Sarıkaya’yı artık Gazeteci olarak tanımıyoruz!

Sarıkaya’yı artık Gazeteci olarak tanımıyoruz!

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya’nın, Gaziantep’te çekilen programda İhlas Haber Ajansı Muhabiri Ahmet Demir’e attığı tokadın görüntüleri büyük tepki topladı. “Bir anda kontrolümü kaybettim ve yapmamak gereken bir davranışta

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya’nın, Gaziantep’te çekilen programda İhlas Haber Ajansı Muhabiri Ahmet Demir’e attığı tokadın görüntüleri büyük tepki topladı. “Bir anda kontrolümü kaybettim ve yapmamak gereken bir davranışta bulundum” diyen Sarıkaya, özür üstüne özür diledi.

 

Sarıkaya’nın program konuğu olan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de, “Ahmet kardeşimize yapılan nahoş olayın üzüntüsünü ilk andan itibaren yüreğimde hissettim. Bu tavır asla kabul edilemez” diyerek tepkisini ortaya koydu.

 

Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İbrahim Ay da bir açıklama yaparak, muhabire yapılan saldırıyı kınadı. Başkan Ay, “O tokat sadece Ahmet kardeşimize değil tüm basın mensuplarına atılmıştır” diye konuştu.

 

GAZETECİDEN GAZETECİYE TOKAT

 

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile bir röportaj gerçekleştiren gazeteci Muharrem Sarıkaya, yaşanan ses aksaklığını düzeltmek için yanına gelip mikrofonunu ayarlayan İhlas Haber Ajansı (İHA) çalışanı Ahmet Demir’e tokat atması, Türkiye’nin tepkisine neden oldu. Olay sonrası tepki toplayan Sarıkaya, sosyal medya hesabı üzerinden özür diledi. Sarıkaya’nın şiddet uyguladığı Ahmet Demir’in şikayetçi olacağı öğrenildi.

 

SKANDAL HAREKET KAMERAYA YANSIDI

 

17 Aralık tarihinde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in katıldığı, Gaziantep Panorama Müzesi’nden düzenlenen Habertürk TV canlı yayınının hazırlıkları sırasında gerçekleşen skandal bir görüntü ortaya çıktı. Röportajı gerçekleştiren gazeteci Muharrem Sarıkaya’nın, mikrofonunu ayarlayan kişiye tokat attığı görüldü. Tokatlanan kişinin İHA Gaziantep muhabiri Ahmet Demir olduğu ve yayın sırasında canlı yayın ekibine yardımcı olduğu öğrenildi. Ahmet Demir Gaziantep’te çalışkan ve efendi bir gazeteci olarak biliniyor. Paylaşılan videoda Sarıkaya’nın yayın konuğu Şahin ile konuştuğu sırada yanına gelen muhabirin kulaklık ile ses bağlantısını kontrol ederken, bir anda sinirlenip ajans çalışanına tokat attığı anlar kameraya yansıdı.

 

 

SARIKAYA’DAN ÖZÜR ÜSTÜNE ÖZÜR

 

Görüntülerin ortaya çıkmasının ardından sosyal medya hesabından açıklama yapan Muharrem Sarıkaya, şunları söyledi:

 

“Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Fatma Şahin ile yaptığımız canlı yayın sırasında ardı sıra tekrar eden ve yanını da sorunlu hale getiren teknik aksaklıklar sebebiyle bir an kontrolümü kaybettim ve yapmamam gereken, bana ve temsil ettim kuruma yakışmayan bir davranışta bulundum. Yayın biter bitmez İHA kameramanı Sayın Ahmet Demir’den ve o an orada bulunan İHA Bölge Müdürü Sayın Orhan Akın’dan ayrı ayrı özür diledim. Bu noktada kalmayıp, bir saat kadar sonra telefonda kendileri ile ayrı ayrı konuşup yaptığımın hata olduğunu belirtip özrümü her ikisine de yineledim. Olay kamuoyuna yansıdığı için şimdi de kamuoyu önünde İHA kameramanı Sayın Ahmet Demir, İHA Bölge Müdürü Sayın Orhan Akın ile olaya tanıklık eden Sayın Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Fatma Şahin’den ve kamuoyundan mazeretsiz özür diliyorum.”

 

ÇİRKİN HAREKET İNFİAL YARATTI

 

Muharrem Sarıkaya’nın bir meslektaşına yaptığı çirkin hareketin görünlerinin sosyal medyada paylaşılmasının ardından, birbiri ardına açılan pek çok TAG’da, Sarıkaya kınanırken, Ahmet Demir’e destek mesajları yağdı. Olayın meydana geldiği Gaziantep’te de yaşanan çirkinlik bir numaralı gündem maddesi olurken, Sarıkaya’ya tapki ve kınamalar, Ahmet Demir ve İHA’ya ise destek mesajları ve açıklamaları birbiri ardına geldi.

 

ŞAHİN: “BU OLAY ASLA KABUL EDİLEMEZ”

 

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin Habertürk TV canlı yayınında yaşanan olayla ilgili olarak aşağıdaki açıklamayı yapmıştır.

 

“Habertürk TV’de konuk olduğum bir canlı yayında maalesef son derece nahoş bir durum yaşandı. Yayının başından itibaren yaşanan teknik aksaklıklar Muharrem Sarıkaya’nın çalışan tekniker arkadaşa asla kabul edilemez bir müdahalesiyle devam etti. Kargaşanın daha da büyümemesi için büyük bir gayretle yayına devam etmeye çalıştım. İlk kez böyle bir olayla karşılaştım ve üzüntümü şu an da tarif etmeme imkan yok. Ahmet Demir kardeşimizin mağduriyetini ve üzüntüsünü o andan beri yüreğimde hissediyorum. Zaten hemen sonrasında Muharrem Sarıkaya ile konuyu konuştuk. O da Ahmet Demir arkadaşımızdan özür diledi. Şunu belirtmek isterim ki, olay anında tepki verememiş olmam tepki duymadığım anlamına gelmiyor. Ancak canlı yayın ortamını bozmak, orada o yayın için emek veren tüm çalışanlara karşı bir saygısızlık olacağından yayına devam etmek için büyük çaba gösterdim. Çaba gösterdim diyorum, çünkü daha önce hiç şahit olmadığım böyle bir durumda tek düşüncem yayının sürmesini sağlamaktı. Dilerim bugün karşı karşıya kaldığımız bu nahoş olay, bundan sonrasında tüm emekçilerin sosyal ortamlarının ve çalışma koşullarının iyileşmesi konusunda bir farkındalık oluşmasına vesile olur. Tüm kamuoyuna ve özellikle de basın emekçilerine en derin üzüntülerimi ifade etmek isterim.”

 

 

GGC DERHAL KINADI

 

Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti (GGC)’de , Habertürk yorumcusu Muharrem Sarıkaya’nın televizyon programının çekimi sırasında İHA Muhabiri Ahmet Demir’e tokat atmasını sert bir şekilde kınadı.

 

GGC Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Ay, yaptığı yazılı açıklamada, “Habertürk TV yorumcusu Muharrem Sarıkaya’nın genç meslektaşımız Ahmet Demir’e yaptığı çirkin saldırı kabul edilemez. ‘Gazeteci’ Muharrem Sarıkaya’nın İhlas Haber Ajansı Gaziantep Muhabiri meslektaşımız Ahmet Demir’e yönelik çirkin hareketini en sert biçimde kınıyoruz” dedi.

 

Anadolu’da görev yapan gazetecilerin zor şartlar altında çalıştıklarını ve zaman zaman saldırılara maruz kaldıklarını belirten Başkan Ay, “İşin üzücü yanı yıllardır basın mesleğinin içinde olan bir kişinin genç bir meslektaşına saldırıda bulunması. Bu durum bizi daha da üzmüştür. Genç meslektaşımızın haber çekimi sırasında Sarıkaya’ya yardımcı olurken yaşanan aksaklıklar nedeniyle hak etmediği bir saldırı, kuru bir özürle geçiştirilecek basitlikte bir olay değildir. Tüm basın camiasına atılan o tokatla ilgili sürecin takipçisi olacağız” diye konuştu.

 

Olayın mağduru İHA Muhabiri Ahmet Demir’in şikayetçi olacağı bilgisi alındı.

 

“SARIKAYA’YI ARTIK GAZETECİ OLARAK TANIMIYORUZ.”

 

Anadolu İnternet Gazetecileri Federasyonu (AİGF) Genel Başkanı Gaziantep Basın Cemiyeti (GBC) Başkanı Arif Kurt, (İHA) Gaziantep Muhabiri Ahmet Demir’e çirkin saldırıyı kınayan bir mesaj yayınladı.

 

AİGF Genel Başkanı Arif Kurt, tarafından yapılan yazılı açıklamada; ’’Gazeteci Muharrem Sarıkaya’nın,  Gaziantep’de canlı yayın esnasında işini yapan İhlas Haber Ajansı (İHA) Muhabiri Ahmet Demir’e yönelik çirkin saldırısını kınıyoruz ve meslektaşımıza desteğimizi belirtiyoruz.’’ denildi.

 

Başkan Kurt, ’’Gazeteci Sarıkaya’nın bir basın emekçisi meslektaşımıza hemde Aile Sosyal Politikalar Kurucu Bakanı, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin hanımın yanında yaptığı vicdana, ahlaka ve insan onuruna sığmayan hareketini şiddetle kınıyor, Muharrem Sarıkaya’yı bugün itibari ile meslektaşımız ve “gazeteci” olarak tanımamakla birlikte sessiz kalan tüm kesimlere de tepkimizi ortaya koyuyoruz.”dedi.

 

BASIN CAMİASINDAN TEPKİ

 

Diplomasi Muhabirleri Derneği, Ekonomi Muhabirleri Derneği, Parlamento Muhabirleri Derneği, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği ve Türkiye Haber Kameramanları Derneği, Muharrem Sarıkaya’yı “gazeteci” olarak tanımadıklarını bertikleri bir yazılı basın açıklaması yaptılar.

 

Dernek gruplarından yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

 

“Muharrem Sarıkaya’nın bir basın emekçisi meslektaşımıza yaptığı vicdana, ahlaka ve insan onuruna sığmayan hareketini şiddetle kınıyor, Muharrem Sarıkaya’yı bugün itibari ile meslektaşımız ve ‘gazeteci’ olarak tanımıyoruz. Kameraların önünde insan hakları ve emek savunuculuğu yaparken kamera arkasında kameraman tokatlaması herkes gibi bizlerin de yüreğini sızlattı. Şiddetin her türlüsünü şiddetle reddediyor, şiddete uğrayan meslektaşımıza geçmiş olsun diliyoruz. Olayın sonuna kadar takipçisi olacağımızı kamuoyuna ilan ediyoruz.”

 

 

TOKAT YİYEN MUHABİRDEN AÇIKLAMA

 

İHA Gaziantep Bölge Müdürlüğü’nde kameraman olarak çalıştığını, olay günü de Muharrem Sarıkaya’nın Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile röportajı için görevlendirildiğini belirten Ahmet Demir SÖZCÜ’ye “Hak etmediğim bir davranışa maruz kaldım. Beni rencide etti. Kendisine dava açacağım” açıklamasını yaptı.

 

Sarıkaya’dan şikayetçi olacağını belirten Demir, Sarıkaya’ya yardım etmek isterken olayın yaşandığını belirterek şunları söyledi:

 

* Yayın sırasında Muharrem Sarıkaya’nın telefonu bozulmuş. Hareketler yapıyordu. Ben de kendisine yardımcı olmak adına kendi telefonumu kullanması için götürdüm. Öyle bir zorunluluğum da yoktu. Özrünü kabul etmiyorum.

 

 

BASIN KURULUŞLARINDAN AÇIKLAMA: KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

 

Yaşanan olayla ilgili gazetecilik sendikaları da peş peşe açıklamalar yaptı.

 

DİSK Basın-İş, “Gazeteci Muharrem Sarıkaya ses teknikerine tokat attı. Bu tokat tüm basın emekçilerine atılmıştır! Bu emekçi düşmanlığının özrü, böyle emekçi düşmanlarının meslekte yeri yoktur. Habertürk basın emekçisine sahip çıkmalıdır. Konunun takipçisi olacağız” açıklamasında bulundu.

 

Türkiye Gazeteciler Sendikası ise “Gazeteci Muharrem Sarıkaya’nın İhlas Haber Ajansı Gaziantep Muhabiri Ahmet Demir’e yönelik çirkin hareketini en sert biçimde kınıyoruz. Sarıkaya’nın meslektaşımızdan özür dilemesini bekliyoruz. İHA muhabiri, meslektaşımız Ahmet Demir’in yanındayız. Dava açmak isterse kendisine hukukî destek de sağlayacağız. Muhabiri, kameramanı ezen medya düzenini değiştireceğiz” mesajını paylaştı.

 

Sınır Tanımayan Gazeteciler’den (RSF) yapılan açıklamada ise, “Zalimane tavrı nedeniyle Muharrem Sarıkaya’yı kınıyoruz; hiçbir şey olmamış gibi davranmayı sürdüren Sayın Fatma Şahin’e de tehessüflerimizi bildiriyoruz. İsmine bakılmadan hakkında işlem yapılmalı ki, sektör içi gazeteci ezme girişimleri için ders olsun” çağrısı yapıldı.

 

“TOKADI SESSİZ KALIP İZLEYENLERİ KINIYORUZ”

 

Yaşanan olaya ilişkin açıklama yapan Basın Konseyi, şunları söyledi:

 

* Habertürk Ankara Temsilcisi Muharrem Sarıkaya, Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin’le yaptığı röportaj sırasında, teknik aksaklığa sinirlenip, bir meslektaşına tokat atacak kadar kontrolünü kaybetmiştir.

 

* Kimse yayın stresine, canlı yayın aksaklığına sığınıp şiddet uygulayamaz. Ekranın önünde ve arkasında çalışanlar eşittir, biri diğerinden üstün değildir.

 

* Yayıncılık bir disiplin işidir. Milyonların önünde program sunuyorsanız ne olursa olsun kontrolünüzü kaybetmeyeceksiniz, emeğe saygı göstereceksiniz.

 

* Bu ayıplı hareketinin ardından özür dilemiş olsa da meslektaşını tokatlayan program sunucusunu; buna tepki göstermeyen konuğu belediye başkanını kınıyoruz. Böyle bir hareketin bir daha tekrarlanmamasını diliyoruz.

 

Çağdaş Gazeteciler Derneği’nden yapılan açıklamada ise şöyle denildi:

 

* Ciner Yayın Grubu bünyesindeki yayın organlarında son dönemde üst üste yaşanan mesleki dayanışmadaki erozyon, Muharrem Sarıkaya’nın, bir basın emekçisine saldırısıyla devam etmiştir.

 

* Gazeteciliğin; hak arayışı mücadelesi kadar insani erdemleri de yüksek bir meslek olduğunu öğrenememişler; bu olaydan sonra Sarıkaya’ya herhangi bir tavır göstermeyenler ve tokadı sessiz kalıp izleyenleri kınıyoruz. Gazeteciye şiddet, kimden ve nereden gelirse gelsin suçtur.

 

 

HABERTÜRK: İÇTENLİKLE ÖZÜR DİLERİZ

 

Habertürk’ten yapılan açıklama ise “Habertürk TV’nin Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin’in konuk olduğu canlı yayınında Ankara Temsilcimiz Muharrem Sarıkaya’nın gerçekleştirmiş olduğu kabul edilemez ve izahı olmayan davranışından ötürü İHA Gaziantep kameramanı Ahmet Demir arkadaşımızdan, ailesinden, çalıştığı kurumdan ve tüm kamuoyundan Habertürk olarak içtenlikle özür dileriz” denildi.

 

 

GGC’DEN TOKATLANAN GAZETECİYE DESTEK ZİYARETİ

 

Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti (GGC), canlı yayın sırasında Muharrem Sarıkaya’nın çirkin saldırısına maruz kalan İhlas Haber Ajansı muhabiri Ahmet Demir’i ziyaret ederek yanında olduğu mesajını yineledi.

 

GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİ

 

Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti (GGC) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Ay ve yönetim kurulu üyeleri İhlas Haber Ajansı Gaziantep Bölge Müdürlüğü’nü ziyaret ederek Muharrem Sarıkaya’nın saldırısına uğrayan muhabir Ahmet Demir, çalışma arkadaşları ve Bölge Müdürü Ahmet Orhan Akın’a geçmiş olsun dileğinde bulundu.

 

“İNANMAK İSTEMEDİK”

 

Ziyarette Ahmet Demir’in yanında olduklarını mesajını yineleyen GGC Başkanı İbrahim Ay, “Olayı duyduğumuzda inanmak istemedik. Bunca yıldır meslekte çalışan tecrübeli bir ismin kendisinden kaynaklanan bir sorun nedeniyle yardımcı olmayan çalışan meslektaşımıza yönelik bu çirkin saldırısına kabul etmemiz mümkün değildir” dedi.

 

“ÜZÜNTÜMÜZ ÖFKE DÜZEYİNDE”

 

Cemiyet olarak Ahmet Demir’i sonuna kadar destekleyeceklerini söyleyen İbrahim Ay, “Meslektaşlarımız görev yaparken zaman zaman saldırıya uğruyorlar. Bu tür durumlarda meslek örgütleri ve gazeteciler tepkilerini mutlaka dile getiriyor. Burada üzüntümüzü öfke seviyesine getiren saldırıya yapanın da bir gazeteci olmasıdır. Muharrem Sarıkaya’nın TV rejisine bağlanmak için bölgede iyi çekmeyen kendi telefonunu kullanmakta ısrar etmesinden kaynaklanan bir ufak sorunu, yayının başında çözüm önerisi sunan ve teknik aksaklık olabileceğini ısrarla belirten meslektaşımıza mal etmesi ve bu çirkin davranışı sergilemesi kabul edilemez. Meslektaşımızın yanındayız, kendisi ve çalıştığı kurum dava açıyor ama biz de GGC olarak adli süreç boyunca yanında olacağız. Ahmet kardeşimize atılan bu tokat tüm Gaziantep basınına atılmıştır. Buradan hareketle biz de hukuki sürece destek vereceğiz. Olayın peşini bırakmadan takipçisi olacağız” diye konuştu.(yurthaberleri.net)

 

 

CUMHURBAŞKANLIĞI İLETİŞİM BAŞKANI ALTUN’DAN, İHA MUHABİRİ AHMET DEMİR’E DESTEK

 

Fahrettin Altun, İHA muhabiri Ahmet Demir’i telefonla arayarak, geçmiş olsun temennisinde bulundu. Yaşanan olayın kabul edilmesinin mümkün olmayacağını belirten Fahrettin Altun, “Hiçbir şekilde böyle bir saldırıyı kabul etmemiz mümkün değildir. Bu gerçekten içler acısı bir durum. Biz, her hal ve şartta yanındayız. Yapılan saldırıyı bütün basın camiasına karşı yapılmış olarak addediyoruz. Gerçekten bu görüntü çok acı bir görüntü” dedi.

 

Altun, yaşanan olay nedeniyle tüm sivil toplum kuruluşlarının İHA muhabiri Ahmet Demir’e destek olması gerektiğini belirterek, “Bu tokat sadece sana atılmış bir tokat değil. Bu bütün arkadaşlarımıza, bütün medya mensuplarımıza atılmış bir tokat. Dolayısıyla tüm gazetecilerin, basın kuruluşlarının, basın STK’larının bu olaya karşı seslerini yükseltmeleri, tepki göstermeleri gerekir” dedi.

 

“Bu olay sembol bir olaydır”

 

Yaşanan olaya tüm Türkiye’de milyonlarca insan tarafından tepki gösterildiğini ve sembol bir olay olduğunu aktaran Altun, “Bu olay sembol bir olaydır. Ne olursa olsun hiçbir şekilde böyle bir durum kabul edilemez. Biz, buna inanıyoruz. Özellikle bunları söylemek istedim. Bir basın mensubunun başka bir basın mensubuna bunu yapması hiçbir şekilde kabul edilir bir durum değil. Tekrardan çok geçmiş olsun. Başarılar diliyorum, biz her zaman yanındayız ve arkandayız” ifadelerine yer verdi.