Eskişehir Şehir Hastanesi’nde, mesai takibi için fotoğraf çekme uygulaması iptal edildi

Eskişehir Şehir Hastanesi’nde, mesai takibi için fotoğraf çekme uygulaması iptal edildi

Eskişehir Şehir Hastanesi’nde başhekimliğin “mesai takibi” gerekçesiyle personelin giriş ve çıkışlarda fotoğraflarının çekilmesi uygulamasına başlamıştı, Eskişehir-Bilecik Tabip odasının dava açılması üzerine karar iptal ed

Eskişehir Şehir Hastanesi’nde başhekimliğin “mesai takibi” gerekçesiyle personelin giriş ve çıkışlarda fotoğraflarının çekilmesi uygulamasına başlandı. Eskişehir-Bilecik Tabip Odası uygulamaya tepki göstererek açtığı davadan sonuç alındı. Sağlık çalışanlarının itirazı üzerine, Eskişehir 1. İdare Mahkemesi uygulamayı iptal etti.

 

İptal kararında mesai giriş-çıkışlarında personelin fotoğraflarının çekilmesinin Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nu ihlal ettiği ve uygulamanın ölçülülük ilkesine aykırı olduğuna karar verilerek uygulama iptal edildi.

 

Gerekçeli kararda söz konusu pasaj ise şöyle:

 

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 99 ve devam eden maddelerinde, Devlet memurlarının çalışma saatleri ile günlük çalışma saatlerinin başlama ve bitme saatlerinin tespitine yönelik düzenlemelere yer verilmiş olmakla birlikte, kamu görevlilerinin mesaiye devam durumlarının kontrolü konusunda ayrıntılı bir yasal düzenleme mevzuatımızda bulunmamakta ise de, idarelerce, gelişen teknolojinin kamu hizmetlerinin etkin ve verimli yürütülmesini kolaylaştırıcı etki sağlaması amacıyla, kamu kesiminde kullanılmaya başlamasını doğal karşılamak gerekmekte, buna karşılık, teknolojik imkânlar kullanılarak kişisel verilerin kayıt altına alınması ve işlenmesi uygulamasının yukarıda belirtilen düzenlemelere uygun olması zorunludur.

 

Sendika.Org