Ramazanda beslenme önerileri

Ramazanda beslenme önerileri

Defalife Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen İmge Merve Söylemez, Ramazan ayında beslenme önerilerinde bulundu.

Defalife Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen İmge Merve Söylemez, Ramazan ayında beslenme önerilerinde bulundu.

 

Ramazan ayının gelmesiyle “Uzun süren açlık, sıcak havalar ve fiziksel aktivite düzeyinin düşmesi metabolizma hızının yavaşlamasına sebep olur. Bu yüzden hem metabolizma hızımızı yükseltmek hem de kilo artışına engel olmak için aktivite düzeyimizi arttırmak gerekir. Protein içerikli gıdalar, uzun süreli tok kalmaya ve kas kayıplarının önüne geçmeye fayda sağlamaktadır. Bu sebeple proteinden zengin gıdaların tüketimi çok önemli olduğunu söyleyen Söylemez,

 

“İftarda mutlaka su ile başlanıp yanında ufak bir kahvaltılık(zeytin/hurma/peynir vb.) ve çorba ile başlangıç yapılmalı. Sonrasında mutlaka dinlenip hem doyma hissinizin oluşmasına fırsat verip  hem de sindirim sisteminizi rahatlatabilirsiniz. 10-15 dakikalık dinlenme yeterli olacaktır. İftarın ikinci bölümünde ise sebze/baklagil/et/tavuk/balık yanında mutlaka salata ve bir karbonhidrat kaynağı (bulgur pilavı, kepekli makarna, tam tahıllı ekmek  vb.) ile sonlandırabilirsiniz. Kalsiyum kaynağı olarak yoğurt/cacık veya ayran da ekleyebilirsiniz.

 

İftar ve sahur arasında çay/bitki çayları yanında çiğ kuruyemişler, kuru meyvelerle bir ara öğün yapabilirsiniz. Veya yoğurt/süt yanında 1-2 porsiyon yaş meyve tüketebilirsiniz.

 

Peki sahurda  neler tüketebiliriz ?

 

Yumurta, peynir, zeytin, mevsim sebzeleri, tam tahıllı ekmek gibi kahvaltı şeklinde olabileceği gibi akşamdan kalan çorba ve sebze yemeği ile az bulgur pilavı veya kepekli makarna tarzı ana yemek şeklinde de olabilir. Bir diğer alternatif ise; süt/yoğurt yanına yulaf ezmesi, meyve, çiğ kuru yemişlerle de sahurunuzu renklendirebilirsiniz.

 

- Sahurdaki kahvaltılıkların tuzlu olmamasına özen gösterin. Yüksek tuz sizi daha çok susatacaktır.

- Ekmeklerinizi kepekli/çavdarlı/tam tahıllı/tam buğday/ekşi mayalı olarak tercih edip beyaz ekmekten kaçınmalısınız.Tabi ki pide vazgeçilmezlerimiz arasında fakat onunda 1 avuç içi kadarının 1 dilim ekmek olduğunu unutmayın. Porsiyonuna dikkat edin.

- Mutlaka sahurda ve iftarda salataya/sebzeye yer verin. Posa alımına dikkat etmezseniz kabızlık şikayetiyle karşılaşmanız kaçınılmaz olacaktır.

- Aşırı şerbetli, yağlı tatlılardan uzak durun. Onun yerine sütlü tatlılara yönelebilirsiniz.(sütlaç, güllaç, puding gibi)

- Mutlaka sıvı alımına dikkat edin. 8-10 bardak suyu yayarak iftar ve sahur arasında bitirmeye çalışın.

- İftar sonrası mutlaka İftar sonrası mutlaka yürüyüş yapılmalı” diye konuştu. (gazikent27)



Anahtar Kelimeler: Ramazanda beslenme önerileri