Aşırı sıcaklarda dışarıda çalışan iki işçi öldü

Aşırı sıcaklarda dışarıda çalışan iki işçi öldü

Sıcaklar, su kaybından kaynaklı tansiyon, böbrek hastalığı ve şeker gibi kronik rahatsızlıkları bulunan kişilerin ani kalp krizi riskini artırıyor.

 

Osmaniye’de bir EDAŞ işçisi, çalışırken aşırı sıcaklardan dolayı kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

 

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) ve Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin en sıcak ay olarak açıkladığı Temmuz’da aşırı sıcak kaynaklı işçi ölümleri yaşanıyor.

 

Sıcaklar, su kaybından kaynaklı tansiyon, böbrek hastalığı ve şeker gibi kronik rahatsızlıkları bulunan kişilerin ani kalp krizi riskini artırıyor.

 

Uzmanların özellikle saat 11.00 ile 15.00 arasında dışarıda çalışmanın sağlık açısından güvenli olmadığını söylemesine rağmen işçiler ölüm riski ile çalışmak zorunda bırakılıyor.

 

İki işçi öldü

 

Osmaniye Kadirli’de Toroslar Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (EDAŞ) arıza bakım – onarım işçisi olan 30 yaşındaki Erdem Ezgi, aşırı sıcakta çalışmanın tetiklediği kalp krizi nedeniyle öldü.

 

Önceki gün ise 42 yaşındaki Posta Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü (PTT) işçisi Berran Özen Kırmızıgül, posta dağıtımı sırasında güneş çarpması nedeniyle geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybetmişti.

 

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Haber-Sen, Kırmızıgül’ün ölümü sonrası PTT Posta Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapmış ve “Doğa kanunlarını biz yazmıyoruz, onun için bedelini ödeyemeyiz” demişti.

 

İmza kampanyası

 

Öte yandan DİSK Enerji-Sen EDAŞ işçisinin, çalışırken aşırı sıcaklardan dolayı kalp krizi geçirerek ölmesinin ardından change.org’da bir imza kampanyası başlattı.

 

“Yüksek sıcaklıklar bir işçi sağlığı ve iş güvenliği sorunudur” diyen DİSK Enerji-Sen, sahada çalışan işçilerin mola sürelerinin uzatılması ve suya erişimlerinin artırılmasını talep etti.

 

DİSK’in talepleri şöyle:

 

“Mevcut değişen iklim koşullarına uygun uyum planları işçiler için sağlanmasını ve özel önlemler alınmasını talep ediyoruz.

Sahada çalışan arkadaşlarımızın mola süreleri uzatılsın ve suya erişimi artırılsın.

Kömür, petrol ve gaz yakılması, ormansızlaşma ve diğer insan faaliyetleri iklim krizini tetikliyor. İklim krizinin 1.5 derecede durdurulması ve işçiler için adil dönüşüm politikalarının hayata geçirilmesini talep ediyoruz.”(m.bianet.org)

 

 

PTT çalışanı sıcaktan hayatını kaybetti!

 

İzmir’de dün PTT çalışanı Berran Özen Kırmızıgül (42) dağıtım sırasında beyin kanaması geçirerek yaşamını yitirdi. Kırmızıgül’ün ölümü üzerine Adil Haber Sen Yönetim Kurulundan tepki geldi.

 

Adil Haber Sen Yönetim Kurulundan yapılan açıklama şu şekilde;

 

‘’Tüm kamuoyunun malumu olduğu üzere, Meteoroloji uzmanları tarafından, içinde bulunduğumuz yaz mevsimi yüzyılın en sıcak yazı olarak nitelendirilmekte ve vatandaşların özellikle 12:00-16:00 saatleri arasında doğrudan güneş ışığına maruz kalmalarının ciddi hayati tehlikelere yol açacağı vurgulanmaktadır. Uzmanlar tarafından bu uyarılar yapılmasına karşın görevleri gereği, bu saatlerde açık alanda çalışmak zorunda kalan birçok meslek grubu vardır. Bu meslek gruplarının başında da Postacı/Dağıtıcı mesai arkadaşlarımız yer almaktadır.

 

Üzülerek öğrendik ki, İzmir Bayraklı Dağıtım Müdürlüğü personeli Berran KIRMIZIGÜL, dağıtım esnasında beyin kanaması geçirerek hastaneye kaldırılmış, yapılan tüm müdahalelere karşı beyin ölümü gerçekleşmiştir. Bu üzücü olay hepimizi derinden etkilemiş ve postacı/dağıtıcı mesai arkadaşlarımızın nasıl zor şartlar altında çalıştığını bir kez daha gözler önüne sermiştir

 

Özellikle son dönemlerde, personel eksikliğine bağlı gönderi yoğunluğunun azaltılması için sürekli olarak mesai arkadaşlarımız üzerinde bir sayı baskısı oluşturulmuş, istenilen sayıda dağıtım ve teslim yapamayan personelin yerinin değiştirileceği, soruşturma açılacağı, sözleşmesinin feshedileceği gibi ifadelerle açıkça mobbing uygulanmıştır.

 

Mesai arkadaşlarımız maruz kaldıkları bu baskı ve mobbing ortamında öğle arası molası vermeden, akşam mesai bittikten sonra çalışmaya devam ederek istenilen bu sayıları gerçekleştirmeye çalışmaktadır. Ancak, unutulmamalıdır ki, hiçbir görev, hiçbir iş insan hayatından değerli değildir. Postacının/Dağıtıcının bu sessiz çığlığının artık duyulması gerekmektedir. Bir bardak su içecek vakti olmayan, öğle arası molası vermeyen mesai arkadaşlarımız, kurum aidiyetine bağlı olarak zaten görevlerini en iyi şekilde yerine getirmektedir. Ancak, yapılan bu baskılar, dayatılan bu sayılar, psikolojik mobbinge maruz kalan mesai arkadaşlarımızı bıktırmış, psikolojik baskıdan kurtulmak için bedensel sağlığından vazgeçmelerine neden olmuştur. Buradan tüm PTT yönetimine seslenmek istiyoruz; dağıtımda yaşanan yoğunluğun çözümü İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na aykırı olarak kapasitesinin üzerinde iş yüklemek değil, personel istihdamıdır. Biran önce Postacı/Dağıtıcı personel istihdamına gidilerek, mesai arkadaşlarımız üzerindeki bu aşırı iş yükü kaldırılmalıdır.

 

Aksi halde, psikolojik ve bedenen yıpranan mesai arkadaşlarımızın verimi daha da düşecek, sağlık sorunları artacak ve belki hiçbirimizin istemediği sonuçların doğmasına neden olacaktır. Sonuç olarak İzmir’de yaşanan bu acı olayın ve benzerlerinin bir daha yaşanmaması için özellikle önümüzdeki günlerde doğal afet seviyesine ulaşacak olan hava sıcaklarının etkisinde kalınmaması için PTT yöneticileri tarafından gerekli önlemlerin alınmasını, 26- 27.07.2023 tarihinde yaya ve motorize dağıtıcıların esnek çalışmasının sağlanmasını, aşırı sıcakların devam ettiği günler boyunca sayısal verilere yoğunlaşmadan personelin biraz daha esnek çalışmasının sağlanmasını bekliyor ve istiyoruz.’’(yenigungazetesi.net)