitenin Sağlık Yönetimi, Tıp Fakültesi, Hemşirelik ve Sosyal Hizmet alanlarında görev yapan toplam 18 akademisyenden oluşan bir ekip tarafından “Sağlık hizmetleri açısından COVID-19 ve benzeri pandemi sü

Türkiye’deki 10 farklı üniversitenin Sağlık Yönetimi, Tıp Fakültesi, Hemşirelik ve Sosyal Hizmet alanlarında görev yapan toplam 18 akademisyenden oluşan bir ekip tarafından “Sağlık hizmetleri açısından COVID-19 ve benzeri pandemi süreçleri nasıl yönetilmeli?” sorusuna cevap bulabilmek amacıyla başlatılan bir çalışma kapsamında, Sağlık Yönetimi Bakış Açısıyla COVID-19 isimli yeni bir kitap yayımlandı.

 

Yaklaşık 10 aylık bir bilimsel çalışmanın ürünü olarak, Nobel Akademik Yayıncılık etiketiyle, 2021 yılının Şubat ayında okurla buluşan kitabın; COVID-19 ve benzeri pandemi süreçlerinin yönetimine, sağlık yönetimi bakış açısıyla yeni bir boyut kazandırması açısından, ulusal ve uluslararası literatürde bir ilk kaynak eser olduğu ifade edildi. 

 

Kitap içeriğini oluşturan bölümler ve bölüm yazarları listesi ise aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:

 

§  Giriş

Prof. Dr. Melih Bulut

§  Bölüm 1. COVID-19 Epidemiyolojisi

Prof. Dr. Osman Erol Hayran - Prof. Dr. Haydar Sur

§  Bölüm 2. COVID-19 ve Sağlık Hizmetleri

Doç. Dr. Özlem Özer - Dr. Öğr. Üyesi Meltem Saygılı

§  Bölüm 3. COVID-19’da Filyasyon, İzolasyon ve Tanı Testleri

Arş. Gör. Fedayi Yağar - Dr. Öğr. Üyesi Cuma Sungur

§  Bölüm 4. COVID-19’da Teşhis, Tedavi ve Aşı Çalışmaları

Uzm. Dr. Turan Koloğlu

§  Bölüm 5. COVID-19 ve Hastanelerde Otelcilik Hizmetleri

Dr. Öğr. Üyesi Sümeyye Özmen

§  Bölüm 6. COVID-19 ve Sosyal Hizmet

Doç. Dr. Melek Zubaroğlu Yanardağ - Arş. Gör. Mehmet Bilge

§  Bölüm 7. COVID-19 ve Sağlık Okuryazarlığı

Dr. Öğr. Üyesi Ebru Öztürk Çopur

§  Bölüm 8. COVID-19 ve Yaşam Kalitesi

Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Aslan

§  Bölüm 9. COVID-19 ve Sağlık Turizmi

Dr. Öğr. Üyesi Nurperihan Tosun

§  Bölüm 10. COVID-19 ve Sağlık Ekonomisi

Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Kar

§  Bölüm 11. COVID-19 ve Mülteci Sağlığı

Dr. Öğr. Üyesi Fatma Karasu

§  Bölüm 12. COVID-19’la Mücadelede Ülke Stratejileri

Dr. Öğr. Üyesi Demet Akarçay Ulutaş

 

 

 

 

 

Çalışma kapsamında kitabın editörlüğünü yapan, Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Yusuf Şerefoğlu Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Fatih Budak; yapmış oldukları çalışma ile ilgili şunları kaydetti:

 

“Bu kitabın yayımlandığı tarih olan Şubat-2021 itibariyle, bir yılını geride bıraktığımız COVID-19 pandemisi; bu bir yıl içerisinde, bütün bir insanlığı etkisi altına aldı. Dünya sistemleri ve dahi insanlık, bu süreçte, sağlığın; yalnızca hastalık veya sakatlığın olmayışı değil, fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik hâli olduğunu, belki de ilk kez bu denli yaşadı ve hissetti. Bu öyle bir hissedişti ki bu pandemiden yalnızca insanların sağlığı değil; ülkelerin ve dünya sistemlerinin sağlık, ekonomi, eğitim, istihdam, sanayi, teknoloji ve turizm gibi en önemli unsurları da ciddi anlamda etkilendi. Osmanlı padişahlarından merhum Kanuni Sultan Süleyman’a atfedilen, “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi / Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” beytinde de anlam bulduğu üzere; bu pandemiyle birlikte, esasında her işin başının sağlık olduğu ve dolayısıyla, bütüncül bir bakış açısıyla, profesyonel sağlık yönetiminin, yalnızca sağlık sistemleri için değil, insanlık için de ne denli önemli olduğu, bir kez daha görülmüş oldu.”

 

 

“Sağlık Yönetimi, Yalnızca Hastane Yönetimi Değildir”

 

Dr. Öğr. Üyesi Fatih Budak: “Bu pandemiyle birlikte, sağlık yönetiminin yalnızca hastane yönetimi olmadığı; koruyucu, tedavi edici, rehabilite edici ve sağlığı geliştirici tüm hizmetlerin, profesyonel sağlık yönetimi bakış açısıyla planlanıp, organize edilerek yönlendirilmesi ve kontrol edilmesi gerekliliği gerçeği, bir kez daha kendini göstermiş oldu. İşte, tam da bu gerçekler ve gereklilikler ışığında; profesyonel sağlık yönetimi bakış açısıyla kaleme alındı bu kitap.” İfadelerini kullandı. 

 

Fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik hâline erişebilmek adına; profesyonel sağlık yönetimi anlayışı ve bakış açısıyla, COVID-19 ve benzeri pandemi süreçleri nasıl yönetilmelidir?

 

Temel var sayımı ve yol haritası, bu sorunun cevabını aramak üzere şekillendirilen ve kendi alanlarında uzman Sağlık Yönetimi, Tıp Fakültesi, Hemşirelik ve Sosyal Hizmet akademisyenlerinden oluşan bir ekip tarafından kaleme alınan bu eserin; COVID-19 ve benzeri pandemi süreçlerinin yönetimine, sağlık yönetimi bakış açısıyla yeni bir boyut kazandıracağı düşünülmektedir.

 

Yine, ulusal ve uluslararası bilimsel literatürde ilk kaynak eser olduğu düşünülen bu kitabın; öncelikle konuya ilgi duyan okur ve araştırmacılara, üniversitelerin ilgili bölümlerinde kullanılacak bir eğitim materyali olarak akademik çalışmalara, sağlık kurum ve kuruluşlarındaki süreç ve uygulamalara ve bir bütün olarak, gerek devam eden pandemi süreç yönetiminde gerekse bundan sonra yaşanabilecek olan benzeri pandemilerde yol gösterici olarak politika yapıcılara faydalı olacağı düşünülmektedir.