Yenidoğan Sarılığı

Yenidoğan Sarılığı

Defa Life Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hekimi Uz. Dr. Ahmet Onur Yiğit ‘‘Yenidoğan Sarılığı’’ hakkında bilgilendirmelerde bulundu...

 

Defa Life Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hekimi Uz.Dr.Ahmet Onur Yiğit, Yenidoğan sarılığının uzman hekim tarafından yapılan muayenede sarılık düzeyinin belirlenmesi için cilt renginin değerlendirilmesi ile başladığını, ancak bu subjektif bir değerlendirme olurken tam tanı; bilirubin değerlerinin bilirubin ölçerler ile ölçülüp gerekli vakalarda kanda bilirubin düzeyi tayini yapılarak konulduğunu söyledi.

Bilirubin dediğimiz sarılık maddesinin artmasıyla cilt ve göz beyazı sararmaya başlar. Sarılık (total bilirubin) değeri 5 mg/dl’nin üzerine çıktığında göz beyazı ve ciltte sarılığı görmeye başlarız. Hemen hemen her  bebek fizyolojik  sarılık yaşar ve  ve bu genellikle 2-5 günler arasında daha sıklıkla görülür. Fizyolojük sarılık  yine kendiliğinden yavaş yavaş uzaklaşarak kaybolur, ancak bazı durumlarda çok dikkatli olunması gerekmektedir.

Her yenidoğana hastaneden taburcu olurken risk faktörleri göz önünde bulundurularak sarılık için uygun izlem planı yapılmalıdır. 72 saatten önce taburcu edilen bebekler taburcu olduktan  erken kontrole çağrılarak mutlaka sarılık değerlendirilmelidir. Sarılığın yükselmesini önleyen en önemli nokta yeterli ve başarılı bir emzirmedir. Bebek direkt memeden ememiyorsa, yeterli süt üretimini uyarmak için anneler sütlerini sağmalı ve bebeğe verilmelidir. Emzirme sıklığının artması sarılık gelişme olasılığını azaltır. Bu nedenle yaşamın ilk günlerinde annelere günde en az 8-12 kez emzirmeleri önerilir. Anne sütü ile beslenen bebeğe su veya şekerli su verilmesi sarılık gelişimini önlemez.

Tedavi alanları arasında Yenidoğan bebeklerde sarılık olan, Pediatri Uzmanı Doktorumuz Ahmet Onur Yiğit'e başvurup bebeğinizin sarılığı ile her türlü değerlendirme, bilgi, takip ve tedaviye ulaşabilirsiniz.

 



Anahtar Kelimeler: Yenidoğan Sarılığı