Sağlık Bakan Yardımcısı Emine Alp Meşe pahalı test kitleri yüzünden mi görevden alındı?

Sağlık Bakan Yardımcısı Emine Alp Meşe pahalı test kitleri yüzünden mi görevden alındı?

Fiyatı 9,8 TL olan koronavirüs test kitini Sağlık Bakanlığı'na 32 TL'ye satmasıyla anılan USHAŞ'ın yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Emine Alp Meşe, Erdoğan'ın kararıyla Sağlık Bakanı Yardımcılığı görevinden alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasını taşıyan karara göre, Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe görevden alındı, yerine Doç. Dr. Tolga Tolunay atandı. Emine Alp Meşe’nin görevden alınmasıyla ilgili çarpıcı bir iddia ortaya çıktı.

 

Daha önce defalarca 9.8 TL’den fazlaya test kiti alınmadığını belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kasım 2020’de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 9.8 TL’lik test kitlerinin USHAŞ tarafından Bakanlığa 32 TL’ye satıldığını itiraf etmişti. Bakan Koca’nın bu itirafının ardından USHAŞ Yönetim Kurulu Üyeleri’nden birisinin Sağlık Bakan Yardımcısı Emine Alp Meşe olduğu ortaya çıktı. Meşe’nin görevden alınmasının nedeninin bu olay olduğu iddia edildi.

 

Fiyatı 9,8 TL olan koronavirüs test kitini Sağlık Bakanlığı'na 32 TL'ye satmasıyla anılan USHAŞ'ın yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Emine Alp Meşe, Erdoğan'ın kararıyla Sağlık Bakanı Yardımcılığı görevinden alındı. 3 Nisan 2021 Sağlık Bakan Yardımcısı Emine Alp Meşe pahalı test kitleri yüzünden mi görevden alındı? Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasını taşıyan karara göre, Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe görevden alındı, yerine Doç. Dr. Tolga Tolunay atandı. Emine Alp Meşe’nin görevden alınmasıyla ilgili çarpıcı bir iddia ortaya çıktı. Daha önce defalarca 9.8 TL’den fazlaya test kiti alınmadığını belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kasım 2020’de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 9.8 TL’lik test kitlerinin USHAŞ tarafından Bakanlığa 32 TL’ye satıldığını itiraf etmişti. Bakan Koca’nın bu itirafının ardından USHAŞ Yönetim Kurulu Üyeleri’nden birisinin Sağlık Bakan Yardımcısı Emine Alp Meşe olduğu ortaya çıktı. Meşe’nin görevden alınmasının nedeninin bu olay olduğu iddia edildi.

 

Ne olmuştu?

 

Geçen yılın mart ayında Prof. Dr. Emine Alp Meşe’nin yönetim kurulu üyesi olduğu USHAŞ’ın, koronavirüs tanısında kullanılan ‘yerli’ PCR test kitini Sağlık Bakanlığı’na normal fiyatının yaklaşık 4-5 katı fazlasına sattığı gündeme gelmişti. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, “Biz, ‘USHAŞ test kitlerini kaç liradan aldı?’ ‘Niye Bioeksen firmasında ısrar ediyorsunuz, 12 firma var, niye bu ısrar?’ diye sorduk” demişti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise Emir’e “Bu kiti yerlileştirmek istedik, bir firma yerlileştirdi. Bu firmadan bizim aldığımız rakam 32 lira. Bu firmaların sayısı 12’ye çıktı ve bizim 32 liraya aldığımız kiti, hepsini ihaleye soktuk fiyatı 9,8 TL’ye indirdik. 1,7 milyon kiti geriye dönük fatura keserek aldım. Kamu mantığında yeri yok, ben onu anlıyorum ama bunu yaptım diyorum” diyerek yanıt vermişti. Erdoğan’a teşekkür etti Meşe, kendisini görevden alan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür mesajı yayınladı. Meşe, “Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle atandığım Sağlık Bakan yardımcılığı görevim sona ermiştir. İki yılı aşkın süredir Devletimize hizmet imkanı veren Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. Beraber çalışmaktan çok büyük mutluluk duyduğum Bakanlık merkez ve taşra teşkilatındaki mesai arkadaşlarıma ve pandemide özveriyle çalışan sağlık ordumuza saygı ve sevgilerimle” ifadelerini kullandı. Ayrıca teşekkür mesajının sonuna Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü gibi kurum hesaplarını etiketleyen Meşe’nin USHAS’ı da etiketlemesi dikkat çekti.(habermotto)