2020 Yılında İlimizde Dünyaya Gelen Tüm Yenidoğan Bebeklerin İşitme Tarama Testi Yapıldı.

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki:''İlimizde doğum yapılan tüm sağlık kuruluşlarımızda (kamu, özel, üniversite) bebeğin doğduğu ilk günlerde uygulanabilen, basit, ucuz ve uygulaması çok kolay testler ile yenidoğan

SAĞLIK 1.06.2021 12:26:54 0
2020 Yılında İlimizde Dünyaya Gelen Tüm Yenidoğan Bebeklerin İşitme Tarama Testi Yapıldı.

Ülkemizde işitme kaybı, yılda yaklaşık 1000 canlı doğumda 1-3 insidansla en yaygın görülen doğumsal defekttir. Yenidoğan İşitme Tarama Programı “işitme kaybıyla doğan ya da doğum sonrası dönemde işitme kaybı ortaya çıkan çocuklarda; işitme kaybının çocuğun konuşma ve dil gelişimini etkilemeden, psikolojik ve sosyal açıdan sağlıklı bir birey olarak toplumdaki yerini almasını sağlayacak şekilde erkenden saptanması, tedavi ve rehabilitasyonunun sağlanması, topluma sağlıklı bireyler kazandırılması amacıyla İlimizde 2013 yılında pilot olarak başlatılmıştır. 2014 yılında Ulusal Yenidoğan İşitme Tarama Programı olarak 81 ilde uygulamaya konulmuştur.

 

İlimizde doğum yapılan tüm sağlık kuruluşlarımızda (kamu, özel, üniversite) bebeğin doğduğu ilk günlerde uygulanabilen, basit, ucuz ve uygulaması çok kolay testler ile yenidoğan döneminde işitme kaybı tespit edilebilmektedir. İşitme kaybı saptanan çocuklarda işitme desteği alabileceklerin belirlenmesi ve altı aydan önce gerekli müdahalelerin yapılması durumunda;  bu çocukların üç yaşında uygulanan dil gelişimi testlerinde normal sınırlarda sonuç aldığı gösterilmiştir. İşitme engeli erken dönemde tespit edilemeyen çocuklarda dil, sosyal ve kognitif yeteneklerin geliştirilmesi ve bu yeteneklerin ileride okul ve sosyal bütünleşme için kullanılmaları olanaksız görülmektedir.

 

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Çocuk ve Ergen Sağlığı Dairesi Başkanlığı’ nca 2020 yılına ait açıklanan verilerde Gaziantep ili olarak Yenidoğan İşitme Tarama Programını eksiksiz şekilde gerçekleştirerek Türkiye’ de tarama oranı 100 olan tek il olduk. Diğer iller işin sırrını bize soruyorlar nasıl 100 yapıyorsunuz diye, bizde mümkün olduğu kadar tekniklerimizi paylaşıyoruz.Bakanlığımızın listeyi açıklamasının ardından, gelecek hedefi 100 olan illerimiz Müdürlüğümüzü arayarak teknik yardım talep etmektedirler. Bu kapsamda emeği geçen tüm sağlık kuruluşlarımıza ve sağlık personellerimize teşekkür ederiz.