Tarih: 15.02.2024 09:54

5 ŞUBAT 2024 TARİHLİ SAĞLIKLA İLGİLİ TASARI GERİ ÇEKİLSİN

Facebook Twitter Linked-in

 

Türkiye cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçtikten sonra yasama yapma sürecinde ciddi değişiklikler olmuştur. Başbakanlık modelinde bakanlıklar kanun tasarısı hazırlamakta ve bu tasarıları hazırlamakta iken ilgili sosyal tarafların görüşlerini almaktaydılar. Bu sistemde kısmen de olsa görüşlerimizden haberdar olunarak kanun tasarıları hazırlanmakta idi.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde ise bakanlıkların kanun tasarısı verme yetkisi ellerinden alınmıştır. Sadece milletvekilleri kanun teklifi sunabilmektedirler.

Uygulamada ise çoğunluk partileri olan AKP ve destekçisi MHP’nin grup başkanvekilleri üzerinden kanun teklifleri hazırlanmakta ve Meclise sunulmaktadır. Bu teklifler hazırlanırken “yandaş” diye tabir edilen sosyal tarafların bile görüşlerine başvurulmamaktadır. Aşağıda eleştirisini yapacağımız iş bu kanun teklifinin bazı maddelerini “yandaş sendikalar” bile karşı çıkacaklarını tahmin ediyoruz. Ancak bu yandaşların iktidarın stepnesi olmaları nedeni ile bütün bu yanlışlıklara ortak olduklarını ve seslerini çıkarmayarak sağılık ve sosyal hizmet alanının tamamen piyasalaştırılmasını, sağlık emekçilerinin haklarının budanmasına sebep olduklarını bilmeleri gerekmektedir.

Sendikamız Kasım 2023 tarihli Olağan Genel Kurulundan sonra yönetim kurulu görev dağılımı yapmış ve Sağlık Bakanından randevu talep ederek sağlık emekçilerinin sorunlarını aktarmak istemiştir. Ancak bu talebe bugüne değin olumlu veya olumsuz bir cevap verilmemiştir. Sendikamız da çeşitli konularla ilgili görüşlerini yazılı olarak Sağlık Bakanlığına iletmiştir. Kanun teklifinden anladığımız kadarı ile sendikamızın yazılı görüşlerinden bi haber olarak AKP Grubu tarafından hazırlanan teklifin sorunlu olduğunu belirtmek isteriz.

Kanun teklifinin doğrudan doğruya kamuda görev yapan sağlık emekçilerinin haklarını ve halkın sağlık hakkını ilgilendiren kısımları ile ilgili değerlendirme yaptığımızı belirtmek isteriz.

Anayasa Mahkemesinin iptal kararları Anayasada düzenlenen hak ve özgürlüklerin kısıtlanması halinde verilen kararlardır. Anayasa Mahkemesi kararını gerekçe yapıp mevcut durumdan daha kötüye giden ve hakkı daha da kısıtlayan bir düzenleme yapmak hukuk devleti ilkesinin tamamen rafa kaldırılması ve otoriter devlet anlayışının dışavurumudur. AKP otoriter devlet anlayışını bir kez daha göstermiştir. Kanun teklifi ile esasta bir şey değişmemiş yine sağlık personeline disiplin cezası verilmesi ve bu cezaların verilmesi halinde ek ödeme kesintisi yapılması, birlikte kullanılan hastanelerde sözleşmeli olarak çalışan öğretim elemanı ve diğer personelin sözleşmelerinin feshedilmesini düzenlemekte ve böylece daha kötü bir düzenleme ile karşı karşıya bırakmaktadır. Sağlık emekçilerine döner sermayeden ek ödeme verilmesi konusu oldukça önemli bir konudur. Bu konunun mutlaka ve mutlaka sosyal taraflarla görüşülmesi ve buna göre düzenlenmesi gerekmektedir.

Kanun teklifi bu şekilde yasalaşırsa yeniden Anayasa Mahkemesine gidecek ve yeniden iptal edilecektir. Ayrıca uygulamayı göstermek açısından çıkarılacak yönetmeliğe de sendikamız Anayasaya aykırılık iddiası ile dava açacaktır. Sendikamızın geçmiş yıllarda Sağlık Bakanlığı döner sermaye ek ödeme verilmesi hakkında yönetmelik aleyhine açtığı davalarda Danıştay disiplin cezası verilmesi halinde ek ödeme kesintisi yapılması ile ilgili maddeleri iptal etmiştir. İptal gerekçesi ise bir fiile 2 ceza olmaz kuralıdır. AKP’nin bu kuralı bilmesine rağmen ısrarla cezalandırma maddelerine yasal dayanak kavuşturması kabul edilebilecek bir durum değildir.

Kanun teklifinin 18.maddesi ile birlikte kullanılan eğitim ve araştırma hastanelerinde sözleşmeli öğretim elemanının sözleşmesinin feshedilmesi ile ilgili kabul edilemeyecek çeşitli yeni maddeler getirilmiştir. Bu şekilde yasalaşışa bu hususun da Anayasa Mahkemesinden döneceği kesindir.

Gaziantep SES Şubesi Eş Başkanı Yılmaz SUCU 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —