Mide Balonu Nedir?

Mide Balonu Nedir?

Defa life Hastanesi Obezite Kliniği Hekimi Op. Dr. Ali Bora ÜSTÜNSOY, endoskopik mide balonu yöntemi hakkında önemli bilgiler verdi.


Op. Dr. Ali Bora ÜSTÜNSOY; ameliyat olmak istemeyen hastalar endoskopik yöntemleri tercih ettiğini, endoskopik olarak yani ağızdan girilerek gerçekleştirilen yöntemler arasında en sık tercih edilen mide balonu uygulamasında etkili sonuçlar elde ettiklerini belitti.


Önemli bir halk sağlığı sorunu olan obezite, başlı başına bir hastalık olarak kabul edilmekle birlikte; hipertansiyon, diyabet, uyku apnesi, kemik hastalıkları ve kanserler gibi yaşam süresini kısaltan pek çok hastalığı beraberinde getiren bir hastalık grubu olarak da tanımlanıyor. Günümüzde yaygın olarak görülmesi sebebiyle obeziteyle savaşta pek çok tedavi yöntemi ön plana çıkıyor.  Endoskopik yöntemler de bu anlamda hem etkili sonuç vermesi hem cerrahi gerektirmemesi nedeniyle ilgi görüyor. 


Mide balonu mideye yerleştirildikten sonra hava veya sıvı ile 400-700 cc hacme şişirilen silikon bir balondur. Diet ve egzersiz lile kilo veremeyenlerde, ameliyat olmak istemeyenlerde ve ameliyat riski yüksek olan hastalarda endoskopik olarak uygulanan geçici bir kilo verme yöntemidir. Mide balonu yerleştirildikten 6 ay – 1 sene arası değişen süreler sonra çıkarılmalıdır. Mide ülseri , geniş mide fıtığı varlığı ve gebelik durumlarında uygulanamaz..


Mide balonu size  porsiyonlarınızın boyutları ve yeme sıklığınızı azaltma konusunda yardımcı olur. Böylece daha az yiyecek ama daha uzun süre tok kalacaksınız. Yemek aralarında atıştırma alışkanlığınız ortadan kalkacak ve kilo vereceksiniz.


Mide balonu ile yapılan çalışmalarda 6 ay-1 yıllık takip sonrası metabolik sendrom, şeker hastalığı, gut hastalığı ve kolesterol- trigliserid yüksekliğinde önemli ölçüde gerileme saptanmıştır derdi.

 

 



Anahtar Kelimeler: Balonu Nedir?