GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinliği Düzenlendi

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinliği Düzenlendi

Gaziantep Üniversitesi(GAÜN)Hastanesi’nde"14 Kasım Dünya Diyabet Günü" kapsamında diyabete farkındalık kazandırmak amaçlı bilgilendirme standı açıldı.

 

14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında, diyabet farkındalığını arttırmak ve bu konuya dikkat çekmek amacıyla açılan stantta diyabet ile ilgili bilgilendirmeler yapıldı. Standa başvuran vatandaşların kan şekeri ölçümleri de yapıldı. 

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Suzan Tabur diyabet ile ilgili, “Diyabetin dünya genelinde prevalansı yaşlanan nüfus, kentleşme ve değişen yaşam tarzı nedeniyle gittikçe artmaktadır. Türkiye’de 20-79 yaş aralığında yaklaşık 7 milyon diyabet hastası olduğu ve bu rakamın toplam yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 15’ine denk geldiği görülmektedir. Diyabetli bireylerin; kardiyovasküler hastalıklar, böbrek yetmezliği, alt ekstremite amputasyonu gibi ciddi ve hayatı tehdit eden komplikasyonlarla karşılaşma riski yüksektir. Bu durumda bireylerin yaşam kalitesi düşmekte, sağlık harcamalarında da ciddi artışlar ortaya çıkmakta ve ekonomik yük oluşturmaktadır. Diyabetin başarılı bir şekilde kontrol edilmesi noktasında ilaç ve tıbbi tedaviler yanında diyabet hastalığı ve diyabetten korunma yolları konusunda halkın bilinçlendirilmesi ve farkındalık oluşturulması da önemlidir” ifadelerine yer verdi.

 

 

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Akarsu ise, “14 Kasım Dünya Diyabet Günü olarak değerlendiriliyor. Ülkemizde her 10 kişiden 1 kişinin diyabet hastası olduğunu görmekteyiz.  Bakıldığında bunun büyük çoğunluğunu tip 2 diyabet oluşturuyor. Dünya diyabet gününde, diyabetli kişilerin çeşitli sorunlarını ele almaya çalışıyoruz. Obezite, fazla beslenme ve hareketsiz yaşam diyabete zemin oluşturan sebepler arasında yer alıyor.  Bu yıl bu konuya farkındalık oluşturabilmek amacıyla hastalarımızla birlikte yürüyüş aktivitesi yaptık. Ayrıca hastanemizde, hastalarımızın diyabet tedavilerini sürdürürken karşılaştıkları sorunları dinledik. Diyabetin hastalarımızda organ hasarı oluşturmaması için alınması gereken önlemleri konuştuk. Diyabetin yol açtığı sağlık başta olmak üzere sosyal, ekonomik sorunları da düzeltmek için, tedaviye ulaşımlarının kolaylaşması ve diyabetlilere sunulan imkânların artırılması gerekiyor. Biz her yıl bu konulara dikkat çekmek, farkındalık oluşturabilmek amacıyla farklı etkinlikler yapma çabası içerisindeyiz” dedi. 

 

 

Haber/Fotoğraf: Elif EMİROĞLU SÖNMEZ