Migren Botoksu

Migren Botoksu

Defa Life Hastanesi Nöroloji Kliniği Hekimi Nöroloji Uz.Dr. Ali Yavuz SERTPOLAT Migren ve Migren Botoksu hakkında bilgi verdi.

Defa Life Hastanesi Nöroloji Kliniği  Hekimi Nöroloji Uz.Dr. Ali Yavuz SERTPOLAT Migren ve Migren Botoksu hakkında bilgi verdi.

 

MİGREN ?

“Migren” terimi sıklıkla herhangi bir şiddetli baş ağrısını tanımlamak için kullanılsa da, migren baş ağrısı, beyinde meydana gelen spesifik fizyolojik değişikliklerin bir sonucudur.

Migrenler genellikle ses, ışık ve kokulara duyarlılıkla ilişkilidir. Buna mide bulantısı veya kusma eşlik edebilir. Bu tür baş ağrısı genellikle başın sadece bir tarafını etkiler, ancak bazı durumlarda her iki tarafta ağrıya sebep olabilirler. Ağrı çoğu kez zonklama veya vurma olarak tanımlanır ve fiziksel zorlama ile daha da kötüleştirilebilir.

Aralıklarla yaşanan migren atakları “episodik migren” olarak adlandırılır. Ataklar son üç aylık süre içinde ayda on beş gün ve üzerinde oluyorsa buna “kronik migren” denir. Kronik migrene genellikle kaygı bozuklukları, depresyon ve uyku sorunları eşlik edebilir. Kronik migren tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Migren çoğu kez öncesinde bir nörolojik belirti olmaksızın ortaya çıkarken (aurasız migren), migrenli hastaların 10–15 kadarında ağrıların hemen öncesinde 5–60 dakika arası süren, geçici nörolojik belirtiler görülebilir (auralı migren). En sık görsel (beyaz ışıklar görme, kırık çizgiler görme gibi) veya dilde-yüzde-kolda uyuşma, güçsüzlük, konuşmada bozulma gibi bulguların birkaçı veya baş dönmesi (vertigo) gibi bulgular şeklinde aura olabilir.

Migren her yaşta görülebilir ancak en sık 15-55 yaşlarında ortaya çıkar. Çocukluk çağında cinsiyet farkı görülmezken, bu oran adet döneminden itibaren kadınlarda daha sık görülür. Kadınların yaklaşık 20’sinin, erkeklerin ise 8’inin migrenli olduğu bilinmektedir.Kronikleşmiş migren; bazen 3 aydan daha uzun sürmekte, ayda 15 gün ya da daha sık aralıklarla ortaya çıkmakta ve bazı hastalarda bulantı, kusma, ses ve ışığa karşı hassasiyet şeklinde belirmektedir. İlaç kullanımıyla yapılan tedavilerin yanı sıra kronikleşmiş migreni olan hastalarda migren botoksu yapılmakta ve hastalar bu tedaviden önemli ölçüde fayda görmektedir.

 

Botoks ve migren tedavisi

Botoksun migren üzerine etkisi yakın zamana kadar bilinmiyordu. Migren hastası olup da, yüz bölgesindeki kırışıklıkların düzeltilmesi için botoks enjeksiyonu uygulanan hastalarda botoks enjeksiyonu uygulamasının ardından migren ataklarının düzeldiğinin farkedilmesiyle bu tedavi tesadüfen keşfedilmiş oldu.

Migren ağrılarının büyük bir kısmının altta yatan nedeni baş bölgesindeki kasların gerginliğidir. Migrende ağrı ataklarına neden olan kasların gerginliği ortadan kaldırılırsa yani kaslar gevşetilirse, migren ağrılarına neden olan faktör de ortadan kaldırılmış olur. Migren tedavisinde birçok ağrı dindirici ilaç kullanılıyor. Ancak botoksun en büyük avantajı, botoks ağrıyı dindirmiyor, ağrının ortaya çıkmasını engelliyor. Migren hastalarının 80-90´ı botokstan yarar görüyor. Botoksun migren tedavisindeki etkisi yaklaşık 4 ay sürüyor. Yani bir botoks uygulamasından sonra 7-10 gün içinde etkisi başlıyor ve 4 ay boyunca ağrısız bir dönem yaşıyorsunuz. Etkisi 4. ayın sonunda geçmeye başladığında tekrar yeni bir uygulama yapılmalıdır.

 



Anahtar Kelimeler: Migren Botoksu