Demirci:’’Pandemi İle Etkin Mücadele İçin Artık Radikal Kararlar Alınması Gerekiyor’’

Demirci:’’Pandemi İle Etkin Mücadele İçin Artık Radikal Kararlar Alınması Gerekiyor’’

Salgının ürkütücü boyutlara ulaştığını kaydeden Gaziantep Eczacı Odası Başkanı İrfan Demirci, pandemi ile etkin mücadele için artık radikal kararlar alınması gerektiğini söyledi.

Normalleşme Süreci’nin başladığı 2 Mart tarihinden itibaren başlayan vaka sayıları, pik seviyelerine ulaştı. Günlük vaka sayılarının 50 binlerin üzerine çıkması ile birlikte yaşanan tehlike durum, önümüzdeki süreçte yaşanacakların habercisi olacak gibi duruyor. Salgının ürkütücü boyutlara ulaştığını kaydeden Gaziantep Eczacı Odası Başkanı İrfan Demirci, pandemi ile etkin mücadele için artık radikal kararlar alınması gerektiğini söyledi.

 

Vaka oranlarının 50 binlerin üzerinde seyrettiği Türkiye’de, erken normalleşmenin sonuçları yaşanıyor. Pik seviyesine ulaşan kontrolsüz vaka artışları, aşıların yeterli oranda uygulanamaması gibi nedenlerle ülke genelinde vakalar artıyor. Vaka artışları karşısında hükümet, Ramazan ayında yeni tedbirleri hayata geçirecek. Ancak yeni tedbirlerin yeterliliği, vaka oranlarının kontrol altına alınmaması gibi konular tartışılıyor. Gaziantep Eczacı Odası Başkanı İrfan Demirci, kentte de her geçen gün artan vakalara karşın radikal tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.

 

“VAKA SAYISI 54 BİN OLDU”

 

Kısıtlamaların gevşetilmesinin sonuçlarının kötü olduğunu kaydeden Demirci ‘’Periyodik olarak  rakamlar yukarı doğru çıkmaya başladı. İnsanlarımız çok rahatlamıştı. Yoğun bakımda yatan hasta sayılarımız vakalarımız baya düşmüş, yaklaşık 37 gün sonra gelinen noktaya baktığımız zaman 2 Mart’ta ki test sayılarının iki  katı test yapılıyor. Hasta sayılarımızda 6 kat artmış durumda tabloya baktığımızda 2 Mart’ta 8 bin hasta varken şu an 54 bin hasta var  Kısıtlamaların gevşetilmemesinin, olumsuz etkilerini çok net bir şekilde görüyoruz. Kısıtlamaların gevşetilmesi bize hiç iyi gelmedi.

 

“SALGINI KENDİ BAŞINA BIRAKMAKLA BİR YERE VARAMIYORUZ”

 

“Sağlıkçılar, Doktorlar uyarıda bulunuyor yoğun bakımlarımız doluyor diye söylüyorlar. Yapılması gereken iki şey var. 1. ‘si bu ülkede herkes aşılanacak, 2.’si ise bu yoğunluktan kurtulmak için bir süreliğine  ülkeyi kapatmak zorunlu hale geldi. Bu salgını kendi başına bırakmakla bir yere varamıyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın her gün yayınladığı tabloya baktığımızda, günlük neredeyse 200 insanımızı kaybediyoruz. Beş otobüs dolusu insanımız hayatını kaybediyor” dedi.

 

“RADİKAL KARARLAR ALINMALI”

 

“Artık salgını sadece bir sağlık sorunu olarak göremeyiz” diyen Demirci, “Hem Sağlık hem sosyo-ekonomik bir sorun haline geldi. Tam kapanma da başlı başına bir sorun ve çok zor bir süreç olur. Bu nedenle salgını uygun bir biçimde kontrol altına almamız gerekiyor.  20 Kasımda başlayan kısıtlamalarda hafta sonu kısıtlamaları ve bazı yerler kapsam dışında kalmıştı. Bu noktada kıyaslayarak ifade etmek gerekirse  Mart ayında kısıtlamaların  gevşetilmesinin arasından üç ay geçti. Bu üç ay önce rakamımız 30 binlerdeydi. Şimdi ise vaka sayılarında 50 binlerdeyiz. Bu nedenle ülke olarak Radikal karar almamız lazım  3 temel kural olan  Maske-Mesafe-Temizlik kuralları birinci şartımız. Ama daha etkin kurallar uygulamak gerekiyor. Mesela şehirler arası trafiği kontrol altına almak lazım. Çünkü durumumuz çok ciddi. Salgın başladığından bu yana biz böyle yüksek bir rakam görmedik, tam kapanma olursa  İşin sosyoekonomik tarafı var bunları görüyoruz, ama bir taraftan da insanlarımızı kaybediyoruz”  diyerek sözlerini noktaladı. ( A.Duman / gazeteekspres. com)