Vajinal Mantar Enfeksiyonları

Vajinal Mantar Enfeksiyonları

Defalife Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Şeyma Fadıloğlu ‘‘Vajinal Mantar Enfeksiyonları’’ hakkında açıklamalarda bulundu.

Defalife Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Şeyma Fadıloğlu ‘‘Vajinal Mantar Enfeksiyonları’’ hakkında açıklamalarda bulundu.

 

Op. Dr. Şeyma Fadıloğlu  ’’Vajinal kandidiasis olarak da bilinen vajinal mantar enfeksiyonları kandida adı verilen maya nedeniyle gelişir. Vulvada, vajina girişinde kaşıntı, irritasyon, kaşımaya bağlı kızarıklık, şişilik ile kendini gösterebilir.

 

HANGİ BULGULAR GÖRÜLÜR?

 

-Vulva ve vajina girişinde kaşıntı, tahriş

- İdrar yaparken ağrı ve acı duyma

- Cinsel birliktelik sırasında ağrı

- Vulvada kızarıklık ve şişlik

 

Bazı kadınlarda anormal akıntı olmasa da, çoğu zaman beyaz renkli, süt kesiğine benzer akıntı vardır.

 

NEDEN VAJİNAL MANTAR ENFEKSİYONU GELİŞİR?

 

Kandida isimli mantar normalde sindirim sistemi ve vajina florasında bulunmaktadır ve normalde hiç bir belirti vermez. Herhangi bir nedenle vücut direnci düştüğünde ise sayıca çoğalıp mantar enfeksiyonu gelişmesine yol açar.

 

RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

 

Antibiyotikler vücüdumuzdaki faydalı bakteri sayısını azaltır ve bu bakterilerin koruyuculuğunun kalkması ile mantar enfeksiyonu gelişebilir.

 

Östrojen hormonu içeren korunma yöntemleri mantar enfeksiyonu riskini artırabilir.

Gebelikte vajinal akıntı olma ihtimali artar,bu sadece mantar enfeksiyonu değildir.

Diyabet hastalarında özellikle kan şekeri düzeni sağlanamıyorsa vajinal mantar enfeksiyonu daha sık görülür.

 

DOKTORA BAŞVURMALI MIYIM?

 

Akıntısı olan kadınlar genellikle bunun mantar enfeksiyonu olduğunu düşünürler ve doktora başvurmadan ilaç alarak geçmesini beklerler. Ancak vajinal enfeksiyonların bir çok nedeni vardır ve jinekolojik muayene olmadan ilaç almaları önerilemez.

 

Tedavi seçeneklerinin arasında vajinal ovül, krem yada ağızdan alınacak hap seçenekleri mevcuttur.

 

NE KADAR SÜREDE İYİLEŞİRİM?

 

Uygun tedavi sonrası genellikle birkaç gün içinde şikayetler geriler.Ancak bazı hastalarda dirençli mantar enfeksiyonu görülebilir. Tedavi bitiminden bir kaç gün sonra şikayetleriniz geçmezse tekrar doktorunuza danışmalısınız.

 

EŞİME BULAŞIR MI?

 

Vajinal mantar enfeksiyonu cinsel yolla bulaşan hastalıklardan değildir ve eş tedavisi önerilmez. Ancak vajinal tahriş ve ilişkinin ağrılı olabilmesi nedeniyle tedavi süresince cinsel birliktelikten uzak durmanız önerilir.