Atatürk anıtına hain saldırı gerçekleştiren kişiler tutuklandı

Atatürk anıtına hain saldırı gerçekleştiren kişiler tutuklandı

Samsun'da Milli Mücadele'nin simge eserlerinden, Atatürk Parkı'ndaki Onur Anıtı'na halat bağlayıp, çekmeye çalışan B.F. ve kuzeni C.F., savcılıktaki ifadelerinin ardından tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi. 2 kuzen tutukl

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Milli Mücadele’yi başlatmak için ilk adımı attığı Samsun’da Atatürk anıtı saldırıya uğradı. İlkadım ilçesinde kentin simgesi haline gelen ve Atatürk’ün şahlanmış at üzerinde betimlendiği anıta, halat bağlandı. Halatın diğer ucu otombille çekilerek anıt yıkılmak istendi. Saldırganlar halat kopunca olay yerinden kaçtı.

 

Çevredeki bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde, sabah erken saatlerde bir aracın anıt alanına girdiği görülüyor. 2 şüphelinin halatı anıta bağlayıp ciple çekmeye çalıştığı, halatın kopmasının ardından parktan ciple kaçarak uzaklaştıkları anlar da görüntüler de yer alıyor.

 

Dün (3 Şubat) Samsun’un İlkadım ilçesinde Atatürk Anıtı, 2 kişinin saldırısına uğramıştı. Atatürk Anıtı’nın bulunduğu park alanına araçla giren saldırganlar, halat bağlayarak anıtı yıkmaya çalışmıştı.

 

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, “Kolluk birimleri ilgili aracı tespit etmiştir. Onur Anıtı’na urgan asmak suretiyle saldırı gerçekleştiren 2 kişi, İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerimizce yürütülen titiz çalışmayla kısa sürede yakalanmış ve sorgulamalarına başlanmıştır. Bu saygısız menfur saldırının aydınlatılmasına yönelik adli ve idari süreç Valiliğimizce yakinen takip edilecektir” ifadeleri kullanılmıştı.

 

İki kişinin gözaltına alındığı olay sonrası yüzlerce kişi anıt etrafında nöbet tutmuştu.

 

SAMSUN VALİLİĞİ ATATÜRK HEYKELİ AÇIKLAMASI

 

Samsun Valiliği’nden dün yapılan açıklamada “3 Şubat günü saat 8.15 sıralarında İlkadım İlçesi Kale Mahallesi Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Onur Anıtı’na urgan (ip) asmak suretiyle menfur saldırı gerçekleştiren iki kişi, İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerimizce yürütülen titiz çalışmayla kısa sürede yakalanmış ve sorgulamalarına başlanmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele yolunda ilk adımı attığı Samsun’un simgesi haline gelmiş olan Atatürk Anıtı’na (Onur Anıtı) yapılan ve asla kabul edemeyeceğimiz bu saygısız menfur saldırının aydınlatılmasına yönelik adli ve idari süreç Valiliğimizce yakinen takip edilecektir” ifadelerine yer verilmiş kısa bir süre sonra da olayla ilgisi olan 2 kişinin gözaltına alındığı duyurulmuştu.

 

Samsun’da Atatürk anıtına saldırı düzenleyen kişiler emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen ve çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı.

 

“ATATÜRK’ÜN ANITININ BULUNMASINI PROTESTO EDİYORUM”

 

Tutuklanan iki kuzenin ifadeleri ortaya çıktı.

 

C.F. ifadesinde kendisinin herhangi bir sivil toplum kuruluşuna üye olmadığını ve ‘bu eylemi gerçekleştirmek için herhangi bir terör örgütünden talimat almadığını’ iddia etti.

 

“Atatürk’ü sevmediğini ve heykellerine tahammül edemediğini” ifade eden C.F., şunları söyledi:

 

“Bahse konu işlemi bizzat kendi isteğimle gerçekleştirdim. Atatürk Heykeli’ni yıktıktan sonra başka bir eylem düşüncem yoktu. Ben Atatürk Heykeli’nin ve anıtının bulunmasını protesto ediyorum. B.F.’nin Atatürk Anıtı’na gideceğimizden haberi yoktu. Ben Atatürk’ü sevmediğimi ve heykellerine tahammül edemediğimi genel olarak söylüyorum. Araçla anıta gittim. Ben araçtan inip ipi araca bağladım ve B.F.’den de anıta çıkmak için yardım istedim. B.F. kenarda beklerken ben araca bindim. Araç hareket edince ip koptu. B.F. İle araca bindik ve olay yerinden kaçtık.’’

 

“ANITA ÇIKMASINA YARDIM ETTİM”

 

Kendisinin Atatürk’e saygı duyduğunu söyleyen B.F. ise, Atatürk’e ve onun büstüne karşı herhangi bir karşı görüşünün bulunmadığını belirtti.

 

B.F. şunları söyledi:

 

“Bu eylemi gerçekleştirmek için kimseden talimat almadım. Olay günü ben alkol aldıktan sonra C.F. ile buluştuk, ‘gönlümü rahatlatacağım’ diyerek işyerinin önündeki çelik halat ve urgan ipleri araca koydu. Atatürk Anıtı’nın yanına geldiğimde birlikte araçtan indik. Anıta çıkmak istedi, çıkamadı. Benden yardım istedi. Ben de ellerimi birleştirerek anıta çıkmasına yardım ettim.”

 

ANIT, İLK ADIM’I SİMGELİYOR

 

Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel’in yaptığı Onur Anıtı, Mustafa Kemal’in Samsun’a çıktığı noktaya dikildi.

 

Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcını simgeleyen anıt, 29 Ekim 1931 tarihinde kaideye yerleştirildi. Anıtın resmi açılışı, 15 Ocak 1932’de yapıldı.

 

Atatürk, anıtın açılış töreni için Samsun Valisi’ne gönderdiği telgrafta, “Muhterem Samsun halkının şahsıma karşı besledikleri asil duyguların kıymetli bir tezahürünü bildiren telgrafınızdan pek mütehassıs oldum. Teşekkür, muhabbet ve selamlarımın halka arzını rica ederim” ifadelerini kullanmıştı.