Soğukta kalıyorsanız yüz felcine dikkat edin

Soğukta kalıyorsanız yüz felcine dikkat edin

NCR International Hospital doktorlarından FTR Uzmanı Dr. Meliha Hafız, soğuk günlerde yüz felci vakalarında artış yaşandığını belirterek, hastalıktan korunmak için sadece yüzü korumanın yetmediğini, kulak arkasındaki kemiği de koruma

Kış mevsiminin soğuğu ve rüzgârı, birçok hastalığa davetiye çıkardığı gibi yüz felcinin oluşmasına da sebep olabiliyor. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Meliha Hafız, soğuk bir kış gününde önlem almadan dışarı çıkıldığında bir anda gelen felçle karşı karşıya kalınmasının çok olası bir durum olduğunu belirterek dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

 

Yüz felcinin yüz sinirinin tahriş olması sonucunda meydana geldiğini anlatan Dr. Hafız, “Yüz felci hemen hemen her yaşta kadın-erkek farkı gözetmeksizin her mevsimde görülebilmekle beraber, hastaların çoğu şikâyetlerinden birkaç saat önce soğuğa, rüzgara, havalandırma fanına maruz kaldıklarını ifade eder. Yapılan araştırmalarda da yüz felcinin en büyük nedenlerinden birinin soğuk hava olduğu belirlenmiştir” dedi.

 

Yüz felci olan bir hastada en belirgin bulgunun yüzdeki kasların çalışmaması ile kulak arkasında beliren ağrı ve uğultu olduğunu söyleyen Dr. Meliha Hafız, “Yüz felci her kişide aynı derecede kendini belli etmeyebilir. Bazı hastalarda hafif derecede olabilir. Bu tip hastalarda kişinin yüzünün bir tarafındaki mimik ve kaslarda hareketsizlik olur. Hasta aynı taraftaki gözünü kapatamaz, dudağı sağlam tarafa kayar, ıslık çalmakta zorlanır ve salgılar gözlemlenir. Yüz felci olan bölgede, dilin yarısında tat duyusu da kaybolabilir. Hastalığın daha ağır seyrettiği durumlarda ise; yeme ve içmede zorlanma, konuşmada bozukluk, aşırı sese duyarlı olma, gözyaşında ve tükürük salgısında belirgin derecede artmalar görülebilir” diye konuştu.

 

Yüz felcinden korunmak için sadece yüz bölgesinin değil, kulağın arkasındaki kemiği de korumak gerektiğini söyleyen Hafız, “Çünkü bu kemiğin içinde oluşan ödem sebebiyle yüz felci oluşur. Soğuk havalarda kalın giyinerek, kaşkol veya eldiven takarak beden korunabilir ancak yüz bölgesi için bu durum daha farklıdır. Yüz bölgesi direk olarak havayla temas ettiğinden dışarıdan gelen herhangi bir müdahaleye karşı daha hassastır” dedi.

 

Yüz felci olan hastalarda mutlak suretle fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulanması gerektiğine dikkat çeken Dr. Hafız, şunları dile getirdi:

 

“Bu hastalarda tedavi sürecini hızlandırmak amacıyla, yüz kasları egzersizleriyle birlikte masaj önerilmektedir. Hastalarda uygulanacak olan fizik tedavi ve rehabilitasyonun, hastalığın iyileşme sürecine olan katkısı oldukça pozitif bulunmaktadır. Termal tedavi (sıcak su torbası, enfraruj) yüzeyel sıcak uygulaması bölgesel kan akımını arttırarak etkili olabilmektedir. Günde 3-5 kez ayna karşısında yüz egzersizleri yapılmalı, ayrıca masaj uygulanmalıdır, EMG, biofeedback, elektrik stimülasyonu, elektroterapi uygulanabilir. Fizik tedaviye geç kalan hastalarda önemli ölçüde sekel görülmektedir.”

 

NCR International Hospital
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

WhatsApp Randevu: 0552 977 00 00
İletişim: 444 99 30 - 0342 211 99 30