Vertigo bir hastalık değil bir bulgudur.

Vertigo bir hastalık değil bir bulgudur.

Vertigo yani baş dönmesi; bir hareket olmamasına rağmen kişinin, kendisini ya da çevresindeki nesneleri hareket ediyor gibi algılaması olarak tanımlanıyor.

 

Baş dönmesine neden olan bu hareket illüzyonu; merkezi sinir sistemini etkileyen hastalıklardan ya da kulak ve denge sinirini etkileyen rahatsızlıklardan kaynaklanabiliyor. Baş dönmesinin yanı sıra denge kaybı, kulak çınlaması, bulantı gibi belirtilerin gözlemlendiği vertigo, arka plandaki rahatsızlığa göre başka semptomlarla da ortaya çıkabiliyor. 
 

Defa Life Hastanesi  Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Kliniği Uzm. Dr. Ali KILIÇ, Vertigo hakkında bilgi verdi.
 

Vertigonun nedenleri nelerdir?
Vertigo bir hastalık değil bir bulgudur. Kulak ve denge sinirini etkileyen hastalıklar, santral sinir sistemi hastalıkları, kas iskelet sistemini etkileyen rahatsızlıklar vertigonun nedenleri arasında gösterilebilir. Hipertansiyon, hipotansiyon, anemi, hiperglisemi, hipoglisemi gibi birçok sistemik/metabolik durum da vertigoya sebep olabilir

 

Vertigonun belirtileri nelerdir?
Vertigo; baş dönmesinin yanı sıra denge kaybı, başta boşluk hissi gibi farklı bulgularla da kendini gösterebilir. Baş dönmesi şikayetine, altta yatan sebebe göre kulakta dolgunluk, çınlama, basınç hissi; bulantı, kusma, baş ağrısı gibi farklı belirtiler de eşlik edebilir.
 

Vertigosu olanlar nelere dikkat etmeli?
Uyku düzeni, vertigosu olanların dikkat etmesi gereken unsurların başında gelmelidir. Düzensiz ve yetersiz uyku kişilerin dinlenememesine ve vertigo da dahil birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Düzenli ve yeterli uykuya herkesin özen göstermesi gerekmektedir.
Stresten uzak durulması, yani kişiyi strese sokan faktörlerin kişinin hayatından çıkarılması gerekmektedir. Aşırı stresin bağışıklık sistemini de olumsuz etkilediği için stresten uzak durmak önemlidir.
Güçlü bir bağışıklık sistemiyle vertigo dair birçok hastalıktan korunabilmek mümkündür. Bu sebeple sağlıklı ve taze gıdalar tüketilmeli, aşırı tuzlu, yağlı ve işlenmiş gıdalardan uzak durulmalıdır. Vitamin ve mineral değerlerinin, özellikle D vitaminin normal seviyelerde olması da yine bağışıklığın kuvvetli olmasını sağlamaktadır.



Anahtar Kelimeler: Vertigo hastalık değil bulgudur.