Bu Bebek Ölümlerinin Altındaki Gerçekler Araştırılmalı!

Bu Bebek Ölümlerinin Altındaki Gerçekler Araştırılmalı!

“10 yıldır ülkemizde bulunan Suriyelilere 40-50 milyar dolar para harcandığı söyleniyor. Madem Suriyelilere bu kadar para harcadınız, bu Suriyeliler neden perişan? Neden bu kadar çocuk ölüyor? Sağlık Hizmetleri Çok Yetersiz!

“10 yıldır ülkemizde bulunan Suriyelilere 40-50 milyar dolar para harcandığı söyleniyor. Bu paralar nereye harcandı?”

 

Resmi verilere göre, Gaziantep ve Şanlıurfa illerinde yaşanan bebek ölümlerinin Türkiye ortalamasının iki katına yakın olmasının çok vahim bir durum olduğunu dile getiren CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisine taşıdı.

 

Yaşanan bebek ölümlerinin araştırılıp gerekli önlemlerin alınması için Meclis Araştırma Komisyonun kurulması için TBMM Başkanlığına önerge vereceğini belirten Yılmazkaya, bu konunun üzerinde detaylı bir çalışılma yapılmasının şart olduğunu belirtti.     

 

Açıklanan verilere göre yaşanan bebek ölümlerinin yarıdan fazlasının Suriyelilere ait olduğunu vurgulayan Yılmazkaya, TBMM Genel Kurulunda Hükümete ve Sağlık Bakanlığına seslenerek; “10 yıldır ülkemizde bulunan Suriyelilere 40-50 milyar dolar para harcandığı söyleniyor. Madem Suriyelilere bu kadar para harcadınız, bu Suriyeliler neden perişan?  Neden bu kadar çocuk ölüyor? Bu bebek ölümlerinin altında yatan sebeplerin biran önce araştırılması ve eksikliklerin giderilmesi gerek” ifadelerini kullandı. 

 

Konuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Yılmazkaya şu açıklamalarda bulundu;

 

“Sağlık personel sayısındaki yetersizlik ve iş yükünün fazlalığı sağlık emekçilerinde tükenmişlik sendromu yaratmaktadır. Ama burada suç sağlıkçılarımızda değil, Sağlık Bakanlığının gerekli personel ataması yapmaması ve yetersiz tıbbi cihaz temini yapmamasından kaynaklanmaktadır.

 

Bebek ölüm oranlarıyla ülke ortalamasının oldukça üstünde 1. sırada yer alan Gaziantep’te 2019 yılında 681 bebek maalesef 1 yaşını doldurmadan yaşamını yitirdi. 

 

TÜİK verilerine göre, 1 yaşa kadar bebek ölüm hızının 2019 Türkiye ortalaması 9,1 iken bu oran Antep'te 16,2. Beş yaş altı bebek ölüm hızı da Urfa ve Antep'te ülke ortalamasının oldukça üstünde. Türkiye ortalaması 11,2 iken aynı oran Antep'te 19,1 ve Urfa'da 19,6 olarak seyrediyor” ifadelerini kullandı.

 

Sağlık Hizmetleri Çok Yetersiz!

 

Yılmazkaya, “Yaşanan bebek ölümlerinin yarıdan fazlasının Suriyelilere ait olduğu belirtilmektedir.

Günde 2-3 Suriyeli bebeğin ölüm defninde ruhsatları olduğu açıklandı. Bu çok büyük bir sorun.

Bebek ölümlerine yol açan çeşitli faktörlere baktığımızda;

Yetersiz sağlık hizmetleri.

Erken yaşta evlilik, 13-14 yaşında doğum. Anne yaşı, doğum sayısı ve kısa doğum aralığı, bebek ölümlerini etkileyen faktörlerin başında geliyor.

1 hekime 90 gebe düşüyor olması, yenidoğan yoğun bakımdaki kuvöz sayısının yetersizliği.

İstenmeyen gebelikler ve kısa aralıklarla gebe olmak gibi durumların da bu ölümlerde etken” dedi.

 

Suriyeliler Neden Perişan? Yazıktır, Günahtır!

 

Yılmazkaya, “Suriyelilere bakan aile sağlığı merkezlerinde üreme sağlığı ile ilgili hiçbir şey mevcut değil. Biran önce gerekli planlamalar hayata geçirilmelidir.

Bu bebek ölümlerinin altında yatan sebeplerin biran önce araştırılması ve eksikliklerin giderilmesi gerek.

10 yıldır ülkemizde bulunan Suriyelilere 40-50 milyar dolar para harcandığı söyleniyor.

Madem Suriyelilere bu kadar para harcadınız, bu Suriyeliler neden perişan? Yazıktır, günahtır. Derhâl gerekli önlemler alınmalı” ifadelerini kullandı.