Omurilik Soğanını Bilmeyen Doktor Olur Mu?

Omurilik Soğanını Bilmeyen Doktor Olur Mu?

ATV’de yayımlanan Kim Milyoner Olmak İster adlı yarışmada ilginç anlar yaşandı.

ATV’de yayımlanan Kim Milyoner Olmak İster adlı yarışmada ilginç anlar yaşandı.

 

Mehtap isimli yarışmacı “Hangisi beyindeki bir bölgeye verilen addır” sorusunda joker hakkını kullandı. Yarışmacı kadın, söz konusu 4. soruda, aile hekimi olan bir doktor arkadaşını aradı. Soruyu defalarca okuyan kadın, doktor arkadaşının “Omurilik sarımsağı” seçeneğini söylemesinden sonra, kendisinin de aklına ilk olarak “Omurilik sarımsağı” seçeneğinin geldiğini ifade ederek, bu şıkkı seçti.

 

Soruyu yanlış cevaplayan ve “omurilik soğanı”nı bilemeyen doktor, yarışmacı kadının elenmesine neden oldu.

 

*******

 

- Döşüme yel girdi

- Gözümde şimşekler çaki

- Damar damar üstüne bindi

- Döşüme bıçak saplani

- Dr Bey her sabah kamyon deviriyorum

- Dalım agriy

- Dişim kımlıyor

- Makatımda ampul çıktı

 

Bunlar ne?

Bunlar halk arasında hastalık tarifleri.

Doktorlar bunları bilmek zorunda mı? Hayır.

Bilse iyi olur tabi. Ama bilmedi diye dünyanın sonu gelmez.

Ama Tıp fakültesinde bunları öğretmiyorlar. Doktorlar gittikleri yörelerde zamanla bunu öğreniyorlar.

 

Doktorlar Paçavra hastalığının grip olduğunu, Ordubozan olarak isimlendirilen hastalığın Varis olduğunu, it dirseğinin Hordeolum olduğunu, Karasu olarak isimlendirilen hastalığın aslında Glokom olduğunu bilmeyebilir.

 

Doktorlar Pıttık ya da gece yolunun aslında Vajina olduğunu, baston ya da midik’in penis olduğunu, Âdem elmasının laringeal çıkıntı, Kursak’ın Özofagus, Döş’ün göğüs  olduğunu bilmeyebilir.

 

Doktorlar; kafatasını Kranium,  beyni Cerebrum, Beyincik’i Cerebellum, Omurilik Soğanını  medulla oblongata, Leğen kemiğini Coxa, uyluk kemiğini Femur olarak bilir, öyle öğrenirler.

 

Yani bir doktor bir yarışma programında Omurilik Soğanını bilemedi diye korkmayın. Ha bilse iyi olurdu. Misal şahsen ben bildim ama o bilmedi diye hasta ölmez. Sizin soğan, sarmısak, maydanoz olarak bildiğiniz bir çok şeyi biz başka isimlerle biliriz. Yarışmada “Allium Cepa nedir?” diye sorsalardı, doktor arkadaş bilirdi belki

 

Elbette her eğitimde olduğu gibi Tıp Eğitimi de son yıllarda her köşe başına açılan Tıp Fakülteleri ile çok bozuldu. Ama bunun etkilerini 10-15 yıl sonra görebileceğiz, şimdi değil.

 

Not: Stüdyoda yarışan kişi öğretmen.

Dr. Deniz Arslan