Tarih: 22.04.2025 15:25

2 yaşındaki çocuk pil ve mıknatıs yuttu, bağırsakları yandı

Facebook Twitter Linked-in

 

İlk hastane “gaz sancısı” dedi, aile ikinci görüşle gerçeği öğrendi

Selen ve Kürşat Macit çifti, 2 yaşındaki oğulları Mete’yi karın ağrısı şikayetiyle İstanbul’da bir devlet hastanesine götürdü. İddiaya göre doktorlar tarafından yapılan kontrollerde herhangi bir sorun tespit edilmedi. Yapılan tetkikler sonucu çocuğun karın ağrısının gaz kaynaklı olduğu ifade edilerek aileye çocuğun taburcu edileceği bilgisi verildi. Ancak küçük Mete'nin durumu kısa süre içinde kötüleşti. Ağzından köpükler çıkmaya başlayan çocuk, ailesi tarafından yeniden hastaneye götürüldü.

Bu kez apandisit denildi

İkinci muayenede ise çocuk doktorları bu kez Mete’ye apandisit teşhisi koydu. Aile, duruma güvenmeyerek çocuğu bu defa İstanbul’daki Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ne götürdü. Burada yapılan detaylı görüntüleme ve muayeneler sonucunda, çocuğun bağırsaklarında bir pil ile birlikte üç adet mıknatıs olduğu ortaya çıktı.

Ameliyatla çıkarıldı ama geç müdahale hasar bıraktı

Cerrahi müdahale ile pil ve mıknatıslar çocuğun bağırsaklarından çıkarıldı. Ancak pilin içerdiği kimyasal maddelerin zamanla oluşturduğu hasar nedeniyle Mete’nin bağırsaklarında ciddi yanıklar oluştuğu tespit edildi. Aile, oğullarının sağlığının yapılan ilk müdahalelerdeki yetersizlik nedeniyle geri dönülemez şekilde zarar gördüğünü savunarak, ilk müdahaleyi yapan hastane hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

Uzmanlar uyardı: Pil ve mıknatıs yutulması hayati tehlike oluşturuyor

Tıp uzmanları, özellikle küçük yaştaki çocukların pil, mıknatıs ve benzeri küçük nesneleri yutmalarının ciddi sağlık riskleri taşıdığını ifade etti. Pilin içeriğinde yer alan kimyasalların sindirim sistemine zarar verebileceği, mıknatısların ise birbirine yapışarak bağırsakları sıkıştırabileceği ve delinmelere neden olabileceği vurgulandı. Uzmanlar, benzer durumların şüphesi halinde derhal ileri tetkik yapılması gerektiğinin altını çizdi.

 

Lütfen acillere sadece acil hastalar gitsin 

Lütfen Anne Babalar çocuklarını pillerden uzak tutsun 

 

Burak Somkaya " Olayın akıbetini yazayım. 1- Çocuk ihmalinden aile %100 kusurlu. 2- Teşhis koymak için röntgen, usg, bt istendi mi sorgulanır. 3- Röntgen istendiyse röntgen görüntüsüne bakılır, mıknatıs veya pil görünüyor muydu kontrol edilir. Görünüyorsa Hekim kusuru var denilir. Ama kasıt olmadığı için ceza Hekime rücu edilemez. (Bkz. Fahrettin Koca; 'Kasıt yoksa Hekime malpraktis rücu ettirilmeyecek') 4- Bt veya Usg çekildiyse, Bt raporlarına bakılır. Yorumlayan radyolog eğer çekilen Bt'de mıknatıs veya pil görülmesine rağmen "doğal" olarak yorumladıysa Radyolog kusuru var demektir. Yine kasıt olmadığı için Hekime rücu ettirilemez. Sonuç; 2 yaşındaki çocuğunuzu tek başına bırakmayın, bu yaşlardaki çocuklar etraflarındaki ufak parçaları ağzına götürmeye meyilli oluyor, Acilde 250 hasta bakan bir Hekimin her çocukta bu olasılığı kontrol etmek için Tomografi çekmesi mümkün değildir. Özellikle çocuklarda Tanı koymada Ailenin söyledikleri(Anamnez) en önemli kısım. Çocuğun durumu umarım iyidir. Acile boğaz ağrısıyla gelen hastalarımıza da ekstra olarak geçmiş olsun, sizin sayenizde Acillerimizdeki yoğunluktan dolayı 2 yaşındaki bir çocuk bağırsaklarını kaybetti. AMA OLSUN SİZİN BOĞAZ AĞRINIZDAN ÖNEMLİ DEĞİL YA! SIRA SİZİN SEVDİKLERİNİZE GELENE KADAR ACİLLERİ BOĞAZ AĞRISIYLA, KAŞINTIYLA, AYLARDIR GEÇMEYEN KOL AĞRISIYLA, SİVİLCEYLE MEŞGUL ETMEYE DEVAM EDİN. Çocuğunuz bağırsağını kaybettikten sonra da "ACİLE GİDİP; HOCAM BEN SERUMSUZ İYİLEŞEMİYORUM" dersiniz. Bu çocuğun VEBALİ TÜM GEREKSİZ ACİLE GİDENLERİN BOYNUNA!

 

Dilek Dai Ozcengiz "İki yaşındaki çocuğunuz eğer pil, mıknatıs yuttuysa bu anne babanın ve çocuğa bakanların sorumluluğudur. Çocukların her şeyi ağızlarına götüreceğini ve yiyebileceğini düşünmek zorunludur. Temizlik malzemeleri, tüm tehlikeli ve ağza sığabilecek cisimler çocuklar bilinçlenene dek ulaşamayacakları yerlere konulur. Pirizler kapatılır. Çocukların düşme tehlikesi olan yerler kapatılır, güvenli hale getirilir. Arabada çocuklar ön koltuğa oturtulmaz, çocuk koltuğuna oturtulur. Arabada çocuk kilidi kullanılır. Çocuklara altın takılıp ortaya salınmaz. Çocukların yutabileceği boncuk, nazarlık, çengelli iğne gibi şeyler bulundurulmaz. Fındık, fıstık, leblebi gibi soluk borusuna kaçabilecek şeyler koşan ve hareket eden çocuğa verilmez. Buraya yüzlerce tehlike konusu daha ekleyebilirim. Onları da size bırakıyorum.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —