ÖSYM Başkanı Halis Aygün görevden alındı

ÖSYM Başkanı Halis Aygün görevden alındı

KPSS sorularının sızdırıldığı iddiası sonrası Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yayınlanan kararla ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün görevden alındı.

 

Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sorularının sızdırıldığı iddialarının ardından Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle görevden alındı. 

 

Aygün’ün yerine herhangi bir atama gerçekleşmedi.

 

NE OLMUŞTU?

 

İddiaya göre, sınavda çıkan coğrafya, tarih, matematik gibi farklı alanlardaki 20’den fazla soru, sınavdan önce bir yayınevinin deneme sınavlarında yer aldı.

 

Hatta bazı soruların aynı zamanda kursu da olan yayınevinin sosyal medya platformlarında öğretmenler tarafından çözüldüğü öne sürüldü.

 

İddia, ÖSYM tarafından yalanlandı.

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN TALİMAT

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise olayın araştırılması için Devlet Denetleme Kurulu’na talimat verdi.

 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 2022 KPSS Lisans oturumundaki bazı sorulara ilişkin iddialarla ilgili Devlet Denetleme Kuruluna inceleme talimatı vermiştir. İnceleme en kısa sürede neticelenecek ve kamuoyu ile paylaşılacaktır.” ifadeleri yer aldı.

 

PROF. DR. HALİS AYGÜN KİMDİR?

 

Prof. Dr. Halis Aygün, 1968 yılında Giresun Şebinkarahisar’da doğdu.

 

1989 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümünden mezun olan Aygün, Yüksek Lisansını 1992 yılında aynı üniversitede tamamladı.

 

Aygün, doktorasını 1997’de London City University’de tamamladı. 1989-1993 yılları arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi, Matematik Bölümü, Topoloji Anabilim Dalında araştırma görevlisi olan Aygün, Kocaeli Üniversitesi’nde 1998’de yardımcı doçent, 2000’de doçent ve 2006 yılında da profesör unvanını aldı.

 

Aygün, 6 Eylül 2018’de ÖSYM Başkanlığı’na atama yapılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla ÖSYM Başkanlığı görevine başlamıştı.(NTV)

 

 

KPSS soruları için skandal iddia: 20 soru aynı çıktı

 

31 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleşen KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri sınavının ardından çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Bazı sosyal medya kullanıcıları bir yayınevi(Yediiklim Yayınevi)nin deneme sınavlarında sorduğu soruların şıklarına kadar aynı olduğunu ileri sürdü.

 

“SINAV ŞAİBELİ DEMEKTEN UTANIR HALE GELDİK”

 

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, KPSS’nin şaibeli olduğunu ve bu işin peşini bırakmayacaklarını anlattığı bir video paylaştı. Kaya’nın paylaştığı videonun tamamı ise şöyle:

 

“Yüzbinlerce genç bu sınavdan umudunu aradı ama ne yazık ki her yıl tekrarlanan sınava şaibeli demekten utanır hale geldik. Bu siyasal iktidarın yaptığı tüm sınavlar şaibeli olmaya başladı. Şimdi, şöyle bir tesadüf olamaz. Bir yayınevinin soru kitapçığındaki 20 sorunun 20’si de tıpatıp aynı çıktı. Buradan bu sınavı yapanlara çağrıda bulunuyorum. Bu sınavda adaletsizlik yok mu?

 

Bir yayınevi 20 sorunun 20’sini de nasıl oluyor da tutturabiliyor? Bu sınava giren tüm yurttaşlarımızın kaygısıdır. Bu kaygıyı ortadan kaldırabilmek için yetkililerin derhal açıklama yapması gerekmektedir. ÖSYM, soru kitapçığının çalınması konusu da şaibelidir, MEB, YÖK de şaibelidir. 

 

CHP’Lİ VEKİL İDDİALARI BAKANA SORDU

 

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer de söz konusu iddialarla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

 

“Sınav sorularıyla ilgili kamuoyunda kopya iddiası konuşulmaktadır” diyen CHP’li Sümer,  “Sınavın ardından Yediiklim Yayınları’nın deneme sınavlarında ve ders videolarında sorulan onlarca sorunun KPSS 2022 sınavında sorulduğunu ileri sürülmektedir.

 

Deneme kitaplarından ve videolardan paylaşılan görsellerde ise soruların hiç değiştirilmeden direkt KPSS’de sorulduğu görülmüştür. Vatandaşların sosyal medyada paylaştığı fotoğraflarda, Yediiklim imzasını taşıyan deneme sınavı ile ilgili soruların KPSS’de sorulduğu ve şık seçeneklerinin bile birebir aynısı olduğu görülmektedir” diye konuştu.

 

 

 SKANDAL İDDİAYI, BAKAN’A SORDU

 

 Sümer, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

 

“KPSS 2022 Sınav sorularının bir dershane grubuna daha önceden servis edildiği iddiaları doğru mudur?

KPSS Sınav sorularını hazırlayan ekipte kim ve hangi gruplar vardır?

2022 KPSS Sınav sorularının adı geçen dershaneden başka bir dershane grubunda da rastlanmış mıdır?

KPSS sınav sorularının bir dershane grubunun deneme sınavlarıyla bire bir aynısının sorulması ile ilgili Bakanlığınızca başlatılan bir araştırma var mıdır?

Milyonlarca vatandaşın girdiği KPSS Sınavının güvenilirliği zedelendiği göz önüne alınırsa sınavın yenilenmesi durumu söz konusu mudur?”

 

 

“KPSS soruları bin dolar karşılığında satıldı” iddiası Meclis gündeminde

 

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, ÖSYM’nin, Yediiklim Yayınevi’nin deneme kitabında yer alan soruları şıklarını bile değiştirmeden KPSS’de sorduğu iddiasını Meclis gündemine taşıdı.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e konuya dair soru önergesi veren Antmen, “2022 KPSS sorularının derin, karanlık internette 1000 dolar karşılığında satıldığı doğru mudur? Doğruysa şu ana kadar kaç kişinin bu soruları satın aldığı belirlenmiştir? Konuyla ilgili bir araştırma yapılacak mıdır?” sorularını yöneltti.

 

Antmen, önergesine şu sorulara yer verdi:

 

“>> KPSS 2022 sorularının bir yayınevi ve hazırlık kursuna daha önceden verildiği iddiaları doğru mudur? Doğruysa bu konu hakkında soruşturma ne zaman başlatılacaktır? Milyonlarca insanın hayatını etkileyecek olan ve 2010’da FETÖ eliyle çalınmış KPSS soruları skandalının aynısı olan bu durumda bakanlık olarak ne yapacaksınız?

>> Soruları servis edenler kimlerdir? Bu kişiler hakkında soruşturma, idari ve hukuki süreç başlatılmış mıdır? Bu soruların güvenliği neden sağlanamamıştır?

>> Şu ana kadar bahsi geçen yayınevi ve hazırlık kurslarının sorularından kaçı 2022 KPSS soruları ile aynıdır? Kaçı ise benzer sorulardır?

>> 2022 KPSS sorularının derin, karanlık internette sınavdan 1 ay önce 1000 Dolar karşılığında satıldığı iddiaları doğru mudur? Doğruysa şu ana kadar kaç kişinin bu soruları satın aldığı belirlenmiştir? Konuyla ilgili bir araştırma yapılacak mıdır?

>> Başka herhangi bir yayınevi, kurs ve internet sitesinde KPSS sorularının aynıları veya benzerlerine rastlanmış mıdır? Varsa bunlar hangileridir? Konuyla ilgili detaylı bir araştırma ve tarama yapılmakta mıdır?”

 

YEDİİKLİM YAYINLARI’NDAN AÇIKLAMA: TESADÜF

 

TELE1’den Barış Önal’ın haberine göre; iddialara yönelik açıklamada bulunan Yediiklim Yayınevi yetkilileri, yayınlarının durdurulmadığını belirterek bir iki sorunun aynı olduğunu dile getirdi.

 

Yayınevi yetkilisi şu ifadeleri kullandı:

“Tamamen algı, yayınlarımız devam ediyor. Bir iki soru aynı diye çok yüklenme oldu. Satışlarımız devam ediyor. Başka yayın evleri de tutturuyor. Bizde bir iki tane soru aynı çıkmış olabilir. Kesinlikle bir tesadüf.”



Anahtar Kelimeler: Başkanı Halis Aygün görevden alındı