Pandemi Depresif Bozukluk Yarattı

Pandemi Depresif Bozukluk Yarattı

Medical Park Gaziantep Hastanesi Klinik Psikolog Işınsu Erbudak, barınma, beslenme, ve güvenlik gibi temel ihtiyaçların karşılanamaması sonunda intihar ve cinayet olaylarının yaşanabileceğini belirtirken, pandeminin de depresif bozukluk yara

Medical Park Gaziantep Hastanesi  Klinik Psikolog Işınsu Erbudak, barınma, beslenme, ve güvenlik gibi temel ihtiyaçların karşılanamaması sonunda intihar ve cinayet olaylarının yaşanabileceğini belirtirken, pandeminin de depresif bozukluk yarattığını söyledi.

 

Gaziantep’te son aylarda artan cinayet ve intihar olaylarının temelinde, işsizlik ve ekonomik sıkıntılardan doğan depresif duygulanımların yer  aldığı belirtilirken, bunda da  pandeminin  önemli rol oynadığı bildirildi.

 

Medical Park Gaziantep Hastanesi doktorlarından Klinik Psikolog Işınsu Erbudak, “Barınma, beslenme, güvenlik gibi temel ihtiyaçlarımızın karşılanamaması; sağlığın her an bozulması riskine aralıksız şekilde maruz kalmak; yakın çevreden insanların ve kişinin kendi can güvenliğinden tedirgin olması ‘kayıp endişesini’ tetikleyerek depresif duygulanımlara sebep olur ve ruhsal dayanıklılığı olumsuz yönde etkiler” diye konuştu

 

RUHSAL DAYANIKLILIK DEĞİŞKENLİK GÖSTEREBİLİR

Erbudak, “Ruhsal dayanıklılık, değişken durumlar karşısında esneyerek adapte olabilme yetisidir. Ruhsal dayanıklılık çevresel ve kişisel unsurlara göre değişkenlik gösterebilir. Barınma, beslenme, güvenlik gibi temel ihtiyaçlarımızın karşılanamaması; sağlığın her an bozulması riskine aralıksız şekilde maruz kalmak; yakın çevreden insanların ve kişinin kendi can güvenliğinden tedirgin olması ‘kayıp endişesini’ tetikleyerek depresif duygulanımlara sebep olur ve ruhsal dayanıklılığı olumsuz yönde etkiler” dedi.

 

“DEĞİŞEN KOŞULLAR, RUTİNLERİ BOZARAK TEDİRGİN EDİCİDİR”

Belirsizliklerin insanları olumsuz etkilediğini dile getiren Erbudak, “Günlük hayattaki rutin işler bireylere güven duygusu hissettirir. Aniden değişen koşullar, rutinleri bozarak tedirgin edicidir. Rutinlerin bozulması ile ortaya çıkan belirsiz durumlar, birçok insanın baş etmekte en çok zorlandığı ve yeniden kontrol altına alabilmek için ekstra çaba sarf etmek zorunda kaldığı durumlardır. Bu gibi durumlar ruhsal dayanıklılığı tehdit ederken, bir yandan da bireylere her an yeniden tekrarlanacakmış gibi hissettirerek diken üstünde tutar ve rahatlama hissine engel olur.’’ dedi

 

KRİZİN ORTASINDAYIZ

Erbudak’’Ruhsal dayanıklılığımızı son 6 aydır en zorlayan konu nedir diye düşünsek, şüphesiz hepimizin aklında Covid-19 gelecektir. Sevdiklerimizin ve hatta tanımadığımız insanların sağlığı hakkında çok kaygılandığımız; planlarımızın sürekli değiştiği, ertelendiği; düzenimizin bozulduğu; çok beklenmedik bir şekilde gelişen bir krizin ortasındayız. Bu krizi nasıl yöneteceğimizi keşfetme konusunda umutlu ve gayretli olsak da; tükenmiş, bıkkın, öfkeli hissetmek de çok doğal.’’ Diye konuştu

 

HER ŞEYİ KONTROL EDEMEYEBİLİRİZ

Erbudak’’Koşullar aniden değişmiş ve bir süre daha bizim istediğimiz yönde değişmeyecek olabilir. Böyle zamanlarda olumsuz düşüncelere ve duygulara odaklanmak kendimizi daha da kötü hissetmemize, olayların içinden çıkılmayacak biçimde, yani olduğundan daha kötü algılanmasına sebep olabilir. Olumlu düşünmek ve hissetmek hemen mümkün olmasa da, olumsuzlukların her an her koşul için geçerli olmadığını düşünmek ve güçlü yanlarımız için kanıtlar aramak iyi bir başlangıç olacaktır. Gelişen yeni koşullar istediğimiz gibi olmasa da, uyumlanabilmek için neler yapabileceğimiz hakkında yeni fikirler geliştirmeye açık olmak çok önemlidir. Kontrol edemediğimiz şeylere odaklanmak çaresizlik hissini daha da artıracaktır. Her şeyi kontrol edemeyebiliriz, ama kontrol edebildiğimiz şeyleri fark etmek ve değişimi başlatmak bizi daha da güçlendirecektir.’’ dedi

 

1 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ 2 ŞÜPHELİ KADIN ÖLÜMÜ VAR

13 Ağustos’ta Batıkent Mahallesi’nde 17 yaşındaki Duygu Delen, arkadaşı Mehmet Kaplan';ın 4';üncü kattaki evinden şüpheli bir şekilde düşerek öldü. Mehmet Kaplan tutuklanırken olayla ilgili soruşturma devam ediyor. 21 Ağustos’ta Çamlıbel villalarında bakıcı Nepalli Monna Rai, çalıştığı evde şüpheli bir şekilde ölü bulundu, soruşturma sürüyor.

 

2 ÇOCUK ANNESİ AYŞE ATAŞ KOCASI TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ

25 Ağustos’ta Gaziantep’te yaşayan 2 çocuk annesi 22 yaşındaki Ayşe Ataş, evli olduğu erkek Hasan Ataş tarafından 10 bıçak darbesiyle öldürüldü.

 

KARI KOCA İNTİHAR ETTİ

25 Ağustos’ta Sam Mahallesi’nde yaşanan olayda ise iddialara göre Hakan Sözlü silahla başına ateş ederek, eşi de ilaç içerek evde intihar etti.

 

EYLÜL AYI’NIN İLK GÜNÜNDE 2 KİŞİ İNTİHAR ETTİ

1 Eylül’de Gaziantep’in Şahinbey ilçesi Mavikent’te bulunan bir binada yangın merdivenine çıkan 34 yaşındaki Resul Sayan, yangın merdiveninden kendini 7 kattan aşağıya bırakarak intihar etti. Aynı gün yaşlı olduğu öğrenilen alzheimer hastası M. T. isimli kadın bir apartmanın 4. katından atlayarak yaşamına son verdi.

 

2 ÇOCUK ANNESİ 4. KATTAN DÜŞTÜ

Gaziantep';in Şehitkamil ilçesine bağlı Güvenevler Mahallesinde ikamet eden, Gaziantep';in tanınmış ailelerinden Antepsan Baklava ve Kuruyemiş Fabrikasının Satış Müdürü Sezay Ö. K. evinin 4. katından şüpheli bir şekilde düşerek olay yerinde hayatını kaybetti. 2 çocuk annesi 43 yaşındaki Sezay Ö.K.’nın eşi Ali Ö.’den boşanmak istediği ve tartışırken balkondan düştüğü iddia edildi. İl Emniyet Müdürlüğü olayla ilgili soruşturma başlatırken, şüpheli eş Ali Ö.’nün gözaltına alındığı öğrenildi. (Kaynak: gaziantepolusum)