“Menopoz” hayatın normal bir parçasıdır

“Menopoz” hayatın normal bir parçasıdır

Defa Life Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Yasemin Albak, “Menopoz” hayatın normal bir parçasıdır'' dedi.

 

Defa Life  Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Yasemin Albak, “Menopoz” hayatın normal bir parçasıdır ancak menopozal dönemde ve sonrasında meydana gelen değişiklikler bazı kadınlar için rahatsız edici olabilir dedi. 
 

Uluslararası Menopoz Topluluğu ve Dünya Sağlık Örgütü tüm dünyadaki kadınların menopoz ve menopoz ile ilgili sağlık sorunları açısından bilinçlendirilmesi amacıyla 18 Ekim'i Dünya Menopoz Günü olarak kabul edildiğini , Ülkemizde menopoza girme yaşı yaklaşık 47-49 yaş, dünyada ise 50-52 yaş civarında olduğunu, 45-55 yaşları arasındaki kadınlarda adet döneminin sona ermesi olarak tanımlanabilir dedi.

Menopoz hayatın normal bir parçasıdır ancak menopozal dönemde ve sonrasında meydana gelen değişiklikler bazı kadınlar için rahatsız edici olabilir,bu nedenle,Menopoza giriş aniden olmaz, genellikle öncesinde birkaç yıl adet düzeni değişir, önce sıklaşır sonra seyrekleşir.
 

Menopoza yaklaştığınız dönemde vajinal kanamanın anormal olup olmadığını anlamak zorlaşabilir;
* 3 haftadan sık aralıklarla adet görüyorsanız 
* Her iki saatte ped değişmeniz gerekiyorsa veya normal pedler yetersiz geliyorsa
* Dönemleriniz arasında lekelenmeler oluyorsa
* Daha erken yaşlarda adet görememe veya adet miktarında azalma, sıcak basması, kuruluk gibi şikayetleriniz oluyorsa

-  Menopoz döneminden emin olana dek ( yani en az bir yıl adet görmeyene kadar) korunma yöntemi kullanmalısınız.
-  Menopozal dönemde sıcak basmaları, gece terlemeleri, uyku sorunları ve vajinal kuruluk hissi yaşayabilirsiniz.

 

Menopozda yapılması gerekenler

Menopoz döneminde sık görülen sıcak basmalarına karşı hafif ve kat kat giymek gerekir. Böylece sıcak basması durumunda kıyafet azaltılabilir. Baharat ve kafeini azaltmak, sigara ve alkolden uzak durmak faydalıdır. Östrojen azlığına bağlı meydana gelen ağrılı cinsel birleşmeye karşı rahatlatıcı yağlar kullanılır. Düzenli cinsel ilişki sağlanması atrofiden korunmak için gereklidir. Osteoporozdan korunmak için günlük kalsiyum alımına dikkat etmek ve düzenli egzersiz yapmak önemlidir. Hekiminiz uygun görürse hormon replasman tedavisi uygulayabilir.

Bu şikayetleriniz günlük yaşantınızı etkiliyorsa Kadın Doğum doktorunuza başvurabilirsiniz dedi.