Serviks kanserinden korunma yolları

Serviks kanserinden korunma yolları

1-31 Ocak Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri farkındalık ayı olması sebebiyle Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri tarafından serviks kanseri hakkında önemli açıklamalar yapıldı.


Yapılan açıklamada, “Serviks kanseri, serviks olarak adlandırılan, rahmin alt kısmının kanseri olup bu bölgenin yüzeyini oluşturan hücre tabakasının anormal hücrelere dönüşmesiyle ortaya çıkabilir. Serviks Kanserinin neredeyse tamamına yakını HPV’nin ( Human Papilloma Virüsü) bazı tipleri nedeniyle oluşmaktadır. Bu HPV enfeksiyonu geçiren herkesin Serviks Kanseri olacağı anlamına gelmez. Ancak yüksek riskli HPV tipleriyle, kalıcı HPV enfeksiyonu Serviks Kanserinin nedenidir. Tarama ve erken teşhis ile tedavisi mümkün olan Serviks kanseri, günümüzde kanserden ölüm nedenleri arasında çok geride yer almaktadır. Serviks kanseri HPV ile ilişkili olan en yaygın hastalıktır. HPV ve PAP Smear Testi, her iki test de son derece basit ve ağrısız işlemlerdir. 81 ilimizde yer alan Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri ve Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde ( KETEM); Kırsal ve dezavantajlı gruplara da mobil tarama araçları ile söz konusu tarama hizmetleri ÜCRETSİZ olarak verilmektedir” ifadelerine yer verildi.

Serviks kanserinden korunmak için; doktor kontrollerinin ihmal edilmemesini, tarama testlerinin düzenli yapılması gerektiği, tütün ve tütün ürünlerinden uzak durulması gerektiği, obeziteye karşı önlem alınması, bağışıklık sistemin güçlenlendirilmesi ve cinsel yolla bulaşabilecek hastalıklara karşı tedbirli olunması gerektiği vurgulandı.

 



Anahtar Kelimeler: Serviks kanserinden korunma yolları