Türkiyenin İlk Ve Tek Böbrek Nakli Hastanesi GAÜN'de Açılıyor

Türkiyenin İlk Ve Tek Böbrek Nakli Hastanesi GAÜN

Türkiye'de 70 bin böbrek hastası nakil bekliyor. Ancak yıllık sadece 3 bin kişiye böbrek nakli yapılabiliyor. Türkiye'nin ilk Böbrek Nakli hastanesini hizmete açmaya hazırlanan Gaziantep Üniversitesi böbrek nakli bekleyen hastalara güven me

Türkiye’de 70 bin böbrek hastası nakil bekliyor. Ancak yıllık sadece 3 bin kişiye böbrek nakli yapılabiliyor. Türkiye’nin ilk Böbrek Nakli hastanesini hizmete açmaya hazırlanan Gaziantep Üniversitesi böbrek nakli bekleyen hastalara güven merkezi olacak.

 

Organ naklinde başarılı çalışmalara imza atan Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi; Böbrek Nakli Hastanesi ve Böbrek Nakli Akademisi projeleriyle Türkiye’de ilklerin öncülüğünü yapmaya devam ediyor.

 

BÖLGENİN EN ÇOK ORGAN NAKLİNİ GERÇEKLEŞTİREN EKİP

 

Organ nakli merkezi müdürü, Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Sacid Çoban, organ nakli ihtisasını ABD New York Üniversitesi’nde tamamlamasının ardından Gaziantep Üniversitesi’ne gelmiş ve 10 yıldır burada görev yapan çok tecrübeli bir isim. Prof. Dr. Çoban, her sözüne “Ekibimiz” diyerek başlayan ve ekip bilincini, ekibin önemini gerçek anlamda hayata geçirmiş, branşının tanınan bir cerrahı. Güneydoğu’da en çok organ nakli gerçekleştiren ekip olduklarını gururla söylüyor.

 

Yıllık 100 böbrek nakli olmak üzere haftanın üç günü böbrek nakli yaptıklarını ve talebin artması ile haftanın her günü böbrek nakli yapılabilen pandemi koşullarına göre hazırlanmış özel bir ameliyathane ile hali hazırda hizmet verdiklerini ifade ediyor. Ancak talebin iki katına çıkması ve sadece Türkiyede bulunan hastalar değil aynı zaman da yurtdışı hastalarından da olması nedeni ile böbrek nakli hastanesi fikrinin ortaya çıktığını belirtiyor.

 

“İŞİMİZ BÖBREK NAKLİ, GÜCÜMÜZ EKİBİMİZ”

 

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Arif Özaydın’ın “Bir yatırıma karar verirken önce ekibime, Gaziantep’in, bölgenin ve ülkemizin ihtiyaçlarına bakıyorum. Elimde ‘Böbrek Hastalıkları ve Nakli” konusunda çok başarılı bir ekip var. Arazi var. Ekonomi biliyoruz. Finans sağlayabiliyoruz. Kazanç da sağlayacağımız kesin. ‘Böbrek Nakil hastanesi’ kurmayayım da ne yapayım.” sözleriyle kuruluş nedenini açıkladığı merkeze hayat verecek ekip de konusunun uzmanlarından oluşuyor.

 

Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr.Sacid Çoban; “İşimiz böbrek nakli, gücümüz ekibimiz” sloganı ile kendileri ifade etmelerini şu şekilde açıkladı; Organ naklinin bir bölüm veya bir kişi tarafından yapılan bir işlem olmadığını, başarının ön planında görünen kişilerle birlikte arka planda da çok değerli kişilerin, ekiplerin olduğunu söyledi.  Cerrahi alanda Prof. Dr. Fahrettin Yıldız ve Dr. Öğr. Üyesi Aziz Bulut ile birlikte çalıştıklarını ifade etti.  Böbrek naklinde en önemli bölümlerden biri de Nefroloji, aslında takipte hastayı devam ettiren ve organ reddinin olmaması için gerekli olan her şeyi yapan bölümdür. Gaziantep’te Nefroloji bölümünü ilk kuran, organ nakli konusunda ihtisasını yapmış hocalardan birisi olan Prof. Dr. Celalettin Usalan,  özellikle doku uyumsuz organ nakillerinde deneyim sahibi, diğer bir hocamız Prof. Dr. Özlem Usalan ve Doç. Dr. Fatih Erdur bizim için çok büyük değerler.

 

Gaziantep Üniversitesini farklı kılan bir kaç nokta daha var. Gaziantep’te çocuk böbrek nakli yapan tek hastaneyiz. Bunun nedeni ise Güneydoğu Anadolu’da tek çocuk transplant nefrologu olan yerdir Gaziantep Üniversitesi. Prof. Dr. Ayşe Balat, Dr. Beltinge Kılıç ve Dr. Mehtap Kara ekibi tarafından çocuk nefrolojisi alanında bölgeye çok ciddi hizmetler veriliyor.

 

DOKU TİPLENDİRME LABARATUVARINA SAHİP BÖLGEDE TEK MERKEZ

 

Bölgede bulunan tek ‘Doku Tiplendirme Labaratuvarı’na sahip olan GAÜN Tıp Fakültesi Böbrek Nakil Merkezi pek çok özeliğinin yanına bu özelliği de eklemiş. Bölgemizde ikamet eden yıllık 600 civarında hastanın böbrek nakli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sacid Çoban, Bizim ‘Böbrek Nakil Hastanesini odağımıza almamızın nedeni bu hastalarımız oldu. Çünkü böbrek nakli cerrahi işlemle sona eren bir tedavi süreci değil. Naklin ardından gelen süreç ve özellikle ilaç kullanım takibi çok önemli. Bu aşamada bir aksaklık olduğunda naklettiğiniz böbrek kaybedilebiliyor. Biz bu hastalarımıza, bölgemizin insanına sahip çıkmak ve onlara onlar için bir güven merkezi olmak adına Böbrek Nakil Hastanesi projesine giriştik. Şu anda da bu bilgileri sizlere bitmek üzere olan bu merkezimizin içinde vermenin mutluluğunu yaşıyoruz. Projemiz birkaç ay içinde tamamlanacak. Gaziantep Üniversitesi’nin devam eden sağlık yatırımlarının “Amiral gemisi” olarak nitelendirilen Böbrek Nakli Hastanesi yıl bitmeden hizmete girecek.

 

70 YABANCI UYRUKLU HASTAYA NAKİL

 

Sağlık yatırımlarında büyük atağa geçen Gaziantep Üniversitesi’nin en iddialı projelerinin başında Böbrek Nakli Hastanesi geliyor. Her yönü ile Türkiye’de bir ilke imza atacak olan merkez, sadece ülkemizdeki hastalar için değil başka ülkelerdeki hastalar için de şifa dağıtacak. Böbrek hastalıkları ve özellikle de nakli konusunda haklı bir üne sahip olan GAÜN Tıp Fakültesi, şu ana kadar 70’in üzerinde yabancı uyruklu hastaya nakil gerçekleştirdi. Bu sayının içine Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu hastalar dahil değil. Bu 70 hastanın tamamı nakil için yurt dışından ülkemize gelerek şifayı Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde buldu. Böbrek Nakli Hastanesinin açılmasıyla birlikte bu sayının ger geçen gün katlanarak artmasına kesin gözüyle bakılıyor.

 

NAKİL ÖNEMLİ AMA TAKİP VE HASTA EĞİTİMİ DE ÇOK ÖNEMLİ

 

Böbrek nakil işleminin iki aşamalı bir tedavi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sacid Çoban, “Nakil sonrası hastanın takibi ve nakil olduğu merkeze güvenmesi çok önemli. Çünkü nakilden sonraki en küçük bir ihmal bile böbreğin kaybına ve yeniden diyaliz aşamasına dönülmesine neden olabilir. Biz ‘Hasta Akademisi’ dediğimiz sistem ile hastalarımızı eğitiyoruz. Sağlıklı yaşamın konforuna dönebilmesi ve bu konforu sürdürebilmesi için gerekli her bilgiyi ve hizmeti hastalarımıza bu akademine sunuyoruz. Ayrıca geliştirdiğimiz ve dünyada ilk olan interaktif yazılımlarımızla hastamızı takip edeceğiz. Hastanın ilacını alıp almadığını, değerlerinin ne durumda olduğunu anbean sistemlerimize bağlı ekranlardan, yazılımımız sayesinde takip ediyor, olumsuz bir durumda anında hastaya bilgi verip gerekli tedbir ve müdahalelerin yapılmasını sağlıyor olacağız hasta takip aplikasyonumuzu kısa süre içinde sizlere tanıtmanın heyecanı içindeyiz.(Haber/Resim/gaziantepgunes.com)