SİSMİK İZOLATÖR NE İŞE YARAR?

SİSMİK İZOLATÖR NE İŞE YARAR?

Sismik izolatör, diğer bir adıyla sismik yalıtım depremin hasar potansiyelini düşürmek için binalarda kullanılan yardımcı olan araçtır.

 

''Elbistan Devlet Hastanesi’nin fay hattının üzerinde olmasına rağmen hasarsız şekilde ayakta kaldığını da vurgulayan sismik izolatör sistemini kuran firmanın yetkilisi İnşaat Mühendisi Mehmet Emre Özcanlı şöyle devam etti: 
“Erzincanlı bir aile olarak 1939’dan bu yana depremlerden etkileniyoruz. İnşaat mühendisliğinden mezun olduktan sonra Gölcük depremi oldu. 
Sonrasında bir şeyler yapmamız gerektiğini düşünerek, üç kez Japonya’ya giderek, binaların korunmasına yönelik incelemelerde bulundum. 
Sismik İzolatör, 2013’den sonra yüz yatak ve üzeri birinci ve ikinci derece deprem bölgesine inşa edilen hastaneler için zorunlu tutuldu. Sistem hastane inşaatlarında artı yüzde beşlik maliyet getirirken, bu oran konutlar için yüzde 10’luk ekstra maliyet anlamına geliyor. 
Sismik İzolatör Cihazları zemin ile bodrum kat arasındaki kolonların arasına konulduğu gibi, perde beton dediğimiz kısımlara da yerleştiriliyor. 
Bu sayede deprem sırasında yapının adeta yeryüzü ile bağlantısı kesiliyor.

 



Anahtar Kelimeler: SİSMİK İZOLATÖR YARAR?