Gaziantep SGK denetmenleri hatasız kul mu?

Gaziantep SGK denetmenleri hatasız kul mu?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniklerine neden bayan denetmenler gönderilmiyor?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği gibi hassas işyerlerine neden bayan denetmenler gönderilmiyor, muayene odasında bayan hasta varken denetim gerekçesi ile erkek denetmenlerin kapıyı çalmadan unuttukları için dahi olsa kimlik göstermeden muayene odasına girmeye teşebbüs etmesi , içeride muayene olmakta olan hastanın giyinip bekleme salonuna çıkması için geçen 5 - 10 dakikalık süreyi bekletilme ve engelleme olarak değerlendirmeleri , usulsüz denetim yaptıklarını sözlü olarak hatırlatan işyeri sahibi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı doktoru polis çağırmakla tehdit etmeleri suç değil mi? Üstelik sağlık hizmeti veren işyerinin çok yoğun olduğu, bir kısım hastanın biran önce sağlık hizmeti almaya ihtiyacı olduğu bir saatte neden denetim yapılır? Birbirinin tam zıttı ifadelerle birçok çelişkiler barındıran, denetmenlerin işyerinde değil de SGK’da masabaşında doldurdukları ve çay lekeleriyle süsledikleri ve işyerine bir nüshasını bırakmadıkları tutanakta da belirttikleri üzere; hiçbir eksik bulamadıkları işyerine denetimden 6 ay sonra denetimde engelleme yapıldığı gerekçesi ile hasta ve hasta yakınlarının  işyeri lehine ve denetmenlerin aleyhine ifadeleri de bulunmasına rağmen idari ceza verilmesinin altında hangi kasıt yatmaktadır? Kamu görevlilerinin işlerini yaparken usul ve yasalarla verilmiş yetkilerini hukuka uygun şekilde yapması keyfilikten kaçınması gerekmiyor mu?

 

Ne yazık ki bu olanlar son yıllarda sağlık kurumlarına ve çalışanlarına yönelen linç girişimlerinin ve bir dönem bilinçli olarak tırmandırılmış olan toplumsal ve resmî öfkenin yansımaları gibi . SGK müdürünün bu konu kendilerine iletildiğinde “denetmenler pavyona da istedikleri gibi girerler” şeklinde bir benzetmeye gitmesi , “olması gereken personel sayısının yarısı ile işleri görmeye çalıştıklarını, bunun da denetimlerde aceleciliğe ve kaçınılmaz neticesi olarak da hatalara yol açtığı gibi açıklamalar” yaparak olayı hafife alması durumun daha da vahim olan diğer yüzünü göstermiştir. Netice olarak sağlık çalışanına yapılan bu saygısızlık ,aynı zamanda sağlık hizmetini alan, muayene olan hastalara yapılmış bir saygısızlıktır. Son yıllarda SGK memurlarının kolayca denetmen, denetmenlerin de kolayca müfettişliğe geçebilmeleri nedeniyle SGK çalışanlarında kalitenin de olumsuz etkilendiğini bizzat SGK yetkilileri ifade etmektedir.

 

Bu üzücü hadiseyi hastaları ile birlikte yaşayan Dr. konu ile ilgili şu yorumu da yapmaktadır; “14 yıllık devletteki yöneticilik ve doktorluk hizmetimde Devlet kavramının; insanların birbirlerini incitmeden ve saygı çerçevesinde birarada ortak yaşam oluşturmak için yaptıkları sözleşmenin koruyucusu ve kollayıcısı teşkilat olduğuna ve insanları çıkardığınızda devlet kavramının anlam ifade etmeyeceğine inandım. Dolayısı ile devletin verdiği yetkiyle görevi ifa ederken yurttaşların maksimum faydasını gözetmeyi hedefledim. Tabiki bu yetkiyi kendi ve başkalarının çıkarlarına kullanan görevliler ile de karşılaştım. Bu tür görevlilerin resmî veya özel sivil  kamu hizmeti veren bir yurttaşın yaşam ve çalışma alanını (diğer yurttaşların kendilerine verdikleri yetkinin sınırlarını abartarak) aşırı özgüvenle saygısızca ve fütursuzca tecavüze yeltendiklerinde bunlara dur diyecek ve bunları denetleyecek kurumların olması dengelerin korunması ve devletin devamlılığı için büyük önem arzetmektedir.”