AYM’den malpraktisten doğan tazminatın rücu edilmesine yönelik iptal kararı

AYM’den malpraktisten doğan tazminatın rücu edilmesine yönelik iptal kararı

nayasa Mahkemesi, malpraktis yasası kapsamında tazminatın rücu edilmesi konusunda önemli bir iptal kararı verdi. İptal sonucunda, üniversiteler artık rücu kararını kendi belirleyecek.

 

Üniversitelerde rücuya ilişkin Anayasa Mahkemesi kararı 2 Şubat tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı.

Anayasa Mahkemesi'nin kararını, X hesabından değerlendiren Tıp ve Hukuk Doktoru ve Hekim Birliği Genel Başkanı Yakup Gökhan Doğramacı, "Anayasa Mahkemesi, "Devlet üniversiteleri" ile sınırlı; Malpraktis yasası olarak da anılan, tazminatın rücu edilmesi konusunda önemli bir iptal kararı verdi. Bu yasa sıkça eleştirilse de kanımca tazminatın rücu edilmesinde oldukça önemli bir önleyiciliğe sahip. 

İptal ne getirdi?

Malpraktis yasasına göre, devlet üniversitelerinde meydana gelen tazminat olaylarında, rücu edilmesi için Mesleki Sorumluluk Kurulu kararı aranıyordu. Ancak iptal kararı ile eski düzene geri dönüldü. Buna göre, daha önce olduğu gibi, rücu kararını üniversiteler kendileri belirleyecek. 

Neden iptal edildi?

Esasında iptali istenen konu sadece Mesleki Sorumluluk Kurulu'nun oluşum ve yapısına ilişkin 3. fıkradır. Gerekçe olarak; Kurul'un bağımsız ve tarafsız olması gerektiği ancak Kurul'un atama ve usulü nedeniyle tarafsız olamayacağı, farklı kararlar verilebileceği ve eşitlik ilkesi ile bağdaşmadığı sunulmuş. Ancak AYM, iptal talebi olmasa da konuyla ilişkili gördüğünden 2. fıkrayı da re'sen inceleyerek, ilgili ifadeyi iptal etmiştir. 

Ne olacak?

Bu iptal kararını AYM, konuyu bağlantılı bularak ve re'sen inceleyerek verdiğinden, Yasakoyucu, iktidar ve hatta tahminimce iptal davasını açan muhalefet grubunun dahi beklemediği bir karardı. Bu iptal kararı ile birlikte yasanın amacına aykırı, kimsenin istemediği bir durum ortaya çıktı. Hekim birliği olarak; bu durumun yeniden yasalaşması ve tazminatın üniversitelerdeki meslektaş ve hocalarımıza yeniden rücu edilmesinin engellenmesi konusundaki düzenlemeler için görüşme ve çalışmalarımıza başladık. Üniversiteler için, amaca ve usule uygun olarak, yeniden yasalaşması sağlanabilir. Bu yasanın çıkarılmasını Bakan Koca sağlamıştı. Çalışma ve emekleri için de ayrıca teşekkür ederim. 

Aynı çalışmaları yeniden göstereceği inancındayım. Ancak bu konuda başta üniversitelerde görev yapan meslektaş ve hocalarımız dahil, hepimizin talep ve desteği gerekiyor." ifadelerini kulllandı. (Medimagazin)

AYM'nin kararına ulaşmak için tıklayınız.