Gaün Erişkin Hematoloji Kliniğinde Başarıyla Yapılan İlk Gen Nakli

Gaün Erişkin Hematoloji Kliniğinde  Başarıyla Yapılan İlk Gen Nakli

Gaziantep Üniversite Hastanesinde Erişkin Hematoloji Bilim Dalında Türkiye de bir ilk olarak Hemofili Tedavisinde Gen Tedavisi Uygulanmıştır.

Gaziantep Üniversite Hastanesinde Erişkin Hematoloji Bilim Dalında Türkiye de bir ilk olarak Hemofili Tedavisinde Gen Tedavisi Uygulanmıştır.

 

Hemofili  X-genindeki  bozukluk nedeni ile erkeklerde görülen, kanda pıhtılaşmayı sağlayan faktörlerin eksikliği nedeni ile oluşan genellikle diz eklemi olmak üzere tüm eklemlerde ve eklem dışı her yerde kanamaya yol açan hayat  kalitesini düşüren bazen hastayı yatağa bağlı hale getiren bir hastalıktır. Bu hastalığın tedavisinde kullanılan faktör preparatları ile yıllık tedavi maliyeti 400.000 TL ye ulaşmakta olup devletimize de büyük bir yük oluşturmaktadır. Bu ilaçlar kanamayı geçici olarak durdurmaktadırlar. Şu an da gen tedavisi dışında da kalıcı bir tedavi mümkün görünmemektedir. 6 yıl önce İngiltere’de başlayan gen tedavisi artık faz 3 aşamasına ulaşmış olup bütün dünyada birkaç ilaç firmasının öncülüğünde artık hemofili hastalarında kullanılmaya başlanmıştır.

Gaziantep Üniversitesi Erişkin Hematoloji bilim dalı olarak bu çalışmaların içinde aktif olarak yer alıyoruz. Çalışma Hematoloji Bilim Dalı başkanı ve Gaziantep Hemofili Derneği Başkanı olan Prof. Dr. Vahap Okan sorumluluğunda ve Doç. Dr. Handan Haydaroğlu Şahin’in yardımcılığında  Türkiye’de bir erişkin hematoloji kliniğinde ilk olarak ağır Hemofilili  bir hastamıza gen naklini başarı ile uyguladık. Bu çalışmada bir virüs içine yüklenen gen hastamıza damar yolu ile verilmektedir. Hastamızın sonuçları çok iyi bir şekilde gitmiş ve 45 gündür herhangi bir ilaç ihtiyacı olmamıştır. Bu şekilde gittiği taktirde doğumundan beri oluşan bu hastalıktan tamamen kurtulacaktır.

 

Tedaviye uygun olan hastalarımıza bu tedavi ücretsiz olarak uygulanmakta olup şu andaki maliyeti 2 milyon dolar civarındadır.

 

Ayrıca kliniğimizde yeni çıkan ilaçlar ve yeni gen tedavileri ilgili çalışmalarımız yoğun olarak devam etmektedir. Bu tedavileri ve çalışmaları yaparken Rektörümüz ve Başhekimliğimiz başta olmak üzere Üniversitemiz tüm çalışanlarının katkıları için teşekkür ediyoruz.