Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA’yı kaybettik

Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA’yı kaybettik

Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem Yeşilada hayatını kaybetti.

 

 

Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı; Bugün çok değerli bir bilim insanını, Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA’yı kaybettik. Erdem hocam, fitoterapi ve farmakognozi denildiği zaman akla gelen sayılı kişilerden biriydi. Hayatını bilime adayan, binlerce öğrenci yetiştiren, çalışmaları evrensel düzeyde takdir gören duayen bir isimdi. Erdem hocamdan ders aldığım için kendimi daima şanslı hissettim, öğrencisi olmaktan daima gurur duydum.

Arkadaşlarımızla ne zaman üniversite kütüphanesine gidip raftan bir kitap alsak, kitabın arka sayfasındaki kitap isteme fişinde Erdem hocamızın adını görürdük. Kütüphanedeki neredeyse tüm kitapları incelemiş olmasını öğrencileri olarak şaşkınlıkla ve hayranlıkla karşılardık.

Ömrü boyunca çok çalıştı, eczacılığa çok ciddi katkılar sundu. Yeri kolay kolay doldurulamayacak koca bir çınardı...

Kıymetli hocamı kaybetmekten dolayı derin bir üzüntü içindeyim. Kendisine Allah’tan rahmet, yakınlarına ve tüm eczacılık camiasına başsağlığı diliyorum. Ruhu şad olsun.    

 

 

Erdem Yeşilada 1949’da Zonguldak’ta doğdu. 1972’de Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde lisans eğitimini tamamladı.

Doğal kaynaklı ilaç bilimi olan Farmakognozi dalında eğitim ve araştırma faaliyetlerini 1972-1988 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde, 1988-2005 yılları arasında da Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde sürdürdü. 2005 yılından itibaren Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde görev yapmaya başladı.

1987 yılında Doçent ve 1993’te Profesör unvanı aldı. Japonya (Kyoto University ve Tokushima University), İngiltere (University of London), İsveç (Uppsala University) ve Ozbekistan’da araştırma faaliyetlerinde bulundu.

Halen ‘Eczacılık Meslek Bilimleri Bolum Başkanlığı’ ve ‘Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanlığı’ görevlerini yürütmektedir.

Halk ilaçları ile ilgili saha çalışmaları (Etnobotanik), halk ilaçlarının biyolojik etkileri (Etnofarmakolojik), kimyasal bileşimleri (Fitokimyasal) ve Fitoterapi üzerinde ulusal ve uluslararası bilimsel dergilerde yayımlanmış 380 kadar makale ve kitabı bulunmaktadır.

Prof. Yeşilada evli ve 2 çocuk babasıdır.

 

 

 



Anahtar Kelimeler: . . Erdem YEŞİLADA’ kaybettik