Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz?

SinoVac aşısıyla ilgili yeni açıklama: Etkinlik oranı yüzde 50,38

SinoVac aşısıyla ilgili yeni açıklama: Etkinlik oranı yüzde 50,38

Bu hafta Türkiye'de de uygulanmaya başlayacak olan Çin aşısının etkililik oranı Brezilya'da yüzde 50,38 olarak açıklandı. Endonezya'da bu oran yüzde 65,3, Türkiye'de ise yüzde 91,2 çıkmıştı.

Brezilya’da Çinli SinoVac şirketinin geliştirdiği CoronaVac aşısının etkililik oranı yüzde 50,38 olarak açıklandı.

 

Sinovac’ın üretim ve araştırma ortağı Butantan Enstitüsü’nden yapılan açıklamada, son verilerde tıbbi tedavi gerektirmeyecek kadar hafif ya da asemptomatik vakaların da dikkate alındığı kaydedildi.

 

Enstitü geçen hafta yaptığı açıklamada aşının hafif geçen vakalarda etkinliğini yüzde 78 olarak bildirmiş, bu oranı “klinik etkinlik” olarak nitelendirmişti. Kamuoyunda şeffaflık konusunda oluşan baskı nedeniyle Enstitü bugün açıkladığı rakamlarda “genel etkinlik” nitelemesini kullandı.

 

Butantan Enstitüsü, test sonuçlarının açıklanmasını Sinovac ile imzalanan sözleşmedeki gizlilik koşulu nedeniyle üç kez ertelemişti.

 

 

Endonezya’da yüzde 65, Türkiye’de yüzde 91

Aşının acil kullanımı için izin veren ve aşılamalara yarın başlayacak olan Endonezya’da CoronaVac’ın etkinliği yüzde 65,3 olarak açıklanmıştı.

 

Türkiye’de ise Bilim Kurulu, yapılan testlerin geçici sonuçlarına göre aşının etkililik oranını yüzde 91,25 olarak bildirmişti. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, 25 Aralık’ta yaptığı açıklamada  toplam aşı etkinliğinin yüzde 91,25 olarak hesaplandığını, bu oranın gelecek günlerde daha da artmasını beklediklerini dile getirmişti.

 

Aşılamanın iki gün içinde başlaması bekleniyor

Türkiye’de CoronaVac aşısı üzerindeki Faz 3 çalışmaları 14 Eylül’de başlatılmış, sağlık çalışanlarının ardından 18 Kasım’da gönüllüler üzerinde denenmeye başlanmıştı. Faz 3 çalışmasının Türkiye koordinatörü Prof. Ünal, çalışma kapsamında 7 bin 371 gönüllüye 10 bin 828 doz uygulandığını, 3 bin 457 gönüllüye iki doz uygulama yapıldığını belirtmişti.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 28 Aralık’ta yaptığı açıklamada Çin aşısının ilk partilerinin yıl başından önce teslim edilmesini beklediklerini söylemiş, dünkü açıklamasında da ilk etap 3 milyon doz aşının Türkiye’ye geldiğini belirterek “Perşembe veya Cuma günü inşallah aşılama çalışması başlamış olacak” demişti.(Deutsche Welle Türkçe)

 

 

Çinli aşı firması Sinovac’tan tartışma yaratan Brezilya sonucunun detayları hakkında açıklama geldi

 

Sinovac CEO’su Yin Weidong koronavirüs aşıları CoronaVac’ın etkili ve güvenli olduğu söyledi. Aşının Brezilya’daki son klinik deneylerde etkinliğinin yüzde 50,38 çıkmasının sebebini açıklayan Weidong, klinik deneylere katılan kişilerin koronavirüse yakalanma riski yüksek olan sağlık çalışanları olmasının etkinlik yüzdesini düşürdüğünün altını çizdi

 

Sinovac CEO’su Yin Weidong, Pekin’de düzenlenen basın brifinginde koronavirüs aşıları CoronaVac hakkında açıklamalarda bulundu.

 

Yin Weidong, geliştirilen koronavirüs aşısının etkili ve güvenli olduğunu söyledi.

 

Weidong, CoronaVac Covid-19 aşısının Brezilya’daki etkinlik sonuçlarının 50,38 çıkması üzerine, bunun sebebinin klinik deneylere katılan kişilerin koronavirüse yakalanma riski yüksek olan sağlık çalışanları olması olarak açıkladı.

 

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian da basın toplantısında Sinovac’ın aşısının etkinliği hakkında açıklamalarda bulundu.

 

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lijian, şöyle söyledi:

 

“Çin aşıların güvenliğine ve etkinliğine her zaman büyük önem veriyor. Çinli aşı geliştiricileri, aşıların bilimsel kurallara ve gerekliliklere sıkı sıkıya bağlı olarak araştırma ve geliştirme çalışmalarına devam ediyorlar. Ayrıca bu alanda uluslararası işbirliklerini de aktif şekilde sürdürüyorlar.”

 

Çin Sağlık Komisyonu yetkilisi Wang Bin geçtiğimiz günlerde Devlet Konseyi basın toplantısında, Çin’in şu ana kadar 10 milyondan fazla Covid-19 aşı dozu uyguladığını ve aşılamanın sorunsuz bir şekilde ilerlemeye devam ettiğini söyledi.

 

Endonezya Devlet Başkanı aşı oldu

 

Ayrıca Bugün Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, Sinovac’ın corona virüs aşısı CoronaVac’ın ilk dozunu bugün aldı. Widodo, ülkede corona virüs aşısı olan ilk kişi oldu.