Çocuklarda Ateş’e Dikkat

Çocuklarda Ateş’e Dikkat

Özel Gaziantep Sevgi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Zehra Doğan Çocuklarda Ateş konusuna dikkat çekti.

Özel Gaziantep Sevgi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Zehra Doğan Çocuklarda Ateş konusuna dikkat çekti.

 

Ateş vücut ısısının belirli bir uyarana yanıt olarak merkezi sinir sisteminin kontrolü altında olağan değerinin üzerine çıkması olduğunu söyleyen Özel Gaziantep Sevgi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Zehra Doğan” Ateş çocukluk çağında” en sık acile başvuru nedenidir dedi.

 

Dr.Doğan;Üşüme ve titreme ateşin yükselmekte olduğunu, çocuğun pembe görünümü ateşin pik yaptığını, terleme ise ateşin düşmekte olduğunu sözlerine ekledi.

 

Ateş altta yatan hastalığın belirtisidir, ateş yönetiminde ilk olarak ateş nedenini belirtilmesi gerekmektedir. Sağlıklı bebek ve çocuklarda ateşin nedeni, en sık virüslere daha az sıklıkta da bakterilere bağlı oluşan solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Genellikle lokalize bulgular ile seyreder ve ateşin en sık nedenidir. Döküntülü enfeksiyon hastalıklarında ise prodrom dönemlerinde en önde gelen bulgulardan biri ateştir. Tanıda ateşin seyri, döküntülerin karakteri, dağılma hızı ve yerlerinin izlenmesi önemlidir.

 

Ateşli bir çocukta çocuğun yaşı ne olursa olsun üriner sistem enfeksiyonları mutlaka akla gelmelidir. Çocuğun semptomu olmasa bile idrar tetkik ve kültürü mutlaka yapılmalıdır.

 

Enterik Enfeksiyonlar Salmonelloz, Campylobacter enteriti gibi, amöbiyazis gibi enterik enfeksiyonlarda ateş de önemli bir yakınma olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

Ateşli çocukların değerlendirilmesi sırasında menenjit ve ensefalit unutulmaması gereken hastalıklardır. Özellikle nedeni açıklanamayan ateşin yanı sıra fontanel kabarıklığı, ense sertliği, Kernig ve veya Brudzinki testlerinin pozitifliği, konvulziyon, duyusal değişiklikler menenjit tanısını kuvvetle düşünülmelidir.

 

Myokardit, perikardit ve endokardit çocuklarda nadir görülen enf.’dır. Ancak; ateşinin nedeni açıklanamayan bir çocuğun nabzı vücut ısısının derecesiyle uyumlu olmayarak yüksekse mutlaka EKG çekilerek myokardit açısından incelenmelidir.

 

Romatizmal Ateş, Juvenil İdiopatik Artrit, Ailevi Akdeniz Ateşi, Kawasaki Hastalığı ateşle seredebilecek kollajen vasküler hastalıklardır.

 

Lösemi gibi neoplastik hastalıkların bazen ilk bulgusu ateş olabilir.Özellikle yeni doğan ve küçük çocuklarda sıvı kaybı dahi ateşe neden olabilir.Ateş nedeniyle getirilen hasta değerlendirilirken, ölçüm yapılan bölge önemlidir.Ufak bebek ve çocukların bağışıklık sistemi özellikleri, aşılanma durumları ve karşılaştıkları etkenler yaşa bağlı değişiklik gösterdiğinden, ateşe tanısal yaklaşımda hastanın yaşı önemlidir. 0-3 ay arası bebeklerde 38 derece ateş ciddi enfeksiyona işaret edebilirken, 3-36 ay arasında, genel durumu iyi olan çocuklarda 39°C ve üzeri değerlerin incelenmesi gerekir.

 

Genel durumu kötü olan tüm hastalar yaşa bakılmaksızın hastaneye yatırılmalıdır. Ayrıntılı sorgulama, dikkatli bir fizik bakı ve laboratuvar ile çoğu hastaya tanı konur. Bebekler için kullanılan düşük ve yüksek risk ölçütleri ciddi enfeksiyonların erken tanınması yönünden yardımcı olur.



Anahtar Kelimeler: Çocuklarda Ateş’e Dikkat