Acil servis hekimlerinin yüzde 99’u güvenlik kaygısı yaşıyor!

Acil servis hekimlerinin yüzde 99’u güvenlik kaygısı yaşıyor!

Acil servis hekimlerinin sorunlarına dikkat çeken İzmir Tabip Odası, uzun çalışma saatleri, iş yükünün artması ve şiddet olayları gibi sorunların bir an önce çözülmesini talep ettiklerini söyledi.

İzmir Tabip Odası, acil servis hekimlerinin sorunlarına dikkat çekmek ve çözüm önerilerini sunmak için oda binasında basın açıklaması yaptı. Açıklamada acil servis hekimleriyle yaptıkları anket sonuçlarını paylaşan İzmir Tabip Odası, uzun çalışma saatleri, iş yükünün artması ve şiddet olayları gibi sorunların bir an önce çözülmesini talep ettiklerini söyledi.

 

Basın açıklamasında konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, “Sağlıkta dönüşüm politikaları sonrası artan iş yükü, olumsuz çalışma koşulları, performans uygulamaları ile adaletsiz ek ödemeler ve giderek artan sağlıkta şiddet acil servis hekimlerini tüketmiş, mesleklerini bırakma noktasına getirmiştir” dedi.

 

“HEKİMLER HAFTALIK 40 SAATTEN FAZLA ÇALIŞMAKTADIR”

Ankete acil tıp uzmanı ve asistanı, pratisyen hekimler ve acil tıp dışı uzmanlık alanlarından hekimler olmak üzere 330 kişinin katıldığını aktaran Çamlı, “Çalışma saatlerine bakıldığında acil serviste çalışan hekimlerin sadece 4’ü mesai saatlerinde çalışırken 65’i 24 saatlik nöbetler halinde çalışmaktadır. Ankete katılanların 95’i haftalık 40 saatten daha fazla çalışmaktadır. Hekimlerin 15’i çalışırken öğle ve akşam yemeği için ara veremediğini, 42’si ise nadiren ara verebildiğini bildirmiştir. Sadece 8’i istediği zaman diliminde yıllık izin alabildiğini ifade etmektedir” dedi.

 

“ACİLDE YETERSİZ KOVİD-19 ÖNLEMLERİ”

Anket sonuçlarına göre katılımcıların 80’in Kovid-19 salgını sürecinde acil servis çalışanlarına yeterli korunma sağlanmadığını, 86’sının ise salgın ile ilgili olarak acil serviste yeterli düzenleme yapılmadığını belirttiğini ifade eden Çamlı, “35’i salgın sürecinde Kovid-19 hastalığı geçirdiğini açıklamıştır. Bu sonuçlar iyi yönetilemeyen salgın sürecinde sağlık çalışanlarımızın da korunamadığını göstermektedir” diye konuştu.

 

ARTAN İŞ YÜKÜ

Hekimlerin 50’den fazlasının bir nöbette 100’den fazla, 30’u 200’den fazla hasta baktığının anket sonuçlarına yansıdığını dile getiren Çamlı, “Hekimlerin 80’i başvuran hastaların 50’den fazlasının gerçek acil vakalar olmadığını ifade etmektedir. Üstelik hekimlerin 79’u acil olmayan hastalara hizmet vermeleri ya da acil olmayan müdahaleleri yapmaları için hastane idaresi tarafından baskı uygulandığını bildirmiştir” diyerek acil servislerin poliklinik gibi kullanılmasından dolayı hekimlerin iş yükünün arttığını söyledi.

 

“SAĞLIKTA ŞİDDET YASASI İVEDİLİKLE ÇIKARTILMALIDIR”

Sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddete de dikkat çeken Çamlı, “Çalışmamızda hekimlerin yüzde 99’unun çalışma ortamında güvenlik kaygısı yaşadığını gördük. Katılımcıların yüzde 39’u çalıştıkları acil serviste her ay 20’den fazla şiddet olayı yaşandığını, yüzde 92’si kendisinin şiddete maruz kaldığını bildirdi. Bu olayların çoğunluğu tehdit ve hakaret olsa da yüzde 18’i mobbinge, yüzde 8’i darp edilme, yüzde 2’si delici/kesici aletle tehdit veya yaralanmaya, yüzde 1’i cinsel saldırı ya da tacize maruz kaldığını bildirdi. Acil servislerde çalışma standartlarının belirlenmesi, şiddet olaylarını önlemeye yönelik fiziksel standartların geliştirilmesi, düzenlenmesi, olayların her hastanede dikkatlice gözden geçirilerek yerel önlemlerin alınması gibi önemli düzenlemeler yanında yıllardır beklenen ‘Sağlıkta Şiddet Yasası’nın ivedilikle çıkartılması gerekmektedir” diye ekledi.

 

“ACİL SERVİSLERİN ÇALIŞMA KOŞULLARI DÜZELTİLMELİ”

Çamlı, “Acil servis hekimlerinin yüzde 80’i emeğinin karşılığını alamadığını, yüzde 18 ise kısmen aldığını belirtmişlerdir. Ankete katılanların yüzde 49’u ek mesai ücretlerini, yüzde 75’i ise covid nedenli ek ödemeleri tam olarak alamadıklarını belirtmişlerdir. Ankete katılan hekimlerin yüzde 90’ı Acil servis hekimlerine uygulanan performans sisteminin adil olmadığını düşünüyor. yüzde 9’u ise kısmen adil olduğu düşüncesinde” dedi.

 

Ankete katılanların yüzde 94’ünün çalışma sürecinde kısa ya da uzun süreli tükenmişlik duygusu yaşadığını, yüzde 30’unun son bir yıl içinde depresyon tanısı aldığını, yüzde 74’ünün zaman zaman istifa etmeyi düşündüğünü, yüzde 88’inin ise mesleğini ya da branşını değiştirmeyi aklından geçirdiğini aktaran Çamlı, “Sağlıkta dönüşüm programının kışkırttığı talebin ve acil servislerin artan gereksiz iş yükünün önüne geçilmelidir. Acil servislerde çalışan hekimlerin çalışma koşullarına uygun şekilde yıpranma hakkı kazanması sağlanmalı ve çalışma saatleri ve koşulları için standartlar belirlenerek yeni düzenlenmeler yapılmalıdır. Adaletsiz performans sisteminden vazgeçilerek emeklerinin karşılıklarını alabildikleri insanca yaşamaya uygun bir ücret verilmelidir” diye konuştu. (İzmir/Evrensel)