Sorumlusu Kim Acaba?

Sorumlusu Kim Acaba?

Doktorlar malpraktis (bilgisizlik, deneyimsizlik ya da ilgisizlik nedeni ile bir hastanın zarar görmesi) davalarından dolayı riski az, hasta ile yüzyüze gelinmeyen, şiddetten uzak, nöbeti olmayan branşları tercih ediyor.

TUS 2020' de ilk 100 arasında en çok tercih edilen branş Deri ve Zührevi Hastalıklar oldu. Onu, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi izledi. İlk 100 arasında 40 kişi Deri ve Zührevi Hastalıkları alanını, 16 kişi ise Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi alanını tercih etti.

 

Bir diğer en çok tercih edilen branş ise toplamda 13 kişinin tercihiyle Radyoloji oldu. Listenin devamına bakıldığında, 100 kişiden 7’si Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon alanını, 5’i Göz Hastalıklarını, 4’ü Radyasyon Onkolojisini, 3’ü Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları ve Tıbbi Genetik alanını, 2’si ise Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığını uzmanlık alanı olarak seçti.

 

Nöroloji, Kalp ve Damar Cerrahi, Tıbbi Biyokimya, Kardiyoloji, Nükleer Tıp, Tıbbi Patoloji ve Ruh Sağlığı ve Hastalıkları ana branşlarına ise yalnızca 1 hekim yerleşti.

 

Cerrahiye ilgi azaldı

 

Genel cerrahi, göğüs cerrahisi, çocuk cerrahisi, beyin cerrahisi gibi önemli cerrahi branşlar da hekimler tarafından ilgi görmedi. 

 

“Hasta ile yüzyüze gelinmeyen, şiddetten uzak bölümler seçiliyor”

 

“Doktorlar malpraktis (bilgisizlik, deneyimsizlik ya da ilgisizlik nedeni ile bir hastanın zarar görmesi) davalarından dolayı riski az, hasta ile yüzyüze gelinmeyen, şiddetten uzak, nöbeti olmayan branşları tercih ediyor. Asistanlar tercih ettikleri branşlara göre eğitimleri süresince nöbet tutuyorlar. Dolayısıyla asistan daha az nöbeti olan hatta olmayan bölümleri seçiyor. Hatta asistanlığını bitirince bu bölümlerden kazanacağı para diğerlerinden daha fazla oluyor.”



Anahtar Kelimeler: Sorumlusu Kim Acaba?